Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan hätkähdyttävän naturalistinen Wozzeck pursuaa vahvoja hahmoja ja erinomaista tiimityötä

Tunnelmat vaihtelevat traagisesta arkiseen ja kammottavaan. Alban Bergin modernissa musiikissa on myös paljon perinteisiä lauluja ja tansseja, jotka kaikki vääristyvät hyytävästi.

Klassinen

Alban Bergin Wozzeck Suomen kansallisoopperassa. Ohjaus Sir David McVicar, uusintaohjaus Daniel Ellis, lavastus ja puvut Vicki Mortimer, valaistus Paule Constable, koreografia Andrew George, musiikinjohto Hannu Lintu, kuoron valmennus Marco Ozbic, Marge Mehilane. Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Alban Bergin Wozzeck oli kantaesitysvuonnaan 1925 vallankumouksellinen teos. Ensimmäistä kertaa nähtiin oopperan pääosissa alimman sosiaaliluokan ihmisiä.

Köyhän ja sorretun kansanosan hätähuuto nousee hätkähdyttävään naturalistiseen voimaan skotlantilaisen Sir David McVicarin ohjauksessa, jonka Daniel Ellis on asetellut Kansallisoopperan lavalle.

Väkevän ekspressionistisen loistonsa Wozzeck saa Hannu Linnun lujassa ja terävässä johtajaotteessa. Välisoitossa syntyi se vaikutelma, että viettimäiset hornan henget pääsivät irti ja pimeiden voimien kaaos myllersi.

Kaiken Lintu piti kuitenkin tiukassa kurissa. Alban Berg on organisoinut musiikkinsa arkkitehtonisesti ja estänyt ankarilla muotorakenteilla atonaalisen musiikkinsa valtavaa kuvaus- ja ilmaisuvoimaa vyörymästä yli äyräittensä.

Tunnelmat vaihtelivat traagisesta ja arkisesta groteskiin ja kammottavaan. Bergin modernissa musiikissa on myös paljon tuttuja elementtejä, perinteisiä lauluja ja tansseja, jotka kaikki vääristyvät hyytävästi.

Wozzeckissa on luotu sangen yksinkertaisin keinoin iskevän elinvoimaista, osin parodista musiikkiteatteria. Niin paljon kuin tarina surettaa ja kauhistuttaa, näyttämön joka hetki myös lumoaa teatterin tekemisen riemulla.

Hullunkurinen huipennus ovat toisen näytöksen riettaanpuoleiset, viinanhöyryiset tanssiaiset, jotka tuovat visuaalisesti mieleen saksalaisen George Groszin parodiset ja räikeät 1920-luvun Berliini-maalaukset.

Näyttämökuvaa hallitsee suuri saksalainen Tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkki, jonka juurella ovat Wozzeckin ja Marien vaatimaton asumus ja ruma kasarmi. Tapahtumat on sijoitettu 1920-luvun Saksaan, ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan.

Näyttämövaihdokset hoidetaan nerokkaan alkeellisesti, valittuun konkreettiseen tyylilajiin sopivasti. Näyttämön poikki on vedetty matalahko, hometahrojen peittämä haaleanruskea esirippu, jota vedetään juoksujalkaa auki ja kiinni kohtausten vaihtuessa.

Kaikki on köyhää, rumaa, kurjaa, ankeaa ja likaista. Sottaiset sotilaspuvut, halvat mekot, kuluneet juhlatamineet ja kelmeä valaistus korostavat masentavaa yleisvaikutelmaa.

McVicar on mestari tekemään vahvoja karaktäärejä, mistä täytyy kiittää myös Ellisiä.

Nimiosassa on islantilainen baritoni Olafur Sigurdarson. Tämä on Wozzeck on lyhyenläntä, pyylevä ja kömpelö miesparka, joka herättää suurta myötätuntoa. Ääni on rehevä ja murea. Se paljastaa anteeksipyytävissä, kauhuntäyteisissä ja raivoavissa repliikeissä miehen psykologian.

Wozzeck on pohjimmiltaan kiltti ihminen. Hän hankkii lisätuloja perheelleen, avovaimolleen Mariella ja pienelle pojalleen ajamalla ilkeän Kapteenin partaa ja alistumalla typerän Tohtorin idioottimaisiin kokeisiin.

Eikä Wozzeck ole niin tyhmäkään – vaikka Kapteeni ja Tohtori pitävät häntä yksinkertaisena. Wozzeck pohdiskelee ja tietää tasan tarkkaan, mikä on köyhän ihmisen osa maailmassa.

Psykologiseksi tapaukseksi Wozzeckin tekee hänen horjuva mielenterveytensä. Hänellä on vainoharhoja ja hallusinaatioita. Mustasukkaisuuttaan hän tappaa Marien.

Sopraano Helena Juntusen upean realistinen ja vokaalisesti hehkuva Marie on päähenkilöistä ainoa normaali ihminen, luonnollinen nainen, jolla on terveet vaistot. Hän tuntee syvää äidinrakkautta ja pitää kauniisti huolta pienestä, Mikael Kohlin esittämästä suloisesta pikkupojastaan.

Kun Marie huomaa Wozzeckin sekoavan, ei ole ihme, että hän hyppää baritoni Daniel Brennan Rykmentinrumpalin, mainiosti mahtailevan, jyrisevä-äänisen ja väkivaltaisen machomiehen syliin.

Mariella on Wozzeckin vokaalisesti kauneimmat, belcantomaiset hetket. Puhelaulu, deklamointi ja ariosomaisuus vaihtelevat Marien lauluosuuksissa – kuten myös Wozzeckin ilmaisussa.

Wozzeckin kaksi simputtajaa, Hubert Francisin Kapteeni ja Tapani Plathanin Tohtori ovat ovat koomisia karikatyyrejä, joiden juuret ovat commedia dell’artessa.

Kirkkaasti sivaltavalla tenorilla laulava Kapteeni on heikkohermoinen hysteerikko ja Tohtori puolestaan epäinhimillinen, puolihullu tiedemies, jonka basso ärisee tunteettoman tylysti.

Koko esitys on erinomaista tiimityötä. Näyttämön suggestiivisissa tapahtumissa jokaiselle sivuroolin esittäjällä, avustajalla ja kuorolla on tarkkaan määrätty tehtävänsä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  5. 5

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  6. 6

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  9. 9

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  10. 10

   Yksi kaikkien aikojen suomalaisista joukkueista – tässä ovat jääkiekon maailmanmestarit 2019

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  6. 6

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää