Kulttuuri    |   Näyttelyarvostelu

Graniittilohkare-teos luo vaaran tunnetta nuorten kuvataiteilijoiden näyttelyssä – HS-kriitikot valitsivat suosikkinsa

Nuoret 2019 -näyttely juhlistaa Suomen Taiteilijaseuran ja Taidehallin 80-vuotiasta perinnettä. HS-kriitikot Sini Mononen, Harri Mäcklin ja Timo Valjakka valitsivat siitä suosikkinsa.

Sini Monosen valinnat:

1. Venla Helenius & Anna-Sofia Nylund: A Pool House (2019)

Taidehistoriasta tuttu kylpijän teema saa uuden ulottuvuuden Venla Heleniuksen (s. 1989) ja Anna-Sofia Nylundin (s. 1985) teoksessa A Pool House (2019). Video perustuu vanhassa Alkon virkistyskäyttöön tarkoitetussa rakennuksessa esitettyyn performanssiin.

Taitavasti käsikirjoitetussa teoksessa oleskellaan puoleksi tyhjennetyn altaan reunalla. Vesi on Allashuoneen maailmassa yhtä aikaa poeettinen ja poliittinen elementti; teos maalaa esiin maailman, jossa puhtaus ja lika ovat suhteellisia käsitteitä.

Samalla se ottaa kantaa ajankohtaiseen teemaan ihmisen rinnalla elävistä muista olevista. Silmille näkymättömät olennot ovat Allashuoneen varsinaisia päähenkilöitä.

Erityisen kiinnostavaksi muodostuu ihmisen rooli näkymättömien olentojen maailmassa. Ihmisestä noin 60 prosenttia on vettä. Näin ollen meissä ”kylpee” jatkuvasti lukematon määrä monia hyödyllisiä, mutta likaiseksi koettuja olevia.

2. Pekko Vasantola: Muistomerkki (selaushistoria) (2017)

Pekko Vasantola (s. 1994) on tehnyt muistomerkin internetin selaushistorialle. Graniitista veistetty muistopaasi roikkuu ilmassa kuin suuri kysymys. Millainen jälki meistä jää internettiin ja kenen omaisuutta sähköinen henkilöhistoriamme on?

Vasantola on hyvästellyt oman virtuaalisen henkilöhistoriansa myymällä kaikki kansainvälisiltä yrityksiltä itsestään saamansa tiedot. Kaupan rahallinen arvo on mitätön, vain kymmenen senttiä. Verkkoon jäävä virtuaalinen ihmisen muotokuva on kuitenkin symbolisesti paljon arvokkaampi.

Muistomerkissä immateriaalinen ja abstrakti virtuaalinen data saa konkreettisen ja jykevän muodon. Laserilla graniittiin kaiverrettu selaushistoria korostaa internettiin jäävän tiedon pysyvyyttä ja ikuisena näyttäytyvää luonnetta. Katoaako virtuaalinen henkilöhistoriamme todellisuudessa koskaan vai onko se graniittiin hakatun tekstin kaltainen, ikuinen jälki?

Harri Mäcklinin valinnat:

1. Rosaliina Paavilainen, Jos teet tämän kutsun sinua etunimelläsi enkä äidiksi (2018), video

Omaelämäkerrallisuus ei ole taiteessa uusi asia, mutta harvoin se on yhtä rehellistä kuin Rosaliina Paavilaisen (s. 1993) videoteoksessa. Teosta varten Paavilainen äänitti viiden päivän ajan käymiään keskusteluja alkoholismista kärsivän äitinsä kanssa. Teos ei kaunistele taiteilijan henkilöhistoriaa, kun äiti ja tytär aukovat menneisyyden haavoja.

Mikrofoni on tallentanut kouraisevalla tarkkuudella vaikean äiti–lapsi-suhteen monimutkaisen tunneskaalan. Keskustelut äidin alkoholismista ja sen aiheuttamasta huostaanotosta huokuvat katkeruutta ja häpeää, mutta myös rakkautta.

Vaikka seinälle piirtyy vain kuvia tyhjistä asunnoista ja kapakoista, äiti ja tytär ovat vahvasti läsnä aitoina, vereslihaisina ihmisinä.

Teos ei kuitenkaan ole vain henkilökohtaisten traumojen purkamista. Se herättää ajatuksia anteeksiannon mahdollisuudesta ja rakastamisen vaikeudesta tavalla, josta voi löytää tarttumapintaa taustasta riippumatta.

2. Raimo Saarinen, Graniittilohkare (2019), akvarelli, paperi, kasviliima.

Taideteoksen katsominen harvoin tuntuu oikeasti vaaralliselta. Taidehallin kuvanveistosalin ovella seisoessa saattaa hätkähtää huomatessaan, että suoraan pään yläpuolella kookas graniittilohkare uhmaa painovoimaa. Kivi on kiilautunut ovenkarmeihin niin heikosti, että se näyttää tipahtavan alas hetkenä minä hyvänsä kuin Damokleen miekka.

Lohkareen alla seisominen vaatii samanlaista rohkeutta kuin Studio Driftin salaperäinen betonipalkki, joka parhaillaan leijuu Amos Rexissä.

Raimo Saarisen (s. 1984) installaatio Graniittilohkare (2019) on hyvä esimerkki teoksesta, jossa yksinkertainen – mutta ei yksiulotteinen – idea kohtaa ovelan toteutuksen. Vilkaisu teostietoihin paljastaa lohkareen vesiväreillä maalatuksi paperiksi. Keveä materiaali luo vain petollisen illuusion vaarasta.

Timo Valjakan valinnat:

1. Elina Autio: Nimetön (2019), spraymaali ja akryyli puulle (kolme teosta)

Elämme hybridien, risteytymien ja risteytysten aikaa. Sellaisiin kuuluvat myös Elina Aution (s. 1985) monia määritelmiä itseensä keräävät teokset, joissa yhdistyy aineksia maalauksista, veistoksista ja arkkitehtuurista.

Lisäksi ne tasapainottelevat sekä aineellisen ja aineettoman että esittävän ja ei-esittävän rajamailla. Teokset tuovat mieleen suuret ikkunat ja niissä riippuvat epäkuntoiset sälekaihtimet, jollaisia toisinaan näkee tyhjiksi jätetyissä toimistotiloissa.

Arkinen ja urbaani muotokieli sekä teollista alkuperää olevat puumateriaalit ovat olennainen osa Aution viileää ja pidättyvää ilmaisua. Toisen ja niille vastakkaisen osan muodostaa teosten rikas väritys, joka yhtäältä irrottaa ne todellisesta arkkitehtuurista ja kytkee ne illusionistiseen tilaan, jossa myös sisä- ja ulkotila sekoittuvat.

Sen lisäksi, että nimettömien teosten väri-ilme muuttuu niitä eri suunnista katsottaessa, ne ovat omiaan herättämään miellyttäviä muistikuvia esimerkiksi auringonnousuista ja -laskuista.

2. Leena Pukki: Täydellisyyttä etsimässä (2017–2019), vaha-animaatio.

Eräänlainen hybridi on myös Leena Pukin (s. 1984) animaatio Täydellisyyttä etsimässä (2017–2019). Videoteosta on mahdollista lähestyä myös muotokuvataiteen ja kuvanveiston näkökulmasta, mutta oleellista siinä on se mitä se viestii tästä ajasta ja sen hedonismista.

Pukki on haastatellut neljää plastiikkakirurgia ja kysynyt heiltä, miten hän saisi kasvoistaan täydelliset. Mainiossa animaatiossaan hän veistää itseään esittävää vahanukkea kirurgien ohjeita nauhalta seuraten. Hän siirtää kulmakarvaa, suoristaa nenänvartta ja suurentaa sierainta.

Näemme, miten yksi leikkaus kasvoissa johtaa kahteen muuhun, kaksi kolmanteen, eikä loppua näytä tulevan lainkaan. Täydellinen kauneus on paitsi epämääräinen tavoite myös saavuttamaton.

Leena Pukki sai yhden Nuoret 2019 -näyttelyn yhteydessä jaettavista Maecenas-killan stipendeistä. Hän on myös osa Miracle Workers -kollektiivia, joka edustaa Suomea toukokuussa avautuvassa Venetsian biennaalissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  4. 4

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  7. 7

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  10. 10

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää