Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Iäkäs psykologi saa elämänsä asiakkaan seksihullusta naisesta, josta muodostuu Laura Lindstedtin romaanille mahtava keskus

Ystäväni Natalia on romaani terapian mahdollisuuksista ja rakastettava puheenvuoro taiteiden puolesta, kirjoittaa HS:n kirjallisuuskriitikko Mervi Kantokorpi.

Romaani

Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia. Teos. 217 s.

Seksihullu Natalia saapuu terapiaan jo varttuneemmalle psykologille, joka tunnistaa nymfomaniaa potevassa naisessa elämänsä asiakkaan. Etenkin taiteilijoita menestyksellä hoitanut tohtori on Laura Lindstedtin kolmannen romaanin kertoja, joka ihailee nelikymppisen Natalian kykyä tuottaa puhetta ja kuvia sisäisestä todellisuudestaan.

Kokenut ammattilainen tiedostaa hyvin terapiatilanteen loukut eikä vajoa mukaan asiakkaansa vetäviin tarinoihin. Tällaiseen vastatransferenssiin sortuvat vain ”Valviran hyväksymät idiootit”, nuo ”viiden pennin puoskarit” kohdatessaan todella lahjakkaan surujensa sanoittajan.

Terapeutti motivoi Nataliaa kirjoittamaan siemenen kaltaisten tukisanojen avulla itsestään ja taustastaan. Mutta sen lisäksi ”asiakas” tuottaa piirroksia, videoita ja valtavasti puhetta, jota myös taltioidaan.

Viikoittaiset sessiot kulkevat materiaalin kerrostumia analysoiden: haetaan rinnastuksia, törmäytyksiä, jatkuvuuksia ja katkoksia. Niin, terapeutti paneutuu Natalian antaumuksella tuottamaan aineistoon kuin taiteen tutkija, tai lukija.

Suhteesta versoo vähitellen käsissä oleva rehevä romaani, josta ei puutu naisen naurua.

Hoitomenetelmä pyrkii tietoisesti irti juoneensa hirttäytyneestä kertomuksesta. Nyt ei väsätä mitään ’hyvää tarinaa’, jonka asia on paketissa, syylliset ja seuraukset sanoitettuna.

Hauska huomata, miten psykologin työtapa vilkuttaa iloisesti Lindstedtin proosan alkuasetuksille. Sakset-esikoisesta lähtien kirjailija on särkenyt kertomuksellisuutta, liikkunut vapaasti hahmojensa tietoisuuksissa tarinan sirpaleita ja kuvia pujotellen.

Myös Oneironin naisten niin sanotut elämäntarinat soivat kuorona vasta kuoleman jälkeisessä, epätodellisessa välitilassa.

Mutta miten tulkita Ystäväni Natalian maailmaa?

Aloitan reippaasti feminismistä, joka on ilman muuta Lindstedtin kirjailijantyön kestoalusta. Sen suhteen romaani vaikuttaa mahtavalta ironioiden leikiltä.

Natalia on näet patologisen heteroseksuaalinen nainen, suorastaan fallinen. Pää miehiä kuhisten hän korostaa isäsuhteensa ylivertaisuutta ja kertoo taistelleensa ”isotissisen” äitinsä kanssa perheen uroksen huomiosta. Isän ”lumotaika” ohittaa äidin mennen tullen, homopornoa aikuinen Natalia kuluttaa erityisen mielellään koska penis.

Ensimmäisessä harjoitteessaan Natalia kirjoittaa patriarkaatin raiskaavan häntä. Varsinaisen väkivallan tai hyväksikäytön uhri hän ei ole, päinvastoin Natalia on vapaan kasvatuksen saanut, perheensä rakastama ”poikatyttö”.

Mutta rakenteellinen väkivalta on kokemus sekin. Tarjolla on makoisa tulkinta patriarkaatin elinvoimaisuuden perusteista. Lapsuuden oidipaaliseen vaiheeseen jumittunut Natalia joutuu kysymään, kenen haluja minä itse asiassa haluan? Klassinen pulma: onko naisen halu vain miehen halun toteutuma?

Natalian seksuaalisen pakkomielteen taustaksi on siis tyrkyllä noin viisivuotias, isäänsä rakastava ja hänen penistään kadehtiva tyttö, tuo freudilaisen kauhugallerian kestävin hahmo.

Feministinen ajattelu on yrittänyt saada holttia näihin Freudin ’hyviin kertomuksiin’, joista psykoanalyysin myötä on tullut patriarkaalisen, roisisti sukupuolittavan kulttuurin parhaita patentteja.

Kertojana toimivan terapeutin sukupuolen romaani kätkee huolellisesti. Mutta tämä saa kuin saakin Natalian keskittämään huomionsa peniksistä ja isäkullasta vaihteeksi äitiinsä – ja naiseen. Sekä siihen, miten hankala kakara hän on ollut vanhemmilleen.

Natalia on ammatiltaan graafinen suunnittelija, hän piirtää hyvin ja on kiinnostunut kuvataiteista. Romaanin sivuilta löytää paljon keksittyä ja todellista taidetta, merkillisin tapaus on Niki de Saint Phallen tuotanto. Sen ilmaisemaan ristiriitaiseen naiseuteen Natalia tuntee suurta yhteyttä.

Terapian myötä alkaa löytyä uusia ajatusratoja, kirjoittaminen tuo yhteyden sisäiseen ääneen. Tässä mielessä Ystäväni Natalia on romaani terapian mahdollisuuksista. Mutta sitäkin enemmän se on rakastettava puheenvuoro taiteiden puolesta.

Taiteen merkitys tekijälleen ja kokijalleen ei näköjään ole mitenkään korvattavissa, sen taikapiirissä ihminen kohtaa maailmansa uusin silmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää