Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Juristi Ruth Bader Ginsburgista kertova elämäkerta on epätasainen, mutta kiinnostava tarina USA:n oikeushistoriasta

Ruth Bader Ginsburg (s. 1933) tunnetaan nykyisin parhaiten yhtenä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomareista.

Draama

Oikeuden puolesta

On the Basis of Sex. Ohjaus Mimi Leder, pääosissa Felicity Jones, Justin Theroux, Armie Hammer ja Kathy Bates. 120 min. S. ★★★

Kiitos yhdysvaltalaisen elokuva- ja televisioteollisuuden mahtiaseman, amerikkalainen oikeusteoria ja -käytäntö on tuttu joka puolella maailmaa.

Sen takana on vuonna 1787 hyväksytty Yhdysvaltain perustuslaki, johon on kirjattu muun muassa vallan kolmijako-oppi.

Yleisluonteinen perustuslaki on kuitenkin niin reikäinen, että sen soveltaminen vaatii runsaasti ennakkotapauksia ja tulkintoja. Perustuslaissa ei ole esimerkiksi sanaakaan sukupuolten tasa-arvosta.

Mimi Lederin ohjaama Oikeuden puolesta kertoo, kuinka Yhdysvallat päivitti 1970-luvulla tasa-arvoa koskevan oikeuskäytäntönsä vastaamaan nykytodellisuutta.

Elokuva on tarina juristi Ruth Bader Ginsburgista (s. 1933), joka tunnetaan nykyisin parhaiten yhtenä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomareista.

Oikeuden puolesta keskittyy tapahtumiin 1950-luvun lopulta 1970-luvun alkuun.

Ginsburgin (Felicity Jones) sininen takki erottuu väkijoukosta, kun Harvardin yliopiston ensimmäisen vuoden oikeustieteiden opiskelijat kokoontuvat vuonna 1959.

Naisiin miehisessä opinahjossa ei ole vielä totuttu. Tänäkin vuonna heitä aloittaa vain yhdeksän.

Ginsburg on poikkeus monella tapaa. Hän on utelias, sinnikäs, rohkea, pienen tytön äiti – ja lopulta kurssin priimus.

Tahtonaisesta maalataan sisukkuuden ja uhrautuvaisuuden perikuva. Uskottavuusmittari menee lähes punaisen puolelle, kun hän alkaa käydä vakavasti sairastuneen miehensä Martyn (Armie Hammer) puolesta luennoilla omiensa lisäksi.

Ruth Ginsburgin törmäilyt yliopiston patriarkaattisiin rakenteisiin elokuvassa jäävät vähälle huomiolle.

Sen sijaan lasikatto tömähtää vastaan työnhaussa New Yorkissa, kun potentiaaliselle uraohjukselle tarjotaan vain lakifirmojen b-kastin paikkoja.

Tässä vaiheessa elokuva loikkaa vuoteen 1970 – oikeastaan vasta ydintarinan alkuun.

1960-luku on ravistellut Yhdysvaltoja. Maassa pukeudutaan, puhutaan ja käyttäydytään toisin. Vanhoja kaavoja kyseenalaistetaan ja tarpeettomat romutetaan.

Ruth Ginsburgia ajaa eteenpäin yhä sama kunnianhimo kuin nuoruudessa. Sitä hän ei selvästikään pysty täysin toteuttamaan työssään yliopiston opettajana.

Yhdessä Marty-miehensä kanssa hän ottaa ajaakseen oikeusjutun, jolla on mahdollisuus keikuttaa amerikkalaisen tuomioistuimen näkemys tasa-arvosta ja sukupuolisyrjinnästä.

Vaikka Oikeuden puolesta kertoo kiehtovan tarinan Ginsburgin elämästä ja teoista, elokuvana se ei ole yhtä vavahduttava.

Esimerkiksi myös tositapahtumiin perustuva lakidraama Erin Brockovich (2000) tarjoaa enemmän rosoa ja tarttumapintaa kuin hieman veteläksi jäävä läpiluku Oikeuden puolesta.

Elokuvan alku- ja loppupuoli ovat eri paria: ensimmäinen tuntuu silotellulta perhetarinalta, jälkimmäinen lakijargoneineen monimutkaiselta oikeussalidraamalta.

Saumakohta irvistää, joskaan ei riesaksi saakka. Yhdysvaltojen oikeushistoriasta kiinnostunut katsoja hotkii elokuvan huomaamattaan.

Oikaisu 14.3. klo 15.52: Korjattu kirjoitusvirhe Ruth Ginsburgin sukunimestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää