Kulttuuri    |   Muistokirjoitus

Lasse Pöysti eteni tv:n tähtinäyttelijästä teatterikentän uudistajaksi

On vaikea kuvitella Suomea ilman Lasse Pöystiä (1927–2019).

Näyttelijä, professori Lasse Pöysti kuoli pitkään sairastettuaan Helsingissä perjantaina 5. huhtikuuta 2019. Hän oli syntynyt Sortavalassa 24. tammikuuta 1927. Kuollessaan hän oli 92-vuotias.

Vuonna 1986 hyppäsimme aikakoneeseen, ilmasto-ongelmiin, kuudennen sukupuuton maailmaan. Katsomo mykistyi hetkeä ennen Helsingin kaupunginteatterin suuren näyttämön valojen sammumista. Tilaan jäävät kaikumaan aikamme suuren tiedemiehen Galileo Galilein viimeiset sanat. Lasse Pöystin kasvot vääntyvät ja hän pudottelee hitaasti sana sanalta tiedemiehen tunnustuksen. Tieteen piti tuoda maailmaan valo, mutta sen seurauksena on ihmiskunnan tuskanhuuto.

Lasse ja Ralf Långbacka ovat tehneet Bertolt Brechtin näytelmästä lopullisen, ankarimman version, jossa tiedemiehen pelkuruus ja nöyrtyminen Paavin edessä on tuonut maailmalle ydinpommin.

On vaikea kuvitella Suomea ilman Lasse Pöystiä. On vaikea kuvitella suomenruotsalaista, suomalaista ja ruotsalaista teatteria ilman Lasse Pöystiä.

Hänen erityistaipumuksensa oli läsnäolo kaikkialla ja kaiken aikaa, paitsi näyttämöllä tai valkokankaalla myös esimerkiksi taiteilijaprofessuurin mukanaan tuomissa koulutus- ja hallintotehtävissä. Hän uudisti suomalaista teatterikenttää usein yksin kuin jalkapallojoukkueen kaikki pelaajat yhtä aikaa, ja ehti myös maalivahdiksi.

Karjalaisen evakkopojan tie lapsinäyttelijäksi Toivo Särkän Suomisen Olliin on esimerkki tavasta valloittaa koko maailma ja kaikki mikä siinä humisee. Lasse Pöysti lausui Särkälle mahtipontisesti Lumikkia englannin kaltaisella kielellä. Ja niin talvisodan aikaan Karjalassa peltoon jäätyneet lehmät jäivät enää kuviksi luomien alle.


Markus-sedän radio-ohjelmat olivat historiaa. Lapsinäyttelijän ura oli katettu hopeatarjottimelle. Kiharapää, ankarasti ylitäplitetty ja lievästi hörökorvainen nokkelikko Olli tuli jäädäkseen. Ja me muut lapset keräsimme vihot täyteen hänen kuviaan, jotka sittemmin vaihtuivat James Deaniksi.

Meidän lapsemme puolestaan istuivat hievahtamatta katsomassa Pöystiä lukemassa Pikku Kakkosen Iltasatuja.

Avasin äsken Pöystin muistelmien yhden ykkösosan. Siihen on kirjoitettu minulle lassemainen muistokirjoitus ”Tuhannen viidennen sadannen haastattelun yhteydessä”. Elämä on unta, kirjoitti Calderón. Ja kaikista noista haastatteluista muistan saman viikarin, pisamilla tai ilman.

Ilmiö Pöysti on näyttelijänä harvinainen. Hän on kaksikasvoinen Janus, aurinko ja kuu, joka sekä nauraa että itkee samassa tilanteessa, mutta eri syistä. Hänellä voi tarvittaessa olla jaloissa vesiruohoon sotkeutuneet räpylät ja päässään auringon kultaama kruunu. Hän rakastaa ja vihaa, kuiskaa, vaikenee tai huutaa samassa persoonassa, samassa roolissa.

Ja hän nappaa ennätyksellisen nopeasti ohjaajan ajatuksen muovaten siitä liikkeen, tunteen, ilmaisullisesti tarkan hetken.

Hänessä oli kerrostuneina maailman suuret roolit Kuningas Learista Kustaa III:een, Muumista Staliniin, Kolmen sisaren Vershininistä Galileihin, maailman valta ja voima, diktaattorin tuhoava herruus tai peikon viaton usko.

Pöysti ei koskaan lakannut olemasta luoviin yltiöratkaisuihin päätyvä uskaltaja, joka milloin osti vaimonsa kanssa riskillä Lilla Teaternin Vivica Bandlerilta, milloin otti haltuunsa aidosti punaisimman ja taputtavaisimman umpisuomalaisen teatterin, Tampereen Työväen Teatterin.

Pyhä Thalian temppeli pursui sankareita Veikko Sinisalosta Sylvi Saloseen, Vili Auvisesta Eila Roineeseen. Ja yleisö rakasti heitä kaikkia taputtaen jokaisen monologin tai laulun jälkeen, kutsuen lopuksi näyttelijät kiitoksiin vähintään neljästi vaikka he olisivat näytelleet mitä.

Kunnes Ruotsi ja Dramaten kutsuivat hänet uudeksi johtajaksi palvotun maestronsa Ingmar Bergmanin tahdosta. Nyt tuli Karjalan pojalle tänka på. Mitä tämä kaikki yhä suuremmaksi paisuva intrigointi hänen ovellaan oli? Pöysti uupui.

Kerrotaan, että ennen muuttoaan Suomeen hän pattitilanteessa lukitsi itsensä johtajan huoneeseensa. Toive oli, ettei kukaan koputa ovelle ilmoittautuakseen sairauslomalle tultuaan vasta päärooliin valituksi – tapa, jota primadonnien lisäksi erityisesti Dramatenin karismaattisin näyttelijä Jarl Kulle harrasti.

Pöysti oli taiteilija, joka tarvitsi ympärilleen omat luottoihmisensä. Lillan loisti, eli ja hengitti sateenkaaren kaikissa väreissä. Mukana työssä olivat rakkaat näyttelijät ja joukko suomenruotsalaisia ikimuistoisia revyitä kirjoittavat uuden Lillanin luojat kuten Johan Bargum, Bengt Ahlfors, Benedict Zilliacus ja hovidramaatikko Claes Andersson, jonka perhedynamiikkaa ja juoppoutta käsittelevä Familjen – Pyhä Perhe oli menestys sekä näyttämöllä että elokuvana.

Ihan ensimmäiseksi hän tarvitsi vaimonsa Birgitta Ulfssonin, sitten Elina Salon, Lilga Kovankon, Laila Björkstamin, Nils Brandtin, Gustav Wiklundin … ja tietenkin Asko Sarkolan. Sarkola sanoo oppineensa Pöystiltä kaiken. Pöysti taas luotti Sarkolaan niin, että pani hyvän kiertoon. Kuten Vivica Bandler, hänkin möi Lillanin seuraajalleen – Sarkolalle.

Bandler testamenttasi Pöystille teatteriystävänsä Dario Fosta alkaen. Pöysti puolestaan suositteli Asko Sarkolalle omiaan mm sveitsiläistä, mutta myös koko saksalaisen teatterin suurta ohjaajaa Benno Bessonia, ja niin syntyi kuolematon puolinaamio-Hamlet.


Birgitta Ulfsson oli Pöystin peili, kesä- ja talviajan kääntäjä, neuvonantaja, kuraattori, aseenkantaja, temperamenttinen vastavoima, mutta alati mukana. Oli Bissen ansio, että perheessä oltiin joskus myös jalat maassa.

Läheiset kertovat, että vielä pilvien yläpuoleltakin hän ilmoittaa, menikö joku asian oikein. Pöysti ei milloinkaan uskonut kuolevansa Bissen jälkeen. Se oli epätodellista. Vaikka he erosivat 1984, yhteys heidän välillään ei koskaan katkennut. He olivat toisilleen läsnä koko elämänsä.

Pöysti oli lojaali omilleen. Aina. Ja näyttelijä-ohjaajapojat Tom ja Erik, heidän perheensä ja rakas lapsenlapsi, nyt menestyvä näyttelijä Alma, pantiin portinvartijoiksi tärkeimmille asioille kuten isän purjeveneille. Niistä suurin ja kaunein oli klassikko Huh-Mare. Mitäpä siitä, jos vesi joskus purjehtiessa loppui kölin alla ja kuului pitkä ja hermoja raastava kriiih. Hinaaja hoiti loput.

Meren salainen saari oli paikka, jossa perhe sai olla omannäköisensä. Laatokkaa pikkupoikana soutanut isäkin rakastui suolaveteen.

Lasse Pöystin näyttelijän ura ei oikeastaan päättynyt koskaan. Yli 70 vuotta hän näytteli aktiivisesti, sitten vähän harvemmin, viimeksi legendaarisessa Kvartetissa Helsingin kaupunginteatterissa ja Lillanin Bengt Ahlforsin kirjoittamassa ja ohjaamassa monologinäytelmässä Hissvägraren.

Hän näytteli kaikkialla ja kaikissa olosuhteissa kuten useiden sinfoniaorkestereiden kertojana Sergei Prokofjevin säveltämässä teoksessa Pekka ja susi.

Pöystin viimeinen rooli oli Helsingin kaupunginteatterin Aleksandr Ostrovskin Metsässä vuonna 2012.

Hän ohjasi ja näytteli kymmenissä suomalaisissa elokuvissa sotilasfarsseista Herra Puntilaan, lukuisissa kuunnelmissa, tv-teatterin tuotannoissa eikä hänen näyttämötöidensä tarkkaa määrää tiedä ehkä kukaan. Ei ainakaan hän itse. Jussi-patsaita hän sai viisi, lisäksi muun muassa Suomi-palkinnon, taiteilijaprofessuurin ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  3. 3

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puurakenteinen motelli palaa Tammisaaren keskustassa

  7. 7

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  8. 8

   Hallitusneuvotteluiden ”tuskainen” kiista rahasta jatkuu iltapäivällä

  9. 9

   Kymmenet europarlamenttiin pyrkivät olleet syytettynä rikoksista

  10. 10

   Kauppareissulla kadonnut parivuotias kulki yksin junalla lähes puoli tuntia – Tällainen viranomais­operaatio pikkulapsen katoamisesta alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Nuori texasilais­nainen sai aikaan päätöksen, joka määritti Yhdysvaltojen abortti­kannan vuosi­kymmeniksi – ja katui sitä myöhemmin syvästi

  4. 4

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

  8. 8

   Kommentti: Itävalta on syvällä kriisissä – Liittokansleri Sebastian Kurz piti pystyssä äärioikeiston kulisseja, mutta nyt ne romahtivat

  9. 9

   Roska-astiat haisevat välillä selittämättömän pahalle, mutta se ei ole roskakuski Anna Karvosen pahin kammo: ”Täällä on nyt tällaista, tuletko jeesaamaan?”

  10. 10

   Suomi on ainoa Euroopan maa, jonka maaperästä nousee tulevaisuuden alkuainetta – Ruotsissa akku­teollisuus naureskelee hidasliikkeiselle Suomelle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  3. 3

   ”Vallassa on yksilön mieli­halujen käsittämätön palvonta” – Suomeen on kehittymässä uusi poliittinen voima, kun uskonto ja nationalismi lyövät kättä

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää