Kulttuuri

Miksi ihmiset ovat syntyneet sellaisiksi, että ne osaavat tehdä kaikenlaisia asioita?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten kalat voivat uida silmät auki, sammuttaako viileä vesi janon paremmin kuin lämmin ja mikä on suurin kirja. Ja voiko Otavasta sammua tähti?

Aada Alkkiomäki, 6

Eri eläimet osaavat eri asioita. Linnut osaavat suunnistaa tähtien avulla ja löytävät muuttomatkan jälkeen omalle pesäpuulleen. Valaat lähettävät viestejä tuhansien kilometrien päähän.

Ihminen on kuitenkin erikoisen taitava muihin eläimiin verrattuna. Puhetaitomme ovat ylivoimaiset. Käytämme myös käsiä taitavasti. Kun näihin kahteen taitoon vielä liittyvät huippuhienot aivot, syntyvät tietokoneet, avaruusraketit, koulut, tehtaat, Oodi-kirjasto. . .

Joku keksi ruuvin ja mutterin. Kun hän kertoi niistä muille, tieto muttereiden hyödyllisyydestä rakentajille levisi nopeasti koko maailmaan. Näin tapahtuu kaikille ihmisen keksinnöille.

Me muodostamme ihmisinä tietoverkoston, joka jakaa keksintönsä ja kokemuksensa kaikkien käytettäväksi.

Samalla siirrämme tietomme omille lapsille. He opettavat aikuisina omia lapsiaan, jotka vuorostaan opettavat seuraavaa sukupolvea.

Lopulta jokainen sukupolvi tietää yhä enemmän ja osaa tehdä yhä ihmeellisempiä asioita.

Hannu Sariola

kehitysbiologian professori

Helsingin yliopisto


Miksi jano lähtee kylmällä vedellä paremmin kuin lämpimällä?

Frans-Emil Sarin, 11

Janon tunne on tärkeä, sillä se kertoo, milloin nestettä alkaa olla kehossa liian vähän.

Nesteen riittävä määrä on oleellinen lukuisille elintoiminnoille. Kun nesteen määrä vähenee elimistössä, pienenee myös veren määrä. Verihän on nestettä. Veressä on myös suolaa, jonka pitoisuus kasvaa, kun nesteen määrä vähenee.

Oikeastaan janon tunne kertoo suolan pitoisuuden kasvaneen kehossa liikaa. Yleisin syy on liian vähäinen nestemäärä. Samalla myös virtsan eritys vähenee.

Periaatteessa janon pitäisi sammua aivan samalla tavalla kylmällä tai kuumalla nesteellä. Nesteen matka suusta mahalaukun kautta suolistoon ja edelleen sisälle elimistöön kestää niin kauan, että se muuttuu saman lämpöiseksi riippumatta siitä, kuinka kylmää tai kuumaa se on juodessa.

Kylmä vesi tai juoma virkistää kuitenkin enemmän, koska sen lämpötila poikkeaa etenkin kuumalla ulkoilman lämpötilasta ja viilentää siksi huulia ja suuta. Selitys lienee siis enemmän virkistyksen tunne.

Mikael Fogelholm

ravitsemustieteen professori

Helsingin yliopisto

Mikä on Suomen ja maailman suurin kirja?

Väinö Vikström, 4

Kirja voi olla monella tavalla suuri. Suuruus voi tarkoittaa painoa, sivumäärää, ulkoisia mittoja tai merkittävyyttä.

Kooltaan isoin kirja on todennäköisesti kertomuskokoelma Tämä on profeetta Muhammed (2012), jonka korkeus on viisi metriä ja leveys kahdeksan. Se vastaa siis ison huoneen kokoa.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa tehdyssä kirjassa on sivuja kohtuulliset 429, mutta se painaa 1 500 kiloa. Kirjaa on valmistettu vain yksi kappale.

Ulkomitoiltaan Suomen suurin opus on todennäköisesti jokin karttakirja. Ne voivat usein olla noin metrin korkeita ja 1,5 metriä leveitä.

Myös taidekirjat ovat usein hyvin suuria. Painavimmat taide- ja karttakirjat voivat painaa yli kaksi kiloa. Todennäköisesti pisimpiä suomalaisia teoksia ovat kirjat, joihin kootaan yhden kirjailijan tuotanto. Sivuja voi olla 2 000–3 000.

Joidenkin maiden valtion­hallinnon kirjat koostuvat monesta osasta, mutta niitä pidetään yhtenä kokonaisuutena.

Jos niiden osat lasketaan yhteen, jotkin ovat huomattavasti Muhammed-kirjaakin suurempia. Brasilian verosäännöstö painaa yhteensä peräti 7 500 kiloa ja siinä on sivuja yli 41 miljoonaa.

Kirjojen merkittävyys on kokonaan toinen asia. Se riippuu tietenkin teosten vaikutuksesta. Esimerkiksi pieni runokirja voi olla kansakunnalle hyvin tärkeä ja siksi suuri.

Mikko Keskinen

kirjallisuuden professori

Jyväskylän yliopisto


Miten kalat voivat pitää silmiä auki veden alla?

Alma Herrera, 7

Kaloilla ei ole silmäluomia, jotka voisi laittaa silmien päälle. Niiden silmät ovatkin auki koko ajan.

Toisin kuin kaloilla, meillä ihmisillä ja muilla selkärankaisilla maaeläimillä on silmäluomet. Niiden tärkein tehtävä on suojata silmiä kuivumiselta.

Silmämme pinta on aina märkä, sillä kastelemme sitä kyynelnesteellä, kun räpyttelemme. Luomet auttavat myös poistamaan roskia silmistä.

Kalat eivät tarvitse silmäluomia, sillä ympäröivä vesi pitää niiden silmät märkinä ja puhtaina. Vaikka kaloilla ei ole silmäluomia, niiden silmän rakenne on muutoin hyvin samanlainen kuin ihmisillä. Tämä johtuu siitä, että ihminen ja kaikki selkärankaiset maaeläimet polveutuvat alkeellisista kaloista.

Silmäluomettomuus ei haittaa kaloja. Ne pystyvät esimerkiksi nukkumaan silmät auki. Uinumista voi tarkkailla taskulampun valossa. Matalan veden pohjalla voi nähdä öisin vaikkapa ahvenia, jotka nukkuvat silmät auki.

Jari Raitaniemi

erikoistutkija

Luonnonvarakeskus


Voiko Otavasta sammua yksi tähti?

Anneli Kontio, 6

Kaikki tähdet sammuvat joskus. Otavan tähtien sammumiseen on kuitenkin vielä hyvin pitkä aika.

Otavan seitsemästä tähdestä ensimmäisenä sammuu kuvion hännän viimeinen tähti Alkaid. Se on kuitenkin elinvoimainen tähti, jolla on elinaikaa jäljellä kymmeniä miljoonia vuosia. Muut Otavan tähdet loistavat vielä pidempään.

Kannattaa myös muistaa, että Otavan kaikki seitsemän kirkkainta tähteä ovat noin 80–120 valovuoden etäisyydellä meistä. Jos jokin näistä tähdistä sammuisi, menisi siis vähintään 80 vuotta, ennen kuin huomaisimme yhden tähden hävinneen Otavasta.

Näin ei kuitenkaan käy vielä kymmeniin miljooniin vuosiin.

Jaakko Visuri

tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  7. 7

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Täydellistä minää etsimässä: Helsingin suosituimmissa selfiekohteissa nähtävyydet jäävät sivuosaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää