Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Leonard Cohenin testamentti julkaistiin suomeksi: viimeisissä runoissaan ”joka sortin Dylan” tuntee kuoleman hönkivän niskaan

Leonard Cohenin ennen kuolemaansa auktorisoimat viimeiset runot muodostavat epätasaisen ja sekalaisen kokoelman.

Runot

Leonard Cohen: Liekki. Runoja ja otteita muistikirjoista (The Flame. Poems and Selections from Notebooks). Suom. Ville­Juhani Sutinen. Sammakko. 288 s.

Marraskuussa 2016 kuolleen Leonard Cohenin runokokoelma Liekki. Runoja ja otteita muistikirjoista sulkee tavallaan ympyrän. Maailmankuulun kanadalaisen laulajan ja lauluntekijän ura alkoi runokokoelmalla ja runokokoelmaan se myös päättyi. Esikoiskokoelma Let Us Compare Mythologies ilmestyi 400 kappaleen painoksena vuonna 1956, aiemmin julkaisemattomista runoista koostettu Liekki taas julkaistiin postuumisti kansainvälisenä jättipainoksena Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Englannissa lokakuussa 2018.

Yksi 21-rivinen runo nosti Liekin kansainvälisiin uutisotsikoihin, vaikka kokoelmaan mahtuu yli kaksisataa runoa. Roihahduksen synnyttäneen runon nimi on Kanye West ei ole Picasso. Sen Leonard Cohen on kirjoittanut 15. maaliskuuta 2015. ”Kanye West ei ole Picasso / minä olen Picasso/ Kanye West ei ole Edison / minä olen Edison / minä olen Tesla.”

Erityisesti sosiaalisessa mediassa runo aiheutti kiivasta keskustelua ja paheksuntaa, koska monet tulkitsivat, että valkoihoinen Leonard Cohen halveksi runossa mustaa räppäriä Kanye Westiä ja ylipäänsä rap-musiikkia. Runon minä kuitenkin puhuu kulttuurin yleisestä tilasta ja taiteen lainalaisuuksista, vaikka käyttääkin runossa yksilöityjä nimiä tahallisen kärjistetysti – sellaisia nimiä kuten Kanye West tai Nikola Tesla, joka keksi muun muassa vaihtovirran.

Runon minä vertaa itseään tarkoituksella sekä Thomas Alva Edisoniin että Nikola Teslaan, jotka riitautuivat verisesti keskenään, koska edellinen kannatti tasavirtaa ja jälkimmäinen vaihtovirtaa. Runon minässä ruumiillistuvat nämä molemmat. Se on tärkeää, koska englanninkielisessä slangissa vaihtovirta/tasavirta (AC/DC) tarkoittaa biseksuaalisuutta.

Tässä mielessä Kanye West edustaa vanhakantaista macho-kulttuuria, toisin kuin runon minä. Luonnollisesti kytkentä, sähkövirta, kohdentuu myös yleisemmälle kulttuuriselle tasolle kuin vain seksuaaliseen suuntautuneisuuteen. Kanye West edustaa yksineuvoista kulttuuria ja maailmankatsomusta.

Vastakkain asettuvat myös markkinavetoinen kaupallinen kulttuuri ja syvyyssuunnassa avautuva ei-kaupallinen kulttuuri, johon kanavoituu aito luovuus. Mitalin kahta puolta kulkevat myös hetkellinen menestys (Kanye West) ja pysyvä merkitys (Pablo Picasso). Tässä mielessä runon minä on valintansa tehnyt, omaa arvoaan epäilemättä. ”Jay-Z ei ole minkään sortin Dylan / minä olen joka sortin Dylan.”

Runon minä on korkeintaan Kanye West vain siinä mielessä, millaiseksi Kanye West itse oman merkityksensä itselleen uskottelee. ”Minä olen Kanye West joka Kanye West kuvittelee olevansa.”

Yleisemmällä tasolla runon minä tiivistää säkeisiin näkemyksen siitä, miten taide on kadottanut oman olemuksensa ja sielunsa konsumerismin puristuksissa.

Kokonaisuutena Liekki. Runoja ja otteita muistikirjoista on pettymys, vaikka Leonard Cohenin tuotannon tuntevalle se tarjoaa herkullisina välähdyksinä monia emotionaalisesti ladattuja fiilistelyn hetkiä. Ilmaisu on vanhakantaista, perinteistä ja osin arkaaista. Käännetty sanajärjestys voimistaa pölyyntynyttä tunnelmaa.

Temaattisesti runot jännittyvät alituisen kaipauksen ja silmänräpäyksessä päättyvän rakkauden henkilökohtaiseksi vuoropuheluksi. Täyttymyksen ohi kiitävä hetki on unio mystica, jossa runon minä tavoittaa välähdyksen autettisesta olemisesta. Kuolema hönkii niskaan pahana peikkona.

Jo 1970-luvulla zen-buddhalaisuuteen perehtynyt Leonard Cohen tarkastelee muutamissa runoissa omaa juutalaista taustaansa. ”Ylennetty, pyhitetty / olkoon nimesi. / Parjattu, naulittu / ihmisen kehoosi. / Palaa kynttilöitä miljoonia / tyhjän avun takia. / Halusithan pimeää. / Liekki nitistetään. / Hineni, hineni./ Olen valmis, Luojani.”

Hepreankielisessä Raamatussa Hineni-sanaa käytetään ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kolme kertaa. Sana kertoo käyttäjänsä moraalisen aseman ja situaation suhteessa Jumalaan – tässä olen (hineni) valmiina tottelemaan Jumalan käskyjä. Kyseessä on primäärinen moraalinen identifioituminen, yksilöllisen minän ja kollektiivisten sitoumuksien välinen eettinen imperatiivi.

Näin runon minä tavallaan hyväksyy sen, että seisoo tien päässä.

Nimensä mukaisesti Leonard Cohenin itsensä auktorisoima kokoelma sisältää erilaisia tekstikatkelmia laulajan arkistoista. Mukana on myös hänen kiitospuheensa, jonka hän piti saadessaan Asturian ruhtinaan palkinnon kirjallisuuden kategoriassa Espanjassa lokakuussa 2011. Seuraavana vuonna saman palkinnon sai Philip Roth.

Kokoelmaan mahtuu niin ikään kuutisenkymmentä laulajan piirtämää omakuvaa. Näin käsissä on pussi Fazerin sekalaisia.

Otetaan pussista yksi karkki, joka kertoo hauskan vinosti, millaisena Leonard Cohen pitää omaa tehtäväänsä, kohtaloaan. ”Ei niin että pitäisin / hotellissa asumisesta / Intiassa tai jossain / ja J-malasta kirjoittamisesta / ja naisten perässä juoksemisesta / Se vain näyttää olevan / se mitä teen.”

Fakta

Näistä lauluista Cohen tunnetaan


 Westmountin kunnassa Montrealissa syntynyt Leonard Cohen aloitti uransa muusikkona vasta 33-vuotiaana.

 Debyyttialbumi Songs of Leonard Cohen (1967) sisälsi mm. kestohitit Suzanne, So Long, Marianne ja Sisters of Mercy.

 Seuraavalla albumin Songs From a Room (1969) ehkä suurimmaksi hitiksi muodostui Bird on a Wire. Mukana oli myös monia cover-versioita poikinut Story of Isaac.

 Kolmannen albumin Songs of Love and Haten (1971) tunnetuin hitti on Famous Blue Raincoat.

 Muita rockin kaanoniin jääneitä hittejä ovat mm. Is This What You Wanted (1974), Who By Fire (1974), Memories (1977), The Guests (1979), Hallelujah (1984), I’m Your Man (1988), The Future (1992), A Thousand Kisses Deep (2001) ja Going Home (2012).

 Kaiken kaikkiaan Leonard Cohen levytti 14 studioalbumia ja kahdeksan live-levyä. HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  9. 9

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää