Kulttuuri

Jussi Hakulinen sai tahtonsa läpi – hänen hittejään ei saa esittää Olli Lindholmin muistokonsertissa

Seuraavaksi lauluntekijä vie Joutsenlaulun pätkimisen televisio-ohjelmassa markkinaoikeuteen kesäkuussa.

Yö-yhtyeen suurimpia hittejä kirjoittanut Jussi Hakulinen sai tahtonsa läpi: kun helmikuussa sairauskohtaukseen kuolleen laulajan Olli Lindholmin muistokonserttien järjestelyissä ei noudateta Hakulisen toiveita, niissä ei kuulla myöskään hänen laulujaan.

Niinpä Suvi Teräsniska, Juha Tapio, Pate Mustajärvi, Pauli Hanhiniemi ja muut solistivieraat eivät laula Porin Isomäki-areenalla 10. toukokuuta ja Tampere-talon isossa salissa 11.–12. toukokuuta Hakulisen kirjoittamia Yö-hittejä, kuten Rakkaus on lumivalkoinen, Joutsenlaulu, Särkynyt enkeli, Likaiset legendat (I ja II), Vieraskirja, Rakkautta vain? ja Hän tanssii kanssa enkeleiden.

”Menemme lain kirjaimen ja Teoston uusien sopimusten mukaan. Jos kerran tulee kielto, Hakulisen kirjoittamia lauluja ei esitetä”, Piikkikasvi Agencyn ohjelmamyyjä Kari Pössi vahvistaa.

Yön valtavasta tuotannosta riittää toki tunnettuja kappaleita muistokonserttiin näinkin. Yhtye sai ilman Hakulisen sävellys- ja sanoituspanosta levyilleen esimerkiksi seuraavat hitit: Laulu rakkaudelle (sävellys ja sanat Olli Lindholm), Tia-Maria (sävellys Yö, sanat Juice Leskinen), Ihmisen poika (sävellys Lindholm, sanoitus Juice Leskinen), Pettävällä jäällä (sävel ja sanat Juha Tapio) sekä Särkyvää (sävellys Lindholm, sanat Pauli Hanhiniemi).

Oma-aloitteisesti järjestäjät eivät Hakulisen kanssa asiasta neuvottele, Pössi sanoo. Jos lupa Hakulisen laulujen käyttöön yllättäen tulisi, artistikaartilla ja muusikoilla on taiteellinen vapaus päättää, missä määrin Hakulisen lauluja käytettäisiin, hän kertoo.

”Alkuperäisessä biisilistassamme oli kaksi Jussi Hakulisen säveltämää ja sanoittamaa kappaletta, jotka Yö on tehnyt tunnetuksi, mutta kunnioitamme hänen tahtoaan olla esittämättä niitä, jos hän niin haluaa”, sanoo Yö-yhtyeen nykyisen kokoonpanon pitkäaikaisin jäsen, kosketinsoittaja Mikko Kangasjärvi. Hän soitti yhtyeessä vuodet 1990–1992 ja yhtäjaksoisesti joulukuusta 2000 lähtien.

Hakulinen pitää asiaa käsiteltynä. ”Pahinta, mitä organisaatio teki, oli ylimielinen asenne ja yksilön oikeuksien polkeminen väärin tiedoin”, hän sanoo HS:lle.

Aluksi järjestäjillä oli käsitys, että Hakulisen lupaa hänen laulujensa esittämiseen ei tarvita.

”Siinä vaiheessa Teosto ei ollut vielä tiedottanut uusien sopimusten muutoksista”, ohjelmamyyjä Kari Pössi muistuttaa.

”Tiesin itse, miten lakiasiat menevät. Ja kun hekin lopulta ymmärsivät, he eivät tehneet minkäänlaista kompromissiesitystä asiasta”, Hakulinen ihmettelee.

Kiistassa oli monta vaihetta.

Ensin Hakulinen halusi järjestää alkuperäisen Yö-yhtyeen soittajien kanssa ”Yön viimeisen keikan”.

He eivät ole toimineet yhtyeen vakituisina jäseninä vuosikausiin, mutta heidän kanssaan ja Hakulisen hiteillä Yö teki suuren läpimurtonsa albumeilla, kuten Varietee (1983) ja Nuorallatanssija (1984).


Tämän jälkeen Hakulinen erosi yhtyeestä, mutta antoi oman soolouran vilkkaimpien vuosien jälkeen laulujaan taas Yö-yhtyeen käyttöön vuodesta 1990 alkaen. Esimerkiksi Rakkaus on lumivalkoinen nosti samannimisen albumin (2003) huikeaan lähes 140 000 kappaleen multiplatinamyyntiin. Lindholm oli tästäkin laulusta Hakuliselle kiitollinen ja puhui tämän lauluntekokyvyistä aina hyvin arvostavasti.


Hakulisen kaavailema ”Yön viimeinen keikka” alkuperäisjäsenin ei lopulta toteutunut.

”Minulle jopa sanottiin, että voin toki esittää Yö-yhtyeelle tekemiäni lauluja muusikoiltaan mahdollisimman alkuperäisen Yö-yhtyeen kanssa, mutta en Yö-yhtyeen nimellä”, Hakulinen tuhahtaa.

”Sen viimeisimmän Yö-kokoonpanon kanssa en halua olla missään tekemisissä. Se on cover-bändi, joka on toistuvasti tehnyt paskoja uudelleensovituksia biiseistäni ilman lupaa.”

Musiikkiala on mullistunut Suomessa jokseenkin täydellisesti viime viikkoina, kun Teosto taipui Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen ensimmäisenä maailmassa aivan uudenlaisiin sopimuksiin.

Teoston 18. maaliskuuta tekemän asiakassopimuksen uudistuksen myötä itsehallinnoinnin mahdollisuuksia lisättiin. Oikeudenomistajien on yksimielisellä päätöksellään mahdollista irrottaa yksittäinen tai useampi teos kokonaan Teoston hallinnoinnista ja myöntää itse lupa omien teostensa käyttöön yksittäisissä käyttötilanteissa.

Tämä antoi Hakuliselle aivan uuden valta-aseman, sillä hän on ainoa oikeudenomistaja yksin tekemissään hiteissä, joista hän ei ole solminut kustannussopimusta.

”Ainoa oikeudenomistaja voi tällöin itse myös kieltää musiikkinsa käytön tai määritellä musiikin käytölle hinnan, joka poikkeaa Teoston hinnastosta”, Teoston lakiasiainjohtaja Antti Härmänmaa vahvistaa HS:lle.

Tekijän pitää aktiivisesti ilmoittaa asiasta 30 päivän varoitusajalla. Hakulinen ehtii vahvistaa kieltonsa aivan hyvin, koska muistokonsertit ovat 10.–12. toukokuuta.

Hakulinen on vedonnut myös uuteen EU-direktiiviin, joskin lakiasiainjohtaja Härmänmaa sanoo, että uudet itsehallinnoinnin mahdollisuudet perustuvat nimenomaan Teoston uusiin sopimuksiin eivätkä ne välittömästi liity mihinkään EU-direktiiviin.

Kiistan eri vaiheissa Hakulinen sanoi esimerkiksi, että esityslupa hänen hitteihinsä tulee, jos kaikki muistokonsertin tuotot menevät lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Myös Olli Lindholmin lasten tukeminen kiinnosti.

”Muistokonserttia on vaikea tehdä ilman sellaisia kappaleita kuin Rakkaus on lumivalkoinen ja Joutsenlaulu. Laitan hinnaksi vaikka 50 000 euroa kappaleelta ja tilitän rahat Ollin lapsille ja hyväntekeväisyyteen, kun järjestäjät eivät itse tee niin”, hän kaavaili vielä maaliskuussa HS:lle.

Asiaa kysyttäessä Yö-yhtyeen kosketinsoittaja Mikko Kangasjärvi kertoo seuraavaa:

”Konsertin tuloista maksetaan tuotannon kulut sisältäen lukuisien tuotannon tekijöiden, esiintyjien, soittajien ja muiden vierailijoiden palkat mukaan lukien Olli Lindholm.”

Tämä tarkoittaa, että tulonjako tehdään ikään kuin Lindholm olisi keikalla, jolloin Lindholmin osalta keikkapalkkio kuuluu Olli Lindholmin perikunnalle.


Hakulinen jatkaa oikeuksiensa puolustamista aktiivisesti myös muilla rintamilla. Suomalaisen kevyen musiikin kenttä oli tottunut siihen, että uudelleensovituksia tehdään kovin vapaasti, mutta sovitukseen merkitään alkuperäissovittaja ja sille taholle tilitetään myös korvaukset, ellei uudelleensovituslupaa tule.

Käytäntö oli lainvastainen. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen perikunta ja kustantajat valvovat uudelleensovituksia ja antavat niihin lupia vain harkinnan jälkeen. Samat oikeudet ovat tietysti kevyenkin musiikin tekijöillä ja kustantajilla.

Hakulinen riitautti asian, kun Joutsenlaulu käytettiin pätkittynä Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2017. Kiista käytiin läpi tässä HS-artikkelissa.

Samana vuonna Hakulinen kritisoi voimakkaasti myös Yön Hyvän yön lauluja -levyn sovituksia kappaleistaan. Hakulisen, tekijöiden ja Teoston kommentit siitä, mitkä muutokset ylittävät sovituskynnyksen ja vaativat erillisen luvan, voi lukea tästä HS-artikkelista.

Vuonna 2018 Hakulinen sai Opetus- ja kulttuuriministeriön Tekijänoikeusneuvostolta kannanoton Joutsenlaulu-sovituksesta Vain elämää -ohjelmassa. Professori Marcus Norrgårdin johtama tekijänoikeusneuvosto katsoi, että laulutekstiä muokattiin tavalla, joka muuttaa sanoituksen merkitystä ja painotuksia siten, että kyseessä on muunnelma. Tekijänoikeusneuvoston päätöksestä kerrottiin laajemmin tässä HS-artikkelissa.

Tekijänoikeusneuvoston kanta rohkaisi Hakulista ja hänen lakimiestään viemään asian markkinaoikeuteen, jossa valmisteleva käsittely alkaa 6. päivä kesäkuuta.

Hakulinen sanoo HS:lle, että asiasta tarvitaan ennakkotapaus, joka voi auttaa koko alaa tervehdyttämään käytäntöjä lakien ja sopimusten mukaisiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Timo Soini jättää politiikan

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  6. 6

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  7. 7

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  8. 8

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää