Kulttuuri    |   HS-analyysi

Teatterinjohtaja Arffman kiistää kritisoineensa Jyrki Karttusta ja lupaa taistella Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän puolesta

”Kerrankin se asia tuli selväksi, että kaupunginteatterin tanssiryhmää ei olla lopettamassa”, Jyrki Karttunen sanoo.

Helsingin kaupunginteatterin yhteydessä toimivan tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn eli HDC:n ympärillä kuohuu, ja kuohunta liittyy epätietoisuuteen tanssiryhmän tulevaisuudesta. Tanssiryhmälle etsitään parhaillaan uutta johtajaa, joka jatkaisi ryhmän toiminnan suunnittelua Jyrki Karttusen jälkeen. Tämä lopetti taiteellisena johtajana vuonna 2017 mutta jatkaa kaupunginteatterin pääkoreografina vielä kesään 2019.

Tilanteeseen tuo oman värinsä myös tanssikentän sisäinen epävarmuus instituutioiden rahoituksen suhteen: on vielä epäselvää, mitä vaikutuksia Tanssin talon toiminnan aloittamisella on Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän rahoitukseen. Kummankin rahoitus tulee sekä Helsingin kaupungilta että valtionosuuksista.

Kuohunta tanssiryhmän ympärillä alkoi helmikuun lopussa Yleisradion julkaistua kaupunginteatterin johtajan Kari Arffmanin haastattelun. Haastattelu liittyi tuolloin ensi-iltaan tulleeseen Ima Iduozeen koreografiaan Bonfire: The Wandering Bands of Storytelling Sapiens.

Toimittaja Jonni Aromaan laatima artikkeli keskittyy tanssiryhmän nykytilaan ja tulevaisuuteen. Aromaan mukaan ”HDC on ollut viime vuodet tuuliajolla ja se on menettänyt asemansa Suomen johtavana nykytanssiryhmänä.”

Väitteensä tueksi Aromaa siteeraa teatterinjohtaja Arffmania: ”Jos tarkastelee ryhmän historiaa, sen loisteliaimmat hetket eivät ole nyt”, Arffman sanoo artikkelissa.

Arffman ei kuitenkaan tunnista artikkelin henkeä samaksi jossa haastattelu tehtiin. ”Se oli pitkä haastattelu. Siitä oli juttuun nostettu sellaisia asioita ja sanavalintoja niin että se tuntui tarkoitukselliselta. Siinä oli toimittajan omaa kommenttia ja minun kommenttiani sekaisin. Kun annan haastatteluja, toivon että tunnistaisin niistä itseni, mutta tuossa jutussa ei valitettavasti käynyt niin”, Arffman sanoo.

Artikkelin kritiikki kohdistuu melko suoraan koreografi Jyrki Karttuseen, joka ihmettelee artikkelia ja siinä luettavissa olevaa esimiehensä Kari Arffmanin julkista kritiikkiä hänen työtään kohtaan.

”Minulla on sellainen käsitys, että tuuliajolla oleminen on alkanut Arffmanin myötä ja minun taiteellisen johtajuuteni loputtua – jos nyt jollain tuuliajolla ylipäätään ollaan. Minulla on se käsitys, että tanssiryhmä on tällä hetkellä ihan hyvässä kunnossa, joskin siinä voisi olla enemmän tanssijoita”, Karttunen sanoo.

Karttusen aloittaessa HDC:n taiteellisena johtajana vuonna 2013 ryhmässä oli 12 tanssijaa sekä harjoittaja ja tuottaja. Tällä hetkellä tanssijoita on kahdeksan. Arffman etsii parhaillaan tanssiryhmälle uutta johtajaa, jonka taiteellinen näkemys tulee määrittämään paljon tanssiryhmän tulevasta olemuksesta.

Arffman on Karttusen kanssa samaa mieltä tanssiryhmän koosta: pystyäkseen toimimaan täysipainoisesti sen koon tulisi olla noin 10–12 tanssijaa.

”En missään yhteydessä ole kritisoinut Jyrki Karttusen tanssiteoksia tai linjaa, koska olen ollut yhdessä sitä tanssiteatterilinjaa rakentamassa”, Arffman sanoo. ”Itse asiassa kehuin Ylen haastattelun aikana Jyrki Karttusen taiteellista työtä, mutta sitä ei ollut millään tavalla juttuun laitettu.”

Helsingin kaupunginteatteria ylläpitää Helsingin teatterisäätiö, jonka hallitus nimitti Kari Arffmanin Helsingin kaupunginteatterin johtajaksi vuonna 2016.

Karttunen huomasi, että Arffmanin aloitettua työnsä koko HDC:n tilanne muuttui.

”Tietenkin on koko teatterille iso muutos, kun koko johto vaihtuu. Tässä tapauksessa teatterisäätiön hallituksen kokoonpano on muuttunut, hallintojohtaja on uusi, tekninen johtajakin varsin uusi. Minä huomasin, että Arffmanin aloitettua tanssiryhmältä vain hävisi oma tuottaja, aika helposti hävisi myös harjoittaja, uusia tanssijoita ei palkattu. Työsopimukseeni kuuluvaa tanssijan asiantuntijana toimimista ei ole tarvittu sellaisissa paikoissa joissa sen käyttämisellä olisi ollut merkitystä”, Karttunen sanoo.

”Jyrkin käsitys siitä että tanssin oma tuottaja olisi hävinnyt minun kaudellani ei pidä paikkaansa”, vastaa Kari Arffman. ”Myös harjoittaja on edelleen talossa mutta osallistuu myös muiden kuin tanssituotantojen harjoittamiseen.”

Yleisradion artikkelissa Jonni Aromaa kirjoittaa, että Karttusen kaudella ”HDC profiloitui tanssiteatterina ja keskittyi esittämään pääasiassa Karttusen teoksia.”

”[R]yhmän muutos nykytanssiryhmästä tanssiteatteriksi on ollut menetys nykytanssin ystäville. Helsinki Dance Company oli vielä reilut viisi vuotta sitten Suomen merkittävin nykytanssin näyteikkuna ja suunnannäyttäjä”, Aromaa jatkaa.

Karttunen ihmettelee Aromaan tulkintaa. ”Nimenomaan Arffmanin aikanahan ovat kaikki tanssiryhmän jutut olleet minun tekemiäni, paitsi nyt parhaillaan menevä Ima Iduozeen Bonfire. Tämä johtuu siitä, että kun olen kaupunginteatterin koreografiresurssi tällä hetkellä, katsotaan että ei sinne kannata silloin palkata ulkopuolisia koreografeja”, Karttunen sanoo.

”Yksi minun taiteellisen johtajuuteni perusehto oli se, että halusin tuoda esiin kotimaisia koreografeja, eivätkä kaikki vierailijat myöskään ole edustaneet tanssiteatteria.”

Karttusen kaudella koreografivieraita olivat Sonya Lindfors, Ari Numminen, Joona Halonen, Ervi Siren ja Eeva Muilu.

”Se, että minä edustan tanssiteatteria oli hyvin Teatterisäätiön hallituksen tiedossa silloin kun minut nimitettiin tanssiryhmän johtajaksi, ja tämä oli heidän toiveensa”, Karttunen sanoo.

Karttunen iloitsee myös siitä, että Arffman sanoo selvästi, että haluaa Helsinki Dance Companyn toiminnan jatkuvan. Kaupunginteatterin yhteydessä toimivan tanssiryhmän tulevaisuus on ollut epäselvä ainakin siitä lähtien, kun Tanssin talon rakentamisesta päätettiin vuonna 2015. Sen on määrä aloittaa toimintansa Kaapelitehtaan yhteydessä vuonna 2021.

”Kerrankin se asia tuli selväksi, että kaupunginteatterin tanssiryhmää ei olla lopettamassa. On nyt pari vuotta mietitty sitä, että ollaanko tanssiryhmää lopettamassa vai ei. Sitä on nyt arvottu tarpeeksi pitkään. Nyt on selvää että teatterinjohtaja selvästi haluaa jatkaa tanssiryhmää, ja sehän on hyvä asia”, Karttunen sanoo.

Kari Arffman vahvistaa asian myös Helsingin Sanomille. Vaikka Tanssin talon toiminnan aloittaminen mahdollisesti pienentäisikin Helsingin kaupunginteatterin henkilötyövuosia, leikkauksia ei hänen mukaansa kohdistettaisi suoraan tanssiryhmän budjettiin.

”En näe Tanssin taloa uhkana kaupunginteatterin tanssiryhmälle, vaan aion henkilökohtaisesti puolustaa tanssiryhmää. Se on niin orgaaninen osa tätä taidelaitosta”, Arffman sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  5. 5

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  6. 6

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  7. 7

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  8. 8

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  9. 9

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää