Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Säveltäjä Heino Kaski kuoli samana päivänä kuin Sibelius: herkästi tulkittu levy saa kriitikolta neljä tähteä

Säveltäjä Heino Kaski kuoli kuin kohtalonoikusta samana päivänä kuin Jean Sibelius. Janne Mertasen sensitiivinen ote sopiikin Kasken musiikkiin oivallisesti, kirjoittaa Veijo Murtomäki.

Albumi, klassinen

Kaski: Yö meren rannalla. Janne Mertanen. Alba. ★★★★

Josef Stalin kuoli 5.3.1953 ja myös Sergei Prokofjev joutui tuona päivänä manan majoille. Moskovan kukat päätyivät koristamaan generalissimuksen hautaa, joten pianisti Svjatoslav Richter sai tyytyä panemaan säveltäjän leposijalle vain vihdan.

Mitä tekemistä tällä on säveltäjä Heino Kasken (1885–1957) kanssa? Vain se, että musiikinhistoriaamme kuuluu vastaava yhteensattuma.

Kaski kuoli kuin kohtalon ­oikusta samana päivänä 20.9.1957 kuin Jean Sibelius.

Helsingin Sanomat omisti Sibeliukselle 21.9.1957 kolme ja puoli sivua. Uuno Klami kirjoitti noin puolen sivun mittaisen arvion mestarin elämäntyöstä.

Sen sijaan Klami arvioi Kasken puolikkaalla palstalla: ”Hän oli viimeinen Suomen tuhansien järvien surumielisen musiikkimaiseman edustaja ja kuului aikaan joka on mennyt.”

Kaikki siten kohdallaan? Onhan seitsemän sinfonian säveltäjä ihan toisen arvoluokan mies kuin minia­tyristi Kaski.

Tosin Pielisjärvellä syntynyt ”karjalainen säveltäjä” sai aikaiseksi yli sata pianokappaletta, saman verran lauluja, kuoroteoksia, kamari- ja näyttämömusiikkia sekä orkesteriteoksia, joukossa h-molli-sinfonia (1919).

Sinfonian vastaanottohistoria on kiintoisa.

Evert Katila kehui arviossaan sinfoniaa vuolaasti. Hän löysi siitä mielikuvitusta ja innoitusta, kauniita värejä ja ”eteenpäin ajavaa voimaa, joka finaalissa tekee musiikin suorastaan dramaattiseksi, viitaten uuteen piirteeseen vain lyyrikkona tunnetussa säveltäjässä”.

Opetustyön rasitukset eivät mahdollistaneet lisäsinfonioiden kirjoittamista. Niinpä säveltäjän 50-vuotisjuhlakonsertin arviossa Sulho Ranta väitti, että Kasken oli helpompi sinfoniassa ”kehitellä sivuteemaa kuin pureutua muodon problematiikkaan”. Väitteen voi haastaa.

Rannan reaktio kumpuaa muuttuneesta sävellysympäristöstä, 1920–1930-lukujen modernismista. Ehkei hän kuitenkaan lausunut lopullista tuomiota.

Nykykuulija voi olla yhtä hyvin Katilan kuin Rannan kannalla sinfonian suhteen!

Klami totesi myös: ”Heino Kasken sävellykset on kirjoitettu sujuvalla kynällä. Se todistaa luontaista luovaa lahjakkuutta ja on epäilemättä vaikuttanut hänen musiikkinsa populariteetin hyväksi.”

Siinäpä totuus: Kaski on kuin myöhempi versio Oskar Merikannosta! Etenkin Kasken piano­teokset ovat olleet äärimmäisen suosittuja eikä niiden suosio tunnu laantuvan.

Izumi Tateno löysi levytyksissään (1983) Kaskesta eräänlaista suomalaista zeniä.

Hänen jalan­jäljissään kulkee joensuulainen Janne Mertanen, joka tunnetaan hienoista Chopin-tulkinnoistaan.

Janne Mertasen sensitiivinen ote sopiikin Kasken musiikkiin oivallisesti.

Mertanen painottaa 20 kappaleen levyllään lyyristä tunnelmointia, suomalaista haikeutta. Se ei ole kuitenkaan umpiperäistä, vaan melankoliaa, jossa viihtyy – kuin kesäisessä koivumetsässä tai järvimaiseman äärellä.

Heino Kaski oli valoisa luonne: sisäänpäin kääntyneisyys ei ollut jurottamista.

Impressionistiset Keijukainen lähteellä ja Unikuva, Griegin mieleen tuovat Idylli ja Kesäyö sekä Chopin-henkinen Yö meren rannalla saavat Mertasen pianismin kukoistamaan.

Vuorenpeikkojen iltasoitto ei ole pastissi, sillä Griegin pelottavuuden korvaa Kasken ilotteleva ote. Tyttö ruusutarhassa aukeaa kuin orvokki.

Burleskissa on jotain ranskalaista, Syysaamu saavuttaa lähes Rahmaninovin tunnun ja Ges-duuri-preludi soi urkumaisen mahtavana. Kaikkien tuntema Pankakoski on Kasken vähän kaikkialla suosimassa h-mollissa ja pauhaa dramaattisena.

Suunnistin kerran Pankakoskelle – vain kokeakseni pettymyksen, sillä koskea ei enää ole.

Toisaalta Runon ja rajan tiellä näin kauniita tsasounia ja niin valtavan huuhkajan, että kosken hävityksen tuottama närkästys haihtui saman tien.

Janne Mertasen levyllä voi olla ehkä liikaakin apeutta, sillä kokonaisuus päättyy Iltatunnelmaan ja Tšaikovskiin viittaavaan Chanson tristeen. Sikäli Kasken yli sadan pianoteoksen valikoimasta voi työstää yllättävämmänkin kokonaisuuden.

Kaski odottaa seuraavaa kaskeajaansa!

Veijo Murtomäen viikon valinnat: Kiviniemen ja Kujalan urkutulkintoja, harmonikan ja urkujen yhteissointia sekä Jouni Someron Bachia

Susanne Kujalan urkutaide on huikaisevaa

Albumi, klassinen

V. Kujala, Hynninen, Leinonen, Virtaperko, Auvinen. Susanne Kujala. Alba. ★★★★★

Uuden urku­musiikin melko tavan­omaisen verkkai­suuden sijaan nyt tarjolla on liikettä riittämiin.

Veli Kujalan Sykloni pursuaa hurjasti kieppuvia pyörteitä ja kasaantumisia. Antti ­Auvisen Singel Excelsis on hornankattila energisyydessään.

Maija Hynnisen Kolmeen maailmaan lisätty live-elektroniikka huimaa sointi­pyramideillaan. Minna Leinosen Par Préférence leikkii urkujen sointimahdollisuuksilla. Olli Virtaperkon Dawkins tar­joaa suikertavien köynnösten ja pilpattavien sävelpisteiden kisailua. Susanne Kujalan urkutaide huikaisee.

Harmonikka ja urut rikastuttavat toisiaan

Albumi, klassinen / kansanmusiikki

Markku Lepistö, Mikko Helenius. Rapu. ★★★★

Kun palje- ja pilli­soitin pannaan yhteen, tulos voisi olla kaamea. Nyt se on ihas­tuttava!

Diatonisen Beltuna-harmonikan ja Kangasalan urkujen yhteissointi on kaunis ja tasapainoinen: soittimet rikastuttavat toisiaan.

Harmonikansoittaja Markku Lepistön ja urkuri Mikko Heleniuksen sovitukset ja sävellykset, usein pohjanaan tanssit (polska, valssi), punovat yhteen onnistuneesti kansanmusiikkia ja klassista.

Lepistön ja Heleniuksen mukavasti rullaava soitanta hyväilee korvaa. Himlens polska huipentuu tehokkaasti ja houkuttelee mukaansa.

Kalevi Kiviniemi improvisoi ihailtavasti

Albumi, klassinen

Kalevi Kiviniemi: Organ Gravitation. Fuga. ★★★★

Ahkerin levyttä­jämme Kalevi Kiviniemi jatkaa Organ Era -sarjan päätös­levyllä nro 20 ranska­laista improvi­saatio­perinnettä. Kiviniemi soittaa saksalaisilla ja suomalaisilla isoilla uruilla, jotka mahdollistavat sekä kolossaalisen toccata-tyylin että herkän runollisuuden.

Kalevi Kiviniemen saavutus levyn kymmenessä erilaisessa improvisaatiossa on ihailtava.

Ne ovat sabluunoiden seuraamiseen sijaan syntyneet vahvoista, nimien paljastamista herätteistä: Broken Soul -sarja sekä Dragon Fire, jossa on mukana Kirsi Kiviharjun harppuosuus.

Jouni Somero soittaa Bachia sinulle

Albumi, klassinen

Jouni Somero: Bach to You. FCRCD. ★★★

Jouni Someron levy­otsake Bachia sinulle viitannee hitaisiin, stressaan­tunutta nyky­ihmistä rauhoittaviin kappaleisiin.

A. Silotin sovittama Air, F. Busonin sovitus Adagiosta BWV 564 ja B. Marcello-Bachin Adagio BWV 974 välittyvät romanttisen soinnikkaina. Bach-Silotin preludin BWV 855 tuplahitaus syö tehoja. BWV 564 olisi ansainnut kokonai­sen esityksen. Bachin 15 sinfonian esitys on sulava, joskin dissonansseja olisi voinut korostaa.

Bach-d’Albertin Toccata BWV 540 päättää epätasaisen levyn jykevästi. BWW merkintä BWV sijaan lienee huolimattomuutta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Videoskandaali ajoi Itävallan poliittiseen kriisiin, ja myös koko EU voi olla nyt suuren murroksen kynnyksellä

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”

  7. 7

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  8. 8

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  9. 9

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  10. 10

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  3. 3

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  8. 8

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  9. 9

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  10. 10

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää