Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Alexi Laiho on tunnetuin suomalaiskitaristi maailmalla, mutta menestyksen hinta on ollut kova — uudessa elämäkerrassa hän puhuu avoimesti itsetuhoisuudestaan

Children of Bodom -yhtyettä johtava Alexi Laiho paljastuu elämäkerrassaan äärimmäisyyksien mieheksi.

Musiikki

Petri Silas: Alexi Laiho: Kitara, kaaos & kontrolli. Johnny Kniga. 253 s.

Heinäkuussa 2012 Alexi Laiho sai varoituksen.

Laihon johtama Children of Bodom -yhtye oli valmistautumassa Oslon-konserttiin, kun hänen vatsaansa alkoi koskea ”aivan infernaalisesti, enemmän kuin koskaan ennen”. Ensiavun kautta hänet passitettiin sairaalahoitoon, ja loppuviikon keikat oli peruttava.

Viisitoista vuotta jatkunut kiertäminen ja ennen kaikkea loputon bilettäminen vaativat nyt veronsa.

”Silloin pelästyin omaa dokaamistani ja sen seurauksia oikein kunnolla, oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni”, Laiho muistelee kohtalokasta päivää nyt elämäkerrassaan. ”Painoin laakista kallooni, ettei minulla ole enää koskaan varaa pelleillä tämän asian kanssa. Niin paljon säikähdin.”

Romahduksen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.

Laiho oli vasta 33-vuotias, mutta hänen elämässään kaikki oli ollut äärimmäistä. Elämäkerta Kitara, kaaos & kontrolli kertoo nimensä mukaisesti kitaristista, joka on aina tasapainoillut itsekurin ja itsetuhoisuuden välillä.

Toisaalta Laiho paljastuu tinkimättömäksi musiikkialan ammattilaiseksi, joka on valmis suuriin uhrauksiin bändinsä vuoksi. Yhtä avoimesti hän puhuu elämänsä synkemmästä puolesta: pitkiksi venyneistä bileputkista, masennuskausista ja murtuneista luista. Hengenlähtökin on ollut lähellä.

Elämäkerta on kohteensa näköinen, sillä äänessä on vain Laiho itse, usein vakavana mutta välillä myös sopivasti takki auki leuhottaen. Petri Silakselle on jäänyt kirjurin rooli, kun hän tiivistänyt Laihon puheet vetäväksi, hyvin rullaavaksi tarinaksi.

Soittimensa hallintaan Alexi Laiho paneutui niin suurella intohimolla, että koulunkäynti jäi täysin toissijaiseksi.

Kun Children of Bodomin ura pääsi vauhtiin vuonna 1997, jarrua ei ole painettu hetkeksikään. Näihin päiviin saakka yhtye on kiertänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen, ja kymmenes albumi Hexed ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Työ ei ole jäänyt huomiotta.

Suomessa Laiho ei ole koskaan kuulunut eturivin julkkiksiin, mutta maailmalla hän on todennäköisesti tunnetuin ja arvostetuin suomalaiskitaristi – tai ainakin ainoa, jonka levyt ovat päässeet Yhdysvaltain top 30 -listalle ja jonka kasvot ovat tavanomainen näky kansainvälisten kitaralehtien kansikuvissa.

Children of Bodomin tinkimätön soittoasenne herätti alusta lähtien hämmästystä. Laihon mukaan tavoitteena oli soittaa deathmetallia tekniikan ja melodioiden osalta ”äärimmäisemmin kuin kukaan muu aiemmin”.

Hän todistaa moneen kertaan, kuinka suuri merkitys nuoruuden soittotunneilla oli. Tässä kohden hän eroaa myös monista rockmuusikoista, jotka eivät juuri pane painoa musiikin teorialle.

”Olen niin ikään jyrkästi sitä mieltä, että kyllä teoriasta jotain pitää tietää, jos yrittää esiintyä jotenkin vakavasti otettavana muusikkona”, hän painottaa.

Korkeasta työmoraalista puhuu myös se, että Children of Bodomin uraa on alusta lähtien rakennettu ammattimaisesti. Laiho paljastaa kirjassa, kuinka yhtyeen raha-asiat on hoidettu oman osakeyhtiön kautta ja työtilaksi on hankittu kokonainen varastohalli Konalasta.

Bändin menestystarinan rinnalla kulkee koko ajan synkkä sivujuonne.

Vain 17-vuotiaana Laiho ajautui espoolaisten huumehörhöjen silmätikuksi ja joutui pakenemaan lapsuudenkodistaan Helsinkiin. Sekavaa ajanjaksoa leimasivat kavereiden nurkissa luuhaaminen, päänsekoittaminen ja käsivarsien viiltely.

Yhtyeen kiireet eivät ongelmia ratkaisseet, vaan bilettäminen jatkui kiertueilla. Välillä katkesi ranne, kun Laiho putosi humalassa auton katolta. Ruotsissa hän oli kuolla lääkkeiden yliannostukseen.

Lopulta Laiho passitettiin psykoosin partaalla psykiatriselle osastolle. Tämäkään ei pysäyttänyt – stoppi tuli vasta Oslossa vanhan vatsahaavan näytettyä voimansa.

Kaikille ei käynyt yhtä hyvin.

Laihon sivuprojekteissa soittanut rumpali Tonmi Lillman menehtyi päivittäiseen kahden litran vodkadieettiin. Children of Bodomin kitaristi Roope Latvala joutui lähtemään yhtyeestä, kun soittokunto ei enää riittänyt yhtyeen muille jäsenille.

Latvalan potkut nousivat aikanaan julkisuuteen, mutta Laiho kertoo oman näkemyksensä tapahtumista vasta nyt.

”Hän tietää, mitä teki ja antoi toiminnallaan sekä käytöksellään ihan itse itselleen potkut tästä yhtyeestä”, Laiho toteaa hieman kierrellen.

Laihon elämäkerta kasvaa selviytymistarinaksi, vaikka pyhäkoulupojaksi hän ei edelleenkään tunnustaudu. Sen sijaan hän kertoo oppineensa, kuinka kanavoida ongelmat musiikkiin.

”Nuoruusvuosien kohellus on jäänyt aikoja sitten”, hän sanoo nykyisestä elämäntilanteestaan. ”Olen pyrkinyt jo vuosikausia kääntämään kaiken negatiivisen biiseihin sen sijaan että rankaisisin kehoani joko viiltelemällä tai vetämällä ties mihin hankaluuksiin johtavia tuhokännejä.”

Kirja vilauttaa myös Laihon suunnitelmaa vanhuuden varalle. Kun Children of Bodomista loppuu virta joskus vuosien päästä, hän aikoo asettautua nykyisen puolisonsa kotimaahan Australiaan.

Sitten kitaran sijaan ilmassa heiluu kirves.

”Siellä minä hakkaan Fiskarsin kirveellä halkoja ja grillaan pihalla”, hän haaveilee.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  7. 7

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  8. 8

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  4. 4

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  8. 8

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   ”Autojen katsastus on menossa mäkeen samalla tavalla kuin taksiuudistus”, sanoo kokenut katsastusmies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää