Kulttuuri

Children of Bodomin kitaristi Alexi Laiho ihmettelee burnoutista kärsiviä nuoria muusikoita: ”Kokeilkaa nyt edes 10 vuotta ja katsotaan sitten”

Alexi Laihon mielestä rockia ei voi tehdä kuin englanniksi.

Alexi Laihoa ei ole koskaan tunnettu Markkuna.

40 vuotta täyttävä Markku Uula Aleksi Laiho on aina totellut nimeä Aleksi. Hyvin pieni­kokoinen ja väsyneen oloinen mies istuu baarin nurkassa ja valittelee, että pää ei oikein ”skulaa tällä hetkellä”.

Tennareihin, farkkuihin, harmaaseen huppariin ja lippikseen pukeutunut Laiho on lentänyt juuri Australiasta Suomeen treenaamaan bändikavereidensa kanssa ja mainostamaan Children of Bodomin uutta Hexed-levyä. Eikä hän ole nukkunut juuri ollenkaan pariin päivään.

Mikä otollinen aika haastattelulle.

Mies vaikuttaa olevan paitsi poissaoleva, myös hyvin herkässä tilassa. Tarjoilija pinoaa tyhjiä tuoppeja tiskin takana baarin toisella puolella. Laiho alkaa irvistellä ja lähettää pahoja katseita tiskin suuntaan. ”Äh, eikö toi kolistelu lopu”, hän sanoo.

Väsymyksen ohella Laihon vastauksissa kuuluu promopäivän kuluttavuus. Kun yksi haastattelu loppuu, toinen alkaa.

Uusi levy tehtiin kuulemma täsmälleen samalla tavalla kuin edellinen. Mikään ei ole uudistunut. Äänityksistä ei ole mitään kerrottavaa ja levyllä ei ole minkäänlaista teemaa. Biisejä vaan.

Huomio herpaantuu kesken keskustelun ja käsi alkaa hapuilla puhelinta, joka toimii nauhurina.

”Oho ei tää ollutkaan mun.”

Espoossa vuonna 1979 syntynyt Laiho kuuluu suomalaisiin metallimusiikin pioneereihin. Hän on vasta 40-vuotias, mutta ura on kestänyt jo reilusti yli 20 vuotta.

Laihon johtama Children of Bodom nousi pinnalle 90-luvun lopussa. Se ei ole kuitenkaan koskaan ollut yhtä helposti lähestyttävä ja popularisoitavissa kuin aikalaisensa Nightwish tai HIM, joista jälkimmäistä monet puristit eivät edes pidä metallibändinä.

Merkittävä syy Children of Bodomin suosion taustalla on Laihon kitarointi. Jos olet jonkin soittimen virtuoosi, niin sinulla on yhteistyösopimus soitinvalmistajan kanssa ja nimikkomallisto. Ja Laiholla on.

Pienestä asti Laiho on rakastanut vauhtia. Kitaran soitosta hän innostui Dire Straitsin kautta, mutta 90-luvulla löydetty nopeatempoinen metallimusiikki oli jo jotain muuta. Laiho kuunteli Sepulturan albumia Arise (1991) ja ajatteli, että nämä tyypit ovat varmaan ihan hulluja ja saatananpalvojia.

”Metallissa on se hirveä raivo ja kaahaaminen, mikä on vain helvetin siistiä.”

Metallin ohella hän hakee vauhtia autoista. Laiho omistaa niitä neljä. Hän sanoo autojen olevan hänelle terapiaa. Kun Laiho ajoi bemaria, hän liimasi sen aurinkosuojaan kuvan Pon­tiac Firebirdistä. Ratin takaa hän katseli kuvaa joka päivä ja motivoi sillä itseään, että joskus se Firebird on vielä hänen. Nyt se on.

Metallimusiikissa ei ole lähdetty singlevetoiseen julkaisukulttuuriin, vaikka albumit eivät myy niin kuin ennen. Laiho sanoo miettivänsä joka päivä albumien tekoon liittyvää motivaa­tiota.

”Kai se livenä soittaminen on se motivaattori albumin tekoon. Jos ei tee uusia levyjä, niin ei sitä voi jatkaa rundaamista vanhoillakaan. Yritän muistuttaa itseäni siitä, että livenä soittaminen on ollut meille aina se tärkein juttu.”

”Mutta täytyy sanoa, että sun on pakko rakastaa musiikkia ­aika saatanasti, jos haluat pysyä tässä bisneksessä mukana tällä hetkellä”, Laiho lisää.

Children of Bodom tähtäsi alusta alkaen kansainväliseen suosioon ja sen yhtye on saavuttanut. Laihon mielestä metallimusiikki ja ylipäätään rock­musiikki on luotu laulettavaksi englanniksi.

”En dissaa ketään tai mitään suomalaisia bändejä, koska hy­viähän ne on, mutta mun mielestä englanti on ainoa kieli millä voi tehdä rock’n’rollia.”

Nyt on vaalikevät, mutta politiikka ei kiinnosta Laihoa ollenkaan, koska ei kuulemma tajua siitä mitään. Hän ei ole koskaan äänestänyt, mutta saattaa joku päivä käydä äänestämässä ”ihan vaan huumorilla”.

”Jengi vauhkoo presidenteistä ja ministereistä, mutta mikään ei muutu miksikään. Samanlaistahan tämä on ollut koko ajan. ­Ainakin mun näkökulmasta.”

Sen verran Laiho kuitenkin seuraa yhteiskunnan tapahtumia, että ihmettelee sitä, miten nuoret kärsivät burnoutista jo varhaisella iällä. Etenkin nuorten muusikoiden loppuunpalaminen ihmetyttää.

”Siis jonkun kolmen vuoden jälkeen burnis. Pitäisi nyt vähän edes yrittää. Kokeilkaa nyt edes kymmenen vuotta ja katsotaan sitten.”

Laiho pitää keikkailua rankkana, mutta hänelle itselleen kiertueella oleminen on normaali olotila ja keikkabussi on koti. Laiho asuu puolet vuodesta Australiassa ja puolet Suomessa.

”Kun keikkabussi on koti, niin varsinainen koti on kuin lomakohde.”

Kuka?

Alexi Laiho


 Syntyi 1979 Espoossa.

 Laulaja-kitaristi vuonna 1993 perustetussa Children of Bodomissa.

 Yhtye on julkaissut 10 studioalbumia.

 Laiho on valittu usean eri musiikkilehden äänestyksissä maailman parhaaksi metallikitaristiksi.

 Aloitti pianon soitolla, siirtyi viuluun ja lopulta kitaraan.

 Yksi lempielokuvista on Blues Brothers.

 Täyttää 40 vuotta maanantaina 8. huhtikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  5. 5

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  6. 6

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  7. 7

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  10. 10

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  3. 3

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  11. Näytä lisää