Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Jouhikkomestari Pekko Käpin folk rock -odysseia saa neljä tähteä + HS:n kriitikko suosittelee kotimaista vaihtoehtorockia sekä kuunnelmasarjaa

Väärä laulu nousee vielä enemmän oikeuksiinsa: kuin kappale synkeintä Timo K. Mukkaa audiomuodossa, kirjoittaa Heikki Romppainen.

Albumi: Etno

Pekko Käppi & K:H:H:L: Väärä laulu. Svart. ★★★★

Muistan, kun ostin Pekko Käpin debyytti-EP:n Kalas­tajia ja kaivos­työläisiä (2001). Sen jouhikko­musiikki toi mieleen kulttuuri­antropologien keräämät kenttä­nauhoitukset, tuulahduksen jostain myyttisestä menneestä. Se oli samaan aikaan tunnelmaltaan kiehtovaa ja esteettisesti miellyttävää.

Pikakelaus vuoteen 2019, ja sama nostalginen kaukaisuuden tuntu on yhä läsnä Käpin musiikissa, mutta samalla kokonaisen bändin kanssa toimiessa ilmaisun muodot ovat laventuneet ja musiikki on jopa arkipäiväistynyt tavanomaisemmaksi rockiksi – menettämättä kuitenkaan tärkeimpiä erityispiirteitään.

Sävellyskrediittejä Käpin ja K:H:H:L-yhtyeen välillä on jaettu niin, että vähintään kitaristi Tommi Laine on ollut säveltämässä kaikkia levyn kappaleita Käpin kanssa.

Liikkeelle voisi lähteä vaikka levyn kannesta. Olen pitänyt Ville Pirisen sarjakuvista huomattavasti enemmän kuin hänen levynkansistaan, mutta Väärä laulu lienee hänen onnistunein kansityönsä ja sopivasti synkassa levyn sisällön kanssa.

Avausraita ja levyn ensimmäinen single Ikoni on jo ehtinyt herättää ansaittua huomiota. Mantramaisina hokemina etenevä kappale suorastaan vetää maton alta ja imaisee mukaan Käpin ja K:H:H:L:n maailmaan riemastuttavalla tavalla. Onko tämä nyt laulu vai loitsu, herää kysymys, ja samassa ollaankin Käpin musiikin ytimessä.

Jouhikon sointia on tullut pohdittua Käpin musiikin yhteydessä aiemminkin: siinä on samanaikaisesti jotain sakraalia ja jotain maanläheistä. Käppi itse tietenkin ymmärtää yhteyden, eikä hän laula kappaleissaan triviaaleista arkipäiväisyyksistä, vaikka toki Väärä laulu heijastelee sekä tummimmillaan että valoisimmillaan kaikessa ajattomuudessaankin tämän päivän elämää.

Hullu kukko esittelee Käpin ja bändinsä nykypäiväisemmän puolen; hard rock -henkisen kappaleen teksti tuntuu selkeämmin nykyhetken kommentaarilta. Suomalainen folk metal tuntuu olevan ikuisessa huudossa maailmalla, ja myös tällainen enemmän folkin puolelta ammentava nyrkinpuintimusiikki voisi hyvinkin löytää jalansijaa kansainvälisiltä markkinoilta. Levyn tekstit onkin käännetty kansiin myös englanniksi.

Raskaampaa tamppausta löytyy levyltä muutaman kappaleen verran. Hullu kukko ylläpitää hyvää liike-energiaa, mutta ei ole sävellyksenä kovinkaan mielenkiintoinen.

Ehtaa 1970-lukulaista heavy rockia soinnuillaan loihtiva Myrsky sen sijaan vakuuttaa varmalla tyylitajulla iskelmällisine väliosineen ja lopun Robert Plant -kiekaisuineen, ja myös Nousuvesi (huomatkaa toistuva vesitematiikka) on ­oivaltavine välikkeineen myös onnistuneempi suoritus.

Mutta kun Käppi yhtyeineen sukeltaa oikein syviin vesiin, rehvakkaat riffit ovat turhanaikaista hapatusta. Levyn nimikappale teki vaikutuksen viimesyksyisellä soolokeikalla, ja nyt yhtyeen kanssa Väärä laulu nousee vielä enemmän oikeuksiinsa: kuin kappale synkeintä Timo K. Mukkaa audiomuodossa. Hypnoottinen rummunkumu tukee Käpin uhkaavan profeetallista laulua, joka fraseeraa pikemminkin pahaenteisen laiskanpulskeasti kuin tulta ja tulikiveä saarnaten.

Tässä toteavuudessa on jotain vääjäämätöntä ja häijyä. Ja kun mukana laulaa, kikattelee ja kirkuu laulajan tytär Miina Käppi, valmiiksi hyytävä sävel–sana-maalailu eskaloituu vielä entisestään.

Pelkkää tummasävyistä paatosta Väärä laulu ei ole, vaikka sanoitukset eivät armoa antaisikaan. Esimerkiksi Musta kimppu country folk -tunnelmineen on levykokonaisuudessa juuri kohdillaan. Kivittäjä ja Suruvaippa niin ikään keinahtelevat musiikillisesti kevyemmin, antaen levykokonaisuudelle ilmavuutta ja vaihtelua.

Päätösraita Saattaja on nostattava lopetus, ja aiemmin mainittu vesitematiikka soutaa siinä päätepisteeseensä. Mutta vaikka sanoituksessa ollaan matkalla kohti ”jotain rakkautta suurempaa”, tämänpuoleisesta Käpin teksti ei tätä suuruutta löydä.

Neljä valintaa: Heikki Romppainen nostaa esiin kotimaista vaihtoehtorockia sekä kuunnelmasarjan

Radiopuhelimet-laulajan yllättävä soolodebyytti

Albumi: rock

J.A. Mäki: Aavaa. If Society. ★★★★

Vaikka Radio­puhelimet-yhtyeen jäse­nistöllä on aina ollut projek­teja emobändin ulkopuolella, tieto laulaja-sanoittaja J. A. Mäen soololevystä tuli silti yllätyksenä. Sanoittajana Mäki on Suomen parhaimmistoa, mutta kuinka käy musiikin teko? Nähtävästi aivan hyvin. Mäen laulusoundi toki muistuttaa Puhelimista ja kappaleissa on vastaavaa pidäteltyä ja avointa hurjuutta, mutta äänimaisemaltaan Aavaa on silti hillitympi ja miette­liäämpi. Jopa iskelmällinen melodisuus antaa Mäelle uutta tilaa tulkitsijana.

Aavaa on sympaattinen mutta vaikuttava levy. Kauan eläköön tällainen puuhastelu!

Autotallirockia Dumarin ja Cooperin tyyliin

Albumi: rock

Nykyaika: Lomakeskus Helvetti. Nappokääpiö Äänitteet. ★★★★

Entisistä Teho­sekoitin-muusi­koista Matti Mikkolalla hommat tuntuvat olleen vuosia niin sanotusti isollaan, Otto Grundström taas on pikemminkin downshiftannut Kallion punkpiireissä.

Grundströmin Nykyaika on kuitenkin erittäin iskukykyinen ryhmä, jolta löytyy sekä varteenotettava määrä aiempaa soittokokemusta että ennen kaikkea nippu kovia kappaleita.

Touhun pohjana on jonkin sortin autotallirock, mutta bändi ei jää konventioiden vangiksi. Kuin tätä alleviivaten Grundström fraseeraa ja rytmittää levyn nimikappaleen kuin Tuomari Nurmio ja hoilaa Jeesuksen toisen tulemisen kertosäkeistön kuin nuori Alice Cooper.

Tulokasbändin kaihoisa pophelmi

Single: Pop/Rock

Amuri: Halla. Helmi Levyt. ★★★★★

Kuvassa on tutunnäköisiä muusikoita esimerkiksi Räjäyttäjistä ja Jukka Nousiaisen yhtyeestä. Vaan millaista musiikkia on Amuri?

Ensijulkaisunsa Halla-kappaleen perustella tyylipuhtaan melodista ja näennäisellä vaivattomuudella siunattua pop­musiikkia, jossa kappale sekä jää kerrasta mieleen että tarjoaa useammankin yllättävän koukun ensitahdeista viimeiseen iskuun.

Kasevan ja Baddingin viluinen eleganssi yhdistyy McCartneyn ja Wilsonin kekseliäisyyteen, ja kaikki hienous on paketoitu nätisti reiluun kolmeen minuuttiin.

The Clashin tarina kiehtovana kuunnelmana

Kuunnelma: Rock

Stay Free: The Story of The Clash. BBC / Spotify. ★★★★

Kuinka nuorista lontoolaispunkkareista tuli maailmojasyleilevällä itsevarmuudella toimiva legendaarinen rockbändi?

The Clashin tarina on kerrottu yhtä usein kuin punkin historia.

Kuunnelmasarja Stay Free kuitenkin kuvailee tutut vaiheet tervetulleen eloisalla tavalla.

1970-luvun Lontoon harmaus, ensimmäisten punk-konserttien kaoottinen tunnelma ja yhtyeen radikaali paatos kaikessa koomisessakin hienoudessaan kerrostuvat haastattelujen ja äänitallenteiden avulla rikkaaksi kokonaisuudeksi, jota kertojana kuljettaa eteenpäin Public Enemyn räppärinä tunnettu Chuck D.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  2. 2

   Malmin lentokentällä on tällä viikolla kaivettu kuoppia, joista paljastui löysää savea

  3. 3

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  5. 5

   Käynnissä on huomaamaton murros, joka voi vähentää Euroopan päästöjä dramaattisesti: Syynä on EU:n ilmasto­politiikan työkalu, josta tuli menestys­tarina

  6. 6

   Ruotsalaisilta kritiikkiä Tre Kronorin laiskuudelle ja päävalmentajan toiminnalle ratkaisuhetkillä: ”Mitä siinä ajateltiin?”

  7. 7

   Poliisi varoittaa kotibileilmiöstä: ”Tiesittekö, että teille on tulossa lauantaina yli 200 vierasta kotiin?”

  8. 8

   Leijonat jaksaa ällistyttää ja järjestää ihmeitä, eikä tämä voitto ollut edes ensimmäinen kerta

  9. 9

   Lattian alle jäi kosteutta rakennustöissä: Muutaman vuoden vanha koulu suljetaan ja revitään auki

  10. 10

   Teemu Selänne riemuitsi Leijonien voitosta, vahingonilo nosti päätään kiekkofanien reaktioissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

  5. 5

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  6. 6

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  7. 7

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  8. 8

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  9. 9

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää