Kulttuuri

Berliinissä asuva Kalle Kalima on monipuolinen muusikko, jonka säveltämä ooppera esitetään Ranskassa

Kolmen loppututkinnon kitaristi ja säveltäjä tuntee olevansa kaikkialla vähän ulkopuolinen, ja pitää siitä.Kitaristi Kalle Kalima, 45, kuuluu niihin, jotka ­eivät ole koskaan välittäneet musiikillisista rajoista. Muusikkona ja musiikintekijänä hän on aina liikkunut sujuvasti jazzin, rockin kuin klassisenkin musiikin rajamailla. Pian kaksikymmentä vuotta Berliinissä asunutta suomalaista voisi pikemminkin kuvailla puolipakolla ylläpidettyjen tyylimuurien rikkojaksi.

”Kieltämättä olen itsekin välillä hämmästynyt, mihin kaikkeen tiet ovat täällä johtaneet”, Helsingissä varttunut Kalima sanoo kotonaan Berliinin Pankowissa.

Tuoreinta välietappiaan hän ei olisi osannut kuvitella koskaan. Ei edes uteliaana uusiin mahdollisuuksiin kärkkäästi tarttuvana odottamattomien käänteiden tekijänä.

Kalima on työstänyt viimeisen vuoden ajan Ranskan Lyoniin musiikkiteatteriteosta, jonka kantaesitys on paikallisen oopperatalon päänäyttämöllä lauantaina 16. maaliskuuta.

”Tietysti minua jännittää, sillä tilanne on uusi. Mutta niin lienee monille muillekin, ehkä jopa pieni shokki”, arvelee Kalima tunnin mittaisesta teoksesta, jonka hän on säveltänyt kamariorkesterille, kamarikuorolle ja neljälle laulajalle sekä itselleen, sähkökitaristille.

Tosin hänen nykymusiikillinen teoksensa ei ole täysin itsenäinen, kuten nimi Didon et Enée, remembered vihjaa. Lyonissa sävellys esitetään limittäin englantilaisen Henry Purcellin kolminäytöksisen barokkioopperaan Dido ja Aeneasin (1689) kanssa. Ja samalla klassisella kokoonpanolla.

Ajatus kahden erilaisen musiikillisen materiaalin yhdistämisestä on toisen berliiniläisen, teoksen Lyoniin ohjaavan David Martonin. Hän myös tarjosi tätä harvinaista tilaisuutta Kalimalle ja halusi juuri hänet keskeiseksi musiikilliseksi työpariksi. Ja omana itsenään.

”Nykyään on nastaa, että minut pyydetään erilaisiin hankkeisiin ennen kaikkea minuna, Kalimalta kuulostavana Kalimana. Mitä musiikkia sitten soitetaankin – ja miten”, Kalima sanoo.

Kaksikymmentä vuotta sitten se oli vasta haave. Kuten ammattilaisuus, mahdollisuus elää omalla musiikilla.

”Ensimmäinen vuosi oli ulkopuolisena kielipuolena raakileena aika tyly, mutta pani pinnistelemään.”

Hän opiskeli silloin, 1998, sekä Helsingin yli­opiston oikeustieteellisessä että Sibelius-Akate­mian jazzosastolla, josta oli päätynyt vaihto-oppilaaksi säveltäjä Hanns Eislerin mukaan nimettyyn korkeakouluun.

”Pääsin onnekseni soittamaan aika paljon jo aika varhain – se on kuitenkin se korkein koulu, jossa voi oppia paremmaksi”, korostaa Kalima, joka on keskittynyt aina omanlaisiin ja omiin yhtyeisiin. Sellaisia ovat olleet muun ­muassa triot Klima Kalima ja Johnny La Marama sekä kvartetti K-18, jotka kaikki ovat tehneet vähintään kolme temaattista levyä.

Nyt Kaliman keskeisin saksalainen kokoonpano on laulavan teatterinäyttelijän, rumpalin ja kahden sähkökitaristin bassoton Kuu!, jonka kulmikasta ja raisua rytmimusiikkia voisi luonnehtia vaikka rajoja ylittäväksi avantgardistiseksi rockiksi.

Sen huutomerkillinen nimi vihjaa Suomeen, mutta ei niin ilmeisesti kuin Klima Kaliman levyillään Helsinki on my mind ja Finn Noir – tai Loru.

Kalima arvelee, että suomalaisuudesta on ollut hänelle Saksassa pelkkää plussaa, tai ei ­ainakaan haittaa.

Silti hän on käyttänyt Suomi-korttiaan hyvin säästeliäästi, mitä musiikilliseen erottautumiseen tulee.

”Se on hieman hankalaa, sillä en koe olevani erityisen suomalainen, en persoonana enkä muusikkona. Olin ulkopuolinen siellä ja olen ulkopuolinen täällä – myös silloin kun tunnen olevani sisällä”, Kalima määrittelee.

”Ai haittaako se? No ei, se on usein vain vapauttavaa.”

Kuka?

Kalle Kalima


 Kitaristi ja säveltäjä, syntynyt Helsingissä 1973, asunut Berliinissä vuodesta 2000.

 Sibelius-lukio 1993. Loppututkinto Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta 2001 ja Sibelius-Akatemian jazzosastolta 2003. Oikeustieteen kandidaatti Helsingin yliopistosta 2000.

 Soittaa kymmenessä eri yhtyeessä, omia keskeisiä Saksassa nyt Klima Kalima ja Kuu!

 Tehnyt yhtyeillään 20 albumia, soittaa lisäksi noin 50:llä muulla levyllä.

 Uusimmat levyt country-klassikkoja tulkitseva High Noon ja Kuu!-yhtyeen Lampedusa Lullaby.


 Sai vuoden 2012 Jazz-Emman albumista Out to Lynch.

 Säveltänyt tilauksesta useita teoksia klassisille kokoonpanoille, muun muassa jousitriolle ja jousiorkesterille.

 Kiertueita Euroopan lisäksi Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Japanissa. Harvinaisin konserttipaikka Iranin Teheran.

 Kitaransoiton vakituinen opettaja (dosentin tittelillä) Sveitsin Luzernin musiikkikorkeakoulussa syksystä 2017.

  Naimisissa, kaksi koulu­ikäistä lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää