Kulttuuri

Jouko Jokinen, 60, löysi kutsumuksensa jo ensimmäisenä kesätoimittaja­viikkonaan – nyt hän on Yleisradion vastaava päätoimittaja

Päätoimittaja Jouko Jokinen palasi maakuntakierrokseltaan Helsinkiin – ja vaihtoi sanomalehdet Yleen.

Kun tapaa tämän parimetrisen niukkahiuksisen atleetin, jonka hauikset ovat normaalin reiden paksuiset, voisi veikata hänen työkseen seisoskelevan yökerhon ovimiehenä.

Väärin arvattu – Jouko Jokinen on kirjoituspöytämies ja journalisti, tätä nykyä Yleisra­dion uutispäätoimittaja.

Siis tärkeä portinvartija sittenkin.

Mutta on hän myös voima­urheilija, ottipa nuorena SM-pronssia kuulantyönnössä. ”No, jos sen nyt välttämättä haluat mainita”, Jokinen vähättelee.

Journalismin kutsun hän tunnisti 40 vuotta sitten kesätoimittajana Kuorevesi–Mänttä–Vilppula -lehdessä. ”Ensimmäisen työviikon jälkeen olin jo vakuuttunut, että tässä on oikea ammattialani.”

Vilppulalaisen Jokisen nuoruutta leimasi paitsi urheileminen myös kova lukuharrastus. Hänen äitinsä toimi kirjastonhoitajana, joka antoi vihjeitä lukemisista – ja toi usein uutuuksia kotiin viikonlopuksi pikalukuun.

”Luin ja urheilin. Yhtä luontevaa oli vetää yksin treeniä kuin vaikkapa ruotia lukiokaverien kanssa Christer Kihlmanin Kallis prinssi -romaanin nyansseja”, hän rinnastaa.

”Toisiaan täydentäviä elämän­alueita.”

Jokinen opiskeli kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa, ja kiittelee ajanjaksoa yhä.

”Se oli merkityksellinen yhteisö kontakteineen ja mahdollisuuksineen, hienoa vakavahenkistä elämää. Opiskelussa oppi hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja yleissivistys karttui – journalismin keskeisiä avuja muuten.”

Hänestä tuli Hesarin mies. Liki kaksi vuosikymmentä toimittajana ja uutis- ja toimituspäällikkönä toi kokemusta lähes kaikesta, mihin lehdenteossa voi törmätä. Hän tykkäsi työstään Hesarissa ja kollegat tykkäsivät lehmänhermoisesta miehestä.

Mutta mutta. Porista kerran kysyttiin, kiinnostaisiko päätoimittajan paikka Satakunnan Kansassa. Se kiinnosti ja Jokinen mietti, ja lopulta Jokinen lähti.

”Hyppy pikkukaupunkiin oli pitkä”, hän sanoo. ”Erot mentaliteeteissa ja elämäntavoissa verrattuna pääkaupunkiin ovat selviä, ja metropolialueen ja muun Suomen ero vain kasvaa.”

”Mutta kyllä minä Satakunnassa viihdyin. Pori jäi mieheen.”

Seuraavaksi hän loikkasi Aamulehteen, jälleen pyydettynä. ”Tampere on hyvin itsenäinen paikka ja Aamulehdellä vahvaa valtakunnallista ilmettä”.

Päätoimittajan kontolle sattui 2010-luvun ikäviäkin velvollisuuksia, kuten yt-neuvotteluja, irtisanomisia ja muuta saneerausta. Ne eivät ole muistoista iloisimpia, mutta lehti pysyi elossa.

Jokisen viimeisin siirtouutinen kuultiin kaksi vuotta sitten. Yleisradio oli rypenyt pääministeriuutisoinnin kohuissa, ja Atte Jääskeläisen lopulta erottua tarvittiin uutta uutispäätoimittajaa.

”En ollut ajatellut Yleä, ja vasta headhunterin soitettua tajusin että ne saattavat hakea siihen kaltaistani tyyppiä Atte-keissin jälkeen”, hän valottaa.

Jokinen lienee oikeassa. Uutis- ja ajankohtaistoimituksen johtoon kaivattiin vakaata uutismiestä – ja sellainen saatiin. Ilmapiirin on kerrottu tasaantuneen ja työmotivaation kohentuneen.

Mutta onko Yleisradio ikuisesti altis ulkoa tulevalle painostukselle?

”Työhöni kuuluu ottaa vastaan niitä yrityksiä”, Jokinen vastaa. ”Huomautan aina valittajille, että soittakaa mulle älkääkä hyökätkö yksittäisen toimittajan kimppuun.”

Kasvavana ongelmana Jokinen pitää sitä, miten onnistua seulomaan valeuutiset oikeista uutista. Kun infovaikuttaminen ja trollaus kiihtyvät, faktantarkistuksen täytyy pysyä mukana vauhdissa.

”Monenlaista varustautumista ja koulutusta se vaatii, uskon silti että pärjäämme.”

Mutta lopuksi: Mikä siinä journalismissa aina jaksaa vetää ja innostaa?

”Melko samat asiat kuin nuorena. On toimituksen ilmapiiri – sekoitus rutiinia ja tunnelman sähköistäviä isoja uutishetkiä – ja sitten tietysti aina se pyhä tietoisuus, että puurramme uutista jonka ottaa kohta vastaan satojen tuhansien ihmispaljous”, Jouko Jokinen kuvaa.

”Mukana on hyvä olla ripaus maailmanparantajan hyvettä.”

Kuka?

Jouko Jokinen


 Syntyi 1959 Vesilahdella.

 Ylioppilas 1977, Haapa­mäen yhteiskoulu. Humanististen tieteiden kandidaatti 1982, Jyväskylän yliopisto. Sanoma Oy:n toimittajakoulu 1983.

 Helsingin Sanomien toimittaja, uutis- ja toimituspäällikkö 1984–2001. Satakunnan Kansan päätoimittaja ja kustantaja 2001–2010. Aamulehden vastaava päätoimittaja 2010–2017.

 Alma Median johtoryhmän jäsen 2010–2012.

 Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja syksystä 2017 alkaen.

 Kuulantyönnön SM-pronssi 20-vuotiaiden sarjassa 1979.

 Asuu Helsingissä, kaksi aikuista lasta.

 Täyttää 60 vuotta maanantaina 18. maaliskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  5. 5

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää