Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Nenästä löytyi karva, ja osansa sai jopa presidentti Halonen – Anneli Saaristo todisti hulvattomassa juhlakonsertissaan, että hänestä olisi hyvin voinut tulla myös stand up -koomikko

Saaristo vei läpi yli kolmetuntisen 70-vuotisjuhlakonsertin, johon sisältyi niin erinomaista komiikkaa kuin draamaakin. Vierailijoina olivat suvereenit Fredi ja Jorma Uotinen.

Laulelma

Anneli Saariston 70-vuotisjuhlakonsertti Savoy-teatterissa keskiviikkona. Vierailijoina Fredi ja Jorma Uotinen.

Yleisö istuu kuin tulisilla hiilillä loppuunmyydyssä Savoy-teatterissa. Musiikki soi, nyt odotetaan lavalle illan päätähteä, laulajatardiiva Anneli Saaristoa. Hän on uhkaillut, että nyt käynnistyvä kiertue olisi hänen uransa viimeinen.

Ja kas, sieltä Saaristo sopivan tunnelmannostatusajan mentyä jo asteleekin ylväästi keskelle salia ja istahtaa arvoonsa sopivasti nojatuoliinsa, kun ei jaksa laulaa seisaaltaan. Yllä on leiskuvan punainen, tätä tilaisuutta varten teetetty iltapuku.

Sitten alkaa laulu, ja kaikki on hetken täydellistä.

Mutta mitä ihmettä: laulajatar haroo koko ajan naamaansa. Mikä on vialla?

Se selviää pian: ”Vaikka kuinka yrittää olla täydellinen, niin aina se sitten jostain kiikastaa. Nyt mulla on nenässä karva!”

Saaristo kailottaa kulisseissa odottavan meikkaajaansa apuun. Meikkaaja tulee, karva kaikkoaa, ja laulajatar voi keskittyä taas olennaiseen.

Näin alkoi Anneli Saariston 70-vuotiskonsertti. Ja sehän alkoi juuri niin kuin pitikin, sillä tällainen Saaristo on: yhtä aikaa dramaattinen, ylväs laulajadiiva ja hervotonta itseironista läppää heittävä komedienne.

Hänestä totisesti olisi voinut tulla myös stand up -koomikko, mutta hyvä näin. Yhdistelmä on yliveto. Yleisö oli nytkin aivan lääpällään.

Saaristo oli rakentanut juhlakonserttinsa ohjelmistosta järkälemäisen kokonaisuuden, joka sisälsi uran kaikki suurimmat hitit. Konsertti kesti väliaikoineen ja ylimääräisine yli kolme tuntia.

Se oli sittenkin vähän liikaa. Tiivistämisen varaa olisi kyllä ollut.

Huippuhetkiä koettiin onneksi runsaasti. Konsertin kolmantena kuultu Eero Tiikasalon flamencotyyliin säveltämä Sä liian paljon vaadit herätti solistista ja bändistä esiin mainiota räjähtävää energisyyttä ja räjäytti tunnelman kattoon.

 

Laulajan ääni toimi upeimmin alarekisterissä, siellä hän on aivan omaa luokkaansa.

Miehiä ihan vain pikkiriikkisen halvalla pistävä Kissan mieli -swing oli sekin Saariston pirtaan täydellinen kappale. Puhumattakaan illan ylimääräisinä kuulluista Viimeisestä kännistä ja Kypsän naisen bluesista. Saaristo taitaa draaman ja kujeilevuuden yhdistelmän.

Laulajan ääni toimi upeimmin alarekisterissä, siellä hän on aivan omaa luokkaansa. Ylä-äänissä oli hetkittäin huojuvuutta – mutta toisaalta se kuuluu Saariston omintakeiseen tyyliin.

Monesti laulusta tuli mieleen sekä äänenkäytön että tulkinnan puolesta suruaan ja tuskaansa ilmentävä flamencolaulaja. Tämä istuu hyvin Saariston monipuolisiin, usein ympäri maailmaa ammentaviin lauluihin.

Kaiken hauskuuttamisen ohella ohjelmistoon kuului rajun dramaattisia ja synkkiäkin lauluja, valtavan upein suomennoksin. Illan helmiin lukeutui Mecano-yhtyeen tunnetuksi tekemä Hijo de la Luna, jonka Liisa Ryömä suomensi 1990-luvun alussa Kuutamon pojaksi.

Se on monipolvinen tarina kahden eri heimon nuoresta. Kuu haluaa näiden lapsen uhriksi, jotta pari voisi saada toisensa. Saaristo oli sisäistänyt pitkän tarinan täydellisesti, nyt ei tarvittu edes sana-apuja nuottitelineeltä.

Vieläkin upeampi oli versio argentiinalaisen Mercedes Sosan ohjelmistosta suomennetusta Alfonsina ja meri -laulusta. Saaristo lauloi kappaleen tavallista hiljempaa, kevyellä ja herkällä otteella. Tässä hetkessä ei maailmassa ollut muuta kuin Saaristo ja laulu.

Viisihenkisellä yhtyeellä oli kova työ lukea nuotteja ja tulkita tyylistä toiseen hypähtelevien laulujen vaativia sovituksia. Enimmäkseen bändi suoriutui hienosti, erityisen varmoin ja letkein ottein vetivät kitaristi Juha Lanu ja rumpali Harri Lehtonen. Mutta kaikesta huomasi, ettei tämä joukko soita vakituisesti yhdessä. Pikku virheitä sattui, vähän oltiin jäykkiä, eikä aina yhtenäisiä. Yhteiselo tästä varmasti lutviutuu, kunhan kiertue etenee.

Anneli Saaristo vitsaili, ettei ollut halunnut konserttiinsa ketään naisvierailijaa, jotta ei jäisi itse tämän loiston varjoon. Vieraaksi hän olikin kutsunut kaksi miestä, mutta toki parhaat mahdolliset, kuten hän mainosti: Matti ”Fredi” Siitosen sekä Jorma Uotisen.

Saariston juoni epäonnistui sikäli, että kaksikko loisti siinä missä kuka tahansa nainenkin olisi loistanut. Molemmat esiintyivät suorastaan suvereenisti.

Fredi osoitti Kolmatta linjaa takaisin- ja Puhu hiljaa rakkaudesta -klassikoillaan äimistyttävää äänenkäyttöä. Ikää on jo 76, mutta korkea tenori on yhtä tiukasti soiva ja täydellinen kuin aina ennenkin. Kukaan saman ikäluokan mieslaulaja ei liene Suomessa parempi, väitän.

Uotinen taas näytti, kuinka esiintyy todellinen taiteilija. Hän esitti kaksi chansonia ranskaksi uskomattomalla intensiteetillä. Koko kroppa ja mieli olivat mukana, lausuminen ja äänenkäyttö olivat äärimmäisen viimeisteltyä. Uotinen kehitti Jacques Brelin Vanhojen rakastavaisten laulun kertosäkeeseen jopa jännän, käheän äänenvärin. Mietittyä sekin.

Molemmat vierailijat myös duetoivat Saariston kanssa. Uotisen kanssa esitetyn tummasävyisen Where the Wild Roses Grow’n intensiteetti hieman kärsi, kun Saaristo vilkuili papereistaan sanoja, laulupartneristaan aivan toiseen suuntaan.

Fredin kanssa esitetty Runoni kaunein, espanjalaisen Mocedades-yhtyeen viisuhitti Eres tú vuodelta 1973, oli sen sijaan napakymppi. Varsinkin lopun hienosti limittäin soljuvat stemmat sallivat molempien laulajien esitellä parhaita puoliaan, Saariston rintarekisterissä ja Fredin ylärekisterissä. Tulos oli huikea, ja rutkasti enemmän kuin osiensa summa.

Musiikillisesti täysipainoisen ohjelmiston lisäksi Savoyssa saatiin aimo annos ulkomusiikillista viihdykettä. Erikseen on mainittava, että Saaristolla oli konsertin aikana jopa viisi erilaista, hyvin näyttävää asukokonaisuutta.

Ja sitten ne jutut. Paras läppä osui paikalla olleen presidentti Tarja Halosen suuntaan. Saaristo paljasti, mitä oli tapahtunut joskus Halosen kauden alkuaikoina: Saaristo ja kitaristi Lanu oli kutsuttu esiintymään Mäntyniemeen. Keikkaa odotellessa taiteilijoille ei ollut kuitenkaan tarjoiltu mitään muuta kuin kahvia – ja hapantunutta maitoa!

”Miumau”, sanoi Saaristo ja omisti seuraavan kappaleen eli Kissan mielen tälle kissaihmisistä tunnetuimmalle. Kaikella rakkaudella, toki.

Ja taas sai yleisö ulvoa naurusta. Kissan mieleen liittyi vieläpä koiran haukkua. Koiraa imitoi jostain verhojen lomasta Fredi.

Viihdettä koko rahalla. Ei tällaista usein koe tässä maassa, ei edes niiden ”oikeiden” stand up -koomikkojen keikoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää