Kulttuuri

Elokuvaohjaaja Johannes Nyholm sai pizzasta allergisen kohtauksen ja meinasi tukehtua – siitä lähti ajatus kauhuelokuvasta, jonka aiheena on umpikujaan ajautunut parisuhde

Johannes Nyholmin elokuva Koko-di Koko-da kuvaa umpikujaan ajautunutta parisuhdetta. ”Halusin kuvata sitä, miltä tuntuu olla vankina. Sen piti tuntua katsojassa fyysisesti”, Nyholm sanoo.

Kuusi vuotta sitten Johannes Nyholm istui tyttärensä Helmin kanssa lounaalla. He olivat lomalla Styrsön saarella Göteborgin saaristossa ja jakoivat pizzan, jossa oli sinisimpukoita.

Pian syömisen jälkeen jälkeen Nyholm alkoi voida pahoin, oksennella. Kasvoille nousi puna ja ne turposivat. Nyholm yritti raottaa turvonneita luomiaan nähdäkseen, miten Helmi voi. Hän tajusi saaneensa allergisen oireen ja pelkäsi nyt, että lapselle käy samoin.

Kuinka voit, Nyholm kysyi.

Ei ongelmaa, Helmi vastasi ja haukkasi jäätelöään.

Nyholm soitti terveysneuvontaan ja selitti tilanteen. Paikalle hälytettiin ambulanssi, koska vaarana oli, että kurkku turpoaisi eikä hengittäminen luonnistuisi.

Ambulansseja tuli lopulta kolmelta suunnalta. Auto, vene ja helikopteri. Viimeinen tuntui liioittelulta, joten Nyholm astui tyttärensä kanssa veneeseen. Kyydissä hän pyysi, että ensihoitajat pitäisivät hänen tyttärestään huolen.

”Pahin pelkoni on, että lapselleni tapahtuisi jotain”, Johannes Nyholm, 44, kertoo helsinkiläisen hotellin aulassa. Hän on tullut Night Visions -elokuvafestivaalille esittelemään uuden elokuvansa Koko-di Koko-da, jonka ensimmäiset hetket ovat melkein suoraan Nyholmin ja hänen tyttärensä saariseikkailulta.

Kyseessä on yksi kevään rankimmista elokuvaensi-illoista. Sitä voisi kuvailla psykologiseksi kauhudraamaksi tai kieroutuneeksi faabeliksi.

Tai sitten voisi ajatella, että jos Lars von Trier ohjaisi Päiväni murmelina -elokuvan, jälki olisi jotain tällaista.

Koko-di Koko-da alkaa karmivalla kohtauksella, jossa kävelykeppiä heilutteleva pukumies (Peter Belli) kävelee metsässä ja hyräilee vanhaa lastenlaulua. Mukana tulevat kuollutta eläintä raahaava jätti (Morad Khatchadorian) ja pitkä mustahiuksinen nainen (Brandy Litmanen), joka on kuin suoraan kamalimmasta japanilaisesta kauhusta.

Intron jälkeen nähdään se, minkä Nyholm edellä kuvaili. Tobias (Leif Edlund) ja Elin (Ylva Gallon) viettävät tyttärensä Majan (Katarina Jacobson) syntymäpäivää rantaravintolassa, kun äiti saa allergisen reaktion simpukoista. Kasvot turpoavat ja laatta lentää.

Sairaalassa Elinin kohtaus saadaan kuriin, mutta todellinen tragedia koittaa seuraavana aamuna.

Hypätään kolme vuotta eteenpäin. Tobias ja Elin lähtevät retkeilemään. Autossa he tuskin puhuvat toisilleen. Tobias pystyttää teltan pimeässä, Elin murjottaa autossa.

Aamuyöstä Elin käy pissalla, näkee ensin valkoisen kissan, sitten johdannosta tutut satuhahmot. Käy kamaluuksia.

Juonesta ei kannata kertoa enempää.

Koko-di Koko-da kuvaa ihmisen taipumusta jäädä kiertämään samoihin silmukoihin. Elokuvassa kyse on trauman aiheuttamasta surun ja katkeruuden silmukasta, mutta Nyholmin mielestä olennaista ei ole se, mitä on tapahtunut. Näin voi käydä kenelle tahansa, kun on pitkään kimpassa.

Nyholm itse kuvailee elokuvaansa seuraavasti.

”Se kertoo umpikujaan ajautuneesta parisuhteesta. He ovat yrittäneet kaikkea. He tuntevat toisensa niin, ettei sanoja tarvita. Sanat ovat menettäneet merkityksensä ja kommunikointi on passiivisaggressiivista. Tilanne on klaustrofobinen. Molemmat vetävät eri suuntiin, pääsemättä mihinkään.”

Klaustrofobia on Koko-di Koko-dan katsomista määrittävä tunne. Elokuva sijoittuu aukealle, jota ympäröivä metsä tuntuu läpitunkemattomalta.

”Halusin kuvata sitä, miltä tuntuu olla vankina. Sen piti tuntua katsojassa fyysisesti. Tämä kipu on fyysistä. Ei abstraktia, vaan sellaista, että joku repii sisuskalujasi ulos”, Nyholm sanoo.

”Kyse on myös vaistoista, jotka heräävät, kun ollaan irti urbaanista ympäristöstä. Metsä pakottaa päähenkilöt kohtaamaan itsensä.”

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin aamuyöhön, suden hetkeen.

”Se on aika, jolloin unet ovat ilmaisuvoimaisimmillaan ja väkivaltaisimmillaan. Ingmar Bergmanilla on elokuvakin nimeltä Suden hetki. Harkitsin, että antaisin tälle saman nimen ihan vaan kiusatakseni ruotsalaisia elokuvatietäjiä.”

Uransa alussa Johannes Nyholm näpersi pienemmän formaatin parissa. Hän ohjasi palkittuja lyhytelokuvia, joista tunnetuin on Cannesin elokuvajuhlilla esitetty ja Göteborgissa sekä Tampereella palkittu Las Palmas (2011).

Siinä Nyholmin tuolloin vuoden ikäinen tytär esittää juopottelevaa turistia, joka tuhoaa espanjalaisen rantabaarin ja ajaa sitten moottoripyörällään kaukaisuuteen.


Nyholm on määrittänyt paljon sitä, miltä ruotsalaisten indieartistien musiikkivideot ovat 2000-luvulla näyttäneet. Hän on ohjannut videot The Knifen Heartbeatsiin, Jenny Wilsonin Let My Shoes Lead Me Forwardiin ja Little Dragonin Twiceen.

Ensimmäinen pitkä elokuva, vuoden 2016 The Giant (Jätten), tuntui näille luontevalta jatkumolta. Elokuva kertoi epämuodostuneesta autistisesta Rikardista, joka haaveilee menestyksestä petankin pohjoismaisessa mestaruusturnauksesta.


Rikardin sisäistä maailmaa kuvataan fantastisilla otoksilla, joissa petankkipallot ovat auton kokoisia ja pienikokoinen Rikard kuin Godzilla.

Elokuva yhdisteli naturalistista draamaa, työpaikkakomediaa ja surrealistista fantasiaa tavalla, joka hämmensi ja kiehtoi.

Koko-di Koko-da on minimalistisempi ja fokusoituneempi. Tarinasta on riisuttu turhat rönsyt ja hahmoja on oikeastaan kaksi: Tobias ja Elin.

Ohjaajan tausta näkyy siinä, että Koko-di Koko-da kertoo osan tarinastaan varjoteatterilla. Samaa tekniikkaa ja jopa osin samoja hahmoja käytettiin Little Dragonin musiikkivideossa 12 vuotta sitten.

Nyholm sanoo, että musiikkivideot olivat hänen elokuvakoulunsa.

Koko-di Koko-dan tekeminen oli koettelemus. Kuvaukset aloitettiin vuonna 2011 ja valmista piti tulla vuoteen 2014 mennessä, mutta kun The Giantin tuotanto nytkähti eteenpäin, Koko-di Koko-da jäi kytemään. Viimeiset kohtaukset kuvattiin vasta 2018.

Tarkkakatseinen huomaa, että aikaa on kulunut. Hahmojen hiukset kasvavat ja lyhentyvät, ja kasvoille ehtii seitsemässä vuodessa tulla uurteita.

Ohjaajan mukaan detaljit eivät haittaa, päinvastoin. Kaikki tämä vain lisää elokuvan unenkaltaista tunnelmaa.

”Leifille hankaluuksia tuotti se, että hän laihdutti rooliaan varten 20 kiloa. Hänen piti tietää aina hyvissä ajoin, koska kuvataan, jotta hän ehti pudottaa painoaan”, Nyholm kertoo ja nauraa.

Leif Edlundin hahmo on ahtaalle ajettu pelkuri, joka miettii hädän hetkellä itseään eikä läheisiään. Hänen kauttaan Koko-di Koko-da käsittelee sukupuolirooleja ja sitä, kuinka miehen oletetaan yhä suojelevan ja pelastavan.

Hahmo muistuttaa toisesta ruotsalaiselokuvan päähenkilöstä, eikä se ole sattumaa.

Kuvausten aikana vuonna 2011 Edlund harjoitteli hetken aikaa päärooliin Ruben Östlundin valmistelemassa elokuvassa Turisti (Force Majeure, 2014), jossa isä pakenee lumivyöryä ja jättää perheensä hätään.

Rooli meni lopulta Johannes Bah Kuhnkelle.

”He rakensivat hahmoa Leifin kanssa, ja hän vei Tobiaksen hahmon tahattomasti Turistiin. Se on vähän surullista. Luulen, että se olisi harmittanut, jos elokuvani olisi ilmestynyt samaan aikaan tai heti Turistin perään. Onneksi Koko-di Koko-da käsittelee paljon muutakin.”

Suomesta käsin on helppo olla kateellinen siitä, millaisia elokuvia Ruotsissa tehdään. Espoo Cinéssä nähdään toukokuussa Anna Odellin taide-elokuva X&Y sekä Pelle Kågermanin ja Hugo Liljan kokeellinen tieteisfiktio Aniara. Eero Milonoffin tähdittämä peikkodraama Raja ansaitsi viime talvena kaksi Oscar-ehdokkuutta, ja Ruben Östlundin taidesatiiri The Square voitti Cannesin pääpalkinnon keväällä 2017.

Nyholm sanoo, että ruotsalaisia yleisöjä kiinnostavat silti lähinnä kassamagneetit ja tunnettujen kirjojen filmatisoinnit.

Kassamagneeteiksi hän visioi omat elokuvansakin.

”En tee elokuvia festivaaleille”, Nyholm sanoo.


”Ajattelin pitkään naiivisti, että jos teet hienon elokuvan, kaikki löytävät sen. The Giantista ei tullut kassamagneettia, vaikka muuta toivoin. Koko-di Koko-dalta odotan paljon, mutta voi hyvin olla, että sen näkee lopulta muutama sata ihmistä jollain kaukaisella festivaalilla.”

The Giantia markkinoitiin elokuvanäytöksen Q&A-tilaisuudessa kuvatulla videoklipillä, jossa ohjaaja hermostuu katsojaluvuista tenttaavaan toimittajaan, paiskaa mikrofonin maahan ja marssii salista ulos.

Tilanteen voi katsoa tämän linkin takaa.

Kohtaus on lavastettu, mutta muistuttaa siitä, kuinka iso railo kriitikoiden ja yleisön välillä saattaa olla.

The Giant voitti parhaan elokuvan ja käsikirjoituksen Guldbagge-palkinnot, eli Ruotsin Jussit, mutta katsojia kertyi murto-osa vuoden suosituimpien luvuista.

Koko-di Koko-da saa ensi-iltansa heinäkuussa Britanniassa ja elokuussa Ruotsissa. Nyholm toivoo, että se tavoittaa The Giantia isomman yleisön. Aika näyttää.

Suomessa elokuvalla ei ole vielä levittäjää.

Ensi-iltaa odotellessa Nyholm valmistelee uutta projektia. ”Kaoottista ja anarkistista tv-sarjaa, jossa alkukantaiset ihmiset sekoilevat”. Sarjalla ei ole vielä ostajaa, mutta sillä ei ole väliä.

Kuluneiden vuosien aikana Nyholm on oppinut, kuinka stressaavaa ja toisaalta tylsää elokuvan tekeminen voi olla. Paljon palavereita, neuvottelua ja suostuttelua. Siksi hän haluaa tehdä seuraavaksi jotakin, joka on taatusti kivaa.

”En halua pudota enää sellaiseen viiden vuoden tylsyyteen, joka imee minusta kaikki mehut. Olen oppinut arvostamaan hauskanpidon merkitystä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  6. 6

   HS-analyysi: Vatsaa vihlovat dokumentit Josefin Nilssonista ja Michael Jacksonista osoittavat, miten helposti asioista vaietaan

  7. 7

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  9. 9

   Miehen junan eteen Pasilassa työntänyt vangittu

  10. 10

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  7. 7

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  8. 8

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  9. 9

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää