Kulttuuri

Näyttelijä ja ohjaaja Risto Aaltonen, 80, vaihtoi pääkaupungin näyttämöt vanhaan taloon Loviisassa

”Teatterissa hienointa on se, että esitys ei tule koskaan valmiiksi”, sanoo Risto Aaltonen, joka ei urallaan viihtynyt kameran edessä, vaikka tekikin kymmenittäin elokuvarooleja.

Katsotaanpa ensin, mitä netti tarjoaa hakusanoilla ”näyttelijä Risto Aaltonen”.

Ehkä ensimmäiseksi kuvaa jostain näytelmästä, elokuvasta tai sarjasta? Muistaakohan hakukone hänet Hanskista, Raidista tai Kotikadusta?

No ei. Ensimmäinen kuva on suuresta puutalosta ja puutarhassa hymyilevästä pariskunnasta.

Periaatteessa sen ei pitäisi yllättää, sillä Risto Aaltonen asuu puutalossa ja puutarhan ympäröimänä. Mutta on se silti vähän outoa, sillä hän on Stadin kundi – Helsinginniemellä syntynyt, varttunut ja aina asunut sekä koko työuransa tehnyt.

Mutta hän vakuuttaa viihtyvänsä Loviisassa, eikä kaipaa vanhoille kulmille Ullanlinnaan ja Hietalahteen.

”Viimeistään paluumatkalla autossa juolahtaa, että se ei ole enää minun Helsinkini”, sanoo Aaltonen kotonaan Loviisan keskustassa. Äänessä ei kuulu kaipauksen värinää, ei huokausta menneistä ajoista. Se nyt on vain niin: nähty, koettu, taakse jäänyt. Kuten näytteleminen.

”Ehkä olen tehnyt jo osani näyttämötaiteen puolesta. Sitä paitsi näytteleminen sitoo aika paljon sekä paikallisesti että ajallisesti.”

Aaltosen sitoivat Helsinkiin ensin kaupunginteatteri ja sitten Kansallisteatteri, joissa hän sekä näytteli että ohjasi vuodesta 1963 vuoteen 2004. Toki hän on tuttu televisiosta, elokuvista ja radiosta, mutta mieltää itsensä ennen kaikkea teatterinäyttelijäksi.

”Teatterissa hienointa on se, että esitys ei tule koskaan valmiiksi”, tiivistää Aaltonen ja muistelee yhtä mieluista kokemusta. Hän näytteli 1980-luvulla yli kaksisataa kertaa Mestariluokassa, sen ensimmäisessä suomenkielisessä ohjauksessa.

Työhuoneen seinällä ei ole valokuvaa siitä, mutta useista muista – vastanäyttelijöinä muiden muuan Tea Ista ja Pentti Siimes.

Aaltosen tavoin he olivat valmistuneet Teatterikoulusta, vaikka jo aiemmin. Hänen omalla vuoden 1960 kurssillaan olivat mukana muiden muassa Liisamaija Laaksonen, Ritva Oksanen ja Maija-Liisa Peuhu sekä Antti Litja ja Tapani Perttu.

”Näytteleminen ei ollut nuoruudessani muotiammatti, ei ainakaan kaveripiirissäni Ullanlinnassa”, työväenluokkaisessa perheessä varttunut Aaltonen sanoo. ”Kansakoulussa vain huomasin, että ääni kantaa ja ulkoluku sujuu.”

Ensimmäinen rooli oli Tehtaankadun kansakoulun Tiernapojissa, mutta tulevaisuus sinetöityi vasta Ratakadun Norssissa, jossa Aaltonen ohjasi pari kohtausta Seitsemästä veljeksestä ja päätyi televisioon. Tesvisio veti kaapelit kadun yli ja kuvasi joulunäytelmän.

”Kriitikko Ynselmi kirjoitti sen televisioesityksestä Uuteen Suomeen ylistävän arvion, jonka avittamana pääsin Teatterikouluun.”

Aaltonen ei ole kokenut kameranäyttelemistä silti koskaan omaksi, vaikka rooleja on kertynyt vuodesta 1962 noin viidessäkymmenessä televisiotuotannossa ja elokuvassa.

”Se ei ollut koskaan kovin palkitsevaa, sillä en saanut kunnon osviittaa hahmoistani. Ehkä tyytymättömyys johtui siitä, että minussa oli ohjaajan vikaa, että odotin ohjaajalta visiota”, pohtii Aaltonen, joka itseasiassa on puoliksi ohjaaja.

Aaltosen viimeinen työ Kansallisteatterissa olikin keväällä 2004 ohjaus Arthur Millerin Hinnasta. Siinä kaksi veljestä pohtii valintojaan ja myös omaisuutensa arvoa.

Sattumaa tai ei, mutta Hinnan jälkeen Aaltonen päätti jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana ja päätyi lopulta Loviisaan. Hän etsi vaimonsa Sisko Hallavainion kanssa taloa rannikolta, eikä tämän yli satavuo­tiaan huvilan näh­tyään miettinyt muuta.

Villa Aaltonen onkin nyt Aaltosen keskeinen näyttämö, sillä yleisöä saapuu tontille satamäärin muutaman kerran vuodessa. Tosin ei niinkään hänen takiaan, vaan talon ja Hallavainion hoitaman suuren, rehevän puutarhan. Ne ovat yksi Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman suosikkikohteista.

Mutta eivät ilman työtä, kuten pihasaunan seinään maalattu Jaan Kaplinskin mietelmä muistuttaa: ”Suuri osa elämästä kuluu täällä loputtomaan korjaamiseen, rakentamiseen, remontoimiseen ja siivoamiseen. Mutta elämä ei olekaan muuta kuin loputonta korjaamista ja kohentamista.”

Kuka?

Risto Aaltonen


 Syntynyt Helsingissä 1939.

 Ylioppilas Helsingin Norssista 1960, valmistui näyttelijäksi Suomen teatterikoulusta 1963.

 Näytellyt sekä teatterissa, televisiossa, radiossa että elokuvissa. Ohjannut teatterinäytelmiä, televisionäytelmiä ja kuunnelmia.

 Työskenteli vuodesta 1963 näyttelijä-ohjaajana Helsingin kansanteatteri-työväenteatterissa, joka muuttui 1965 Helsingin kaupunginteatteriksi.

 Siirtyi kaupunginteatterista Kansallisteatteriin 1977, josta jäi eläkkeelle 2004.

 Noin 40 elokuvaroolia, varhaisia tunnettuja Vihreä leski (1968) ja Leikkikalugangsteri (1969).

 Neljä aikuista lasta, viisi lastenlasta.

 Suomen ohjaajaliiton puheenjohtaja 1970-luvun alkupuolella.

 Täyttää 80 vuotta lauantaina 16. maaliskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  3. 3

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  7. 7

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää