Kulttuuri

Pekka Hiltusen dekkareihin perustuva Cold Courage on Suomen kallein tv-sarja – HS kävi kuvauksissa Kainuussa

10 miljoonan euron tv-sarjaa kuvataan Kainuun lisäksi Lontoossa, Irlannissa ja Belgiassa. Tuottaja Markku Flink kertoo, että brexit ja #metoo pakottivat tekijät lisäämään tarinaan mielenosoituksen, populistikätyrin ja naisen kyykyttäjän.

Kajaani

Pihla Viitalaa naurattaa.

”Kankihanto? Hankikanto? Mikä se olikaan? Hah-hah!”

Näyttelijä seisoo lumeen tallatulla polulla elokuvakameran edessä ja vitsailee tauollaan otosten välillä. Pikkupakkanen on kovettanut parikymmensenttisen hangen.

Sää hellii ulkokuvauksia: aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta. Viitalan takana hotelli Karolineburgin seinät hohtavat huhtikuun valossa.

Kajaanissa sijaitseva Karolineburg on entinen kartano ja perinteinen hääjuhlapaikka, mutta nyt se on päässyt kenties häitäkin hienompaan tehtävään: kuvauskohteeksi monen miljoonan euron kansainväliseen tv-sarjaan Cold Courageen.

Viitala esittää Maria, ja Karolineburg on Marin lapsuudenperheen kotitalo Kainuussa. Nyt kuvataan kahdeksanosaisen sarjan viidettä jaksoa, jossa Mari palaa kotikaupungistaan Lontoosta lapsuudenkulmilleen selvittelemään menneisyyttään.

Kontrasti syrjäisen Kainuun ja Lontoon metropolin välillä huimaa. Sillä tekijät toivovatkin sarjan erottuvan kilpailijoistaan.

On toinenkin valtti: ajankohtaisuus. Pitkään valmisteilla olleen Cold Couragen käsikirjoitusta paiskittiin uusiksi vielä hiljattain, koska tosielämän käänteet Britannian politiikassa ottivat arvaamattomia suuntia.

Käänteet liittyvät tietenkin brexitiin.

Cold Courage on poliittinen trilleri, joka kuvaa Britannian kahtiajakoa, oikeistopopulismin nousua ja tavallisen ihmisen keinoja muuttaa maailmaa. Sarjan esittää ruotsalainen suoratoistopalvelu Viaplay, joka myös kuuluu alkuperäissarjansa rahoittajiin.

Sarja on Suomen kallein. Sen budjetti on ainakin 9,6 miljoonaa euroa. Summa käy ilmi tuotantotukihakemuksesta, jonka tuottajat lähettivät Kainuun liittoon. Tuotantokulut päihittävät esimerkiksi Ylen ja Ruotsin Yleisradion SVT:n tv-sarjan White Wallin, joka sekin on tekovaiheessa.

Cold Couragen kuvaukset alkoivat tammikuussa Irlannista. Sen jälkeen on kuvattu Lontoossa, ja Kajaanin jälkeen työ jatkuu Belgiassa.

Yhtä jaksoa kuvataan 11 päivän ajan. Se on paljon – eurooppalaista tasoa. Amerikkalaiset tietenkin käyttävät yhteen jaksoon vieläkin enemmän aikaa.

Kajaani pääsi tarinaan, koska tv-sarja kunnioittaa lähdeteostaan. Cold Courage perustuu helsinkiläisen toimittaja-kirjailija Pekka Hiltusen niin sanottuun Studio-romaanisarjaan, joka alkoi vuonna 2011 dekkarilla Vilpittömästi sinun (Gummerus). Kirja on julkaistu useissa maissa, muun muassa Britanniassa.

Tv-sarjan päähenkilö, kajaanilaislähtöinen Mari, kokoaa Lontoossa ryhmän hakkereita ja etsiviä käyttääkseen omankädenoikeutta julmia poliitikoita ja rahamiehiä vastaan. Ryhmä yrittää estää oikeistopopulistisen keulahahmon pääsyn parlamenttiin, koska tällä on kytköksiä ääriaineksiin.

Se, kuinka oikeutettua Marin taistelu on, kasvaa ydinkysymykseksi.

Suomalaisen romaanin muuttuminen kansainväliseksi tv-tuotannoksi on jo pieni ihme sinänsä. Pohjoismaiden ulkopuolella Cold Couragea levittää kanadalais-amerikkalainen elokuvayhtiö Lionsgate, joka tuotti suureksi hitiksi yltäneitä Nälkäpeli-elokuvia ja levittää tv-sarjoja Mad Men, Weeds ja Orange is the New Black.

Cold Couragen tuottajina toimivat helsinkiläisen Luminoir-yhtiön Markku Flink ja Pauli Pentti. Kirjailija Hiltusen mukaan Cold Courage on Markku Flinkin vuosikausien puurtamisen ansiota.

Työtä lienee piisannut, sillä tekijöiksi Flink on haalinut tuotantoyhtiöitä myös Belgiasta, Irlannista ja Islannista. Näyttelijäkaartiin Flink onnistui houkuttelemaan muun muassa Johan Falk -elokuvissa nimiosaa esittäneen ruotsalaisen Jakob Eklundin ja Schindlerin listassa nähdyn britin Caroline Goodallin.

Miten brexit muutti käsikirjoitusta, Markku Flink?

”Kun britit vuonna 2016 äänestivät eroavansa EU:sta, istuimme käsikirjoittajien kanssa alas ja totesimme, että maailma on muuttunut. Tämä täytyy ottaa huomioon”, Flink vastaa.

Käsikirjoituksen aiemmat versiot mukailivat Hiltusen romaania siten, että britit eivät vielä olleet jakautunut leireihin, jotka eivät keskustele keskenään ja jotka kerääntyvät kadulle osoittamaan mieltään toisiaan vastaan.

Nyt tuo kaikki on totta. Cold Couragessa se näkyy heti ensi kuvista lähtien. Lopullisessa käsikirjoituksessa sarjan ensimmäisen jakson ensimmäinen kohtaus näyttää mellakan, joka saa alkunsa maahanmuuttovastaisen populistipuoleen vaalitilaisuudesta Lontoossa.

Kaaoksen keskellä esitellään päähenkilöt.

Yksi heistä on opportunistinen oikeistopoliitikko Arthur Fried, jota näyttelee Life on Mars- ja Doctor Who -sarjoista tunnettu britti John Simm. Suomalaisista näyttelijöistä mukana on muun muassa Antti Reini, Jonna Järnefelt ja Rea Mauranen.

Toinen muutoksista toi tarinaan uuden henkilön Arthur Friedin liepeille. Hänen puolueensa toimistoon Lontooseen ujuttautuu kätyri eurooppalaisesta populistipuolueesta.

Näin käsikirjoittajat kytkevät Britannian oikeistopopulismin aatteen yleiseurooppalaiseen virtaan, joka sekin on tosielämässä vahvistunut sen jälkeen, kun Hiltunen kirjoitti romaaninsa.

Käsikirjoittajina toimivat britit David Joss Buckley ja Brendan Foley, joka asuu puolet ajastaan Los Angelesin liepeillä. Kun Foley viimeisteli käsikirjoitusta, hän lisäsi myös toimintakohtauksia.

Flinkin mukaan Foleyn tekemä ”viimeinen silaus” toi mukaan Lionsgaten kaltaisen mediajätin.


Muutoksia käsikirjoitukseen aiheutti myös #metoo-liike. Sarjan sankari Mari on paitsi psykologi myös feministi, ja toinenkin päähenkilöistä, Lia, on nainen. Liaa näyttelee ruotsalainen Sofia Pekkari.

Lia työskentelee lontoolaisessa aikakauslehdessä. Hän ottaa suojeluunsa toimituksen harjoittelijan pelastaakseen kokelaan sovinistisen päätoimittajan ahdistelulta.

Tätäkään sivuhahmoa alkuperäinen käsikirjoitus ei sisältänyt. Pauli Pentti sanoo, että tv-sarja on ”sovitus ja päivitys” Hiltusen kirjoista.

Cold Courage merkitsee nostetta myös Kainuun elokuvateollisuudelle. Joskus unohtuu, että sellainenkin on olemassa. Viime aikojen suomalaiselokuvista Kainuussa on kuvattu muun muassa Tuntematonta sotilasta, Napapiirin sankarit 3:a ja Pieniä suuria valheita.

Cold Couragea kuvattiin Kajaanissa ja sen ympäristössä kuusi päivää eli karkeasti puolen jakson verran. Kajaani-osuudet esiintyvät sarjan takaumajaksoissa pitkin matkaa.

Tapahtumapaikaksi pääsi myös Paltaniemen puukirkko. Se on rakennettu 1726. Karolineburgin mahtitalo ja arvokas kirkko tuoreuttavat kuvaa Kainuusta: nyt nähdään muuta kuin männikköä, jossa rämpii sotilaita tai eläimiä.

Cold Courage työllistää kuvaustensa ajaksi parikymmentä kainuulaista: rakentajia, maskeeraajia, näyttelijöitä, ravintolatyöntekijöitä, erilaisia harjoittelijoita, autonkuljettajia ja puvustajan.

Samaan aikaan, kun Pihla Viitala näyttelee Maria Karolineburgin etupihalla, sahaa Tuomas Heikkinen vaneria takapihalla. Kajaanilainen Heikkinen on puuseppä-yrittäjä ja rakentaa Cold Couragen lavasteita.

Heikkisen tehtävänä on tukkia ulkovaraston katon tuuletusaukot. Varastoon on rakennettu Marin lapsuuden koulun luokkahuone, jonne kuvaukset siirtyvät illalla. Tuuletusta peitetään, jotta tila saataisiin lämpimäksi pakkasilmassa.

Heikkinen kertoo olevansa innoissaan.

”On mielenkiintoista hommaa. Tämä tuo vaihtelua, ja tässä tapaa erilaisia ihmisiä”, hän sanoo.

Elokuvan lavasteiksi Heikkinen on aiemmin esimerkiksi rakentanut poliisivankilan eli putkan. Edelliseltä ammatiltaan hän oli metsäkoneen kuljettaja, mutta 16 vuotta yksinäistä ohjauskopissa istumista riitti.

Kainuussa on kuvattu elokuvia säännöllisesti Rukajärven tiestä (1999) lähtien. Viime vuosina ala on ammattimaistunut.

Tärkeää roolia näyttelee Kainuun ammattiopisto. Lähes kaikissa Kainuussa kuvattavissa elokuvissa tai tv-sarjoissa työskentelee ammattiopiston opiskelijoita: media-alalta, liiketaloudesta, matkailualalta, logistiikasta, rakennusalalta ja niin poispäin. Osa opiskelijoista työllistyy elokuva-alalle valmistuttuaan.

Vuonna 2010 Kainuun ammattiopistoon perustettiin elokuvan ja median palvelukeskus, joka hankkii elokuvatuottajille työvoimaa, kuvauspaikkoja, yhteistyöyrityksiä ja kevyttä kalustoakin. Keskusta rahoitetaan aluekehitys- ja EU-varoista.

Palvelukeskuksen päällikkö Marko Karvonen mainitsee Kainuun valtiksi lyhyet etäisyydet luontokohteista kyliin ja kaupunkiin.

”Kuvauspaikkoja löytyy helposti. Vaikka kamera pyörähtää 360 astetta, ei kuvaan tule esimerkiksi yhtään mastoa. Välimatkat ovat lyhyet. Kun suunnittelemme tuotantoja, puhummekin, kuinka monta minuuttia kuvauspaikalle on matkaa”, hän sanoo.

Yksi tuotanto työllistää Kainuussa enimmillään kuutisenkymmentä ihmistä. Kainuussa toimii yksi elokuvatuotantoyhtiö, Black Lion Pictures. Firman ansioluetteloa koristavat elokuvat Samurai Rauni Reposaarelainen, It Came from the Desert ja Rendel.

Jää nähtäväksi, mahtaako alan nousu kasvattaa harvaanasutun Kainuun vetovoimaa nuorison keskuudessa. Maakunnassa asuu enää noin 70 000 ihmistä eli saman verran kuin Lappeenrannassa.

”And action!”

Käskyn kajauttaa apulaisohjaaja Iiris Juutilainen Karoline­burgin etupihalla. Ohjaaja, belgialainen Kadir Balci, kököttää vieressä kameran kuljetuslaatikon päällä kuulokkeet korvillaan. Pääohjaaja, ruotsalainen Agneta Fageström Olsson valmistautuu omaan vuoroonsa jossain näköpiirin ulkopuolella.

Pihla Viitala lähtee askeltamaan lumista polkua hitaasti kohti taloa. Sofia Pekkari seuraa häntä. He pysähtyvät rinnakkain.

Pekkari eli Lia lausuu ympäristöä ihaillen: ”Sinä kasvoit tällaisen kauneuden keskellä.”

Viitala eli Mari vastaa arvoituksellisesti: ”On hämähäkinseittikin kaunis.”

Pari puhuu englantia, sarjan kieltä. Yllä killuu karvapeitteinen mikrofoni, jonka vartta kannattelee puomimieheksi kutsuttu elokuvatyöntekijä. Kamera liukuu vaunuineen kohti näyttelijöitä lyhyellä radalla. Kiskot on perustettu lumiselle polulle hetkeä aiemmin.

Viime päivien tuulet ovat repineet puista isojakin oksia ja viskanneet niitä hangelle. Mari kääntyy takaisin, kunnes huomaa Lian kävelevän sivuun polulta ja jatkavan lumikuorta pitkin kohti taloa.

Mari painelee perään. Hanki todella kantaa.

Mitä mysteerejä kajaanilaistalo kätkee? Se selviää ensi vuonna, kun sarja alkaa.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  4. 4

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Robert Muellerin raportti on julkaistu: Erikois­syyttäjä kävi läpi kymmenen tapausta, jotka liittyvät Trumpiin ja epäiltyyn oikeuden­käytön estämiseen

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää