Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Esa-Pekka Salosen säveltämässä sellokonsertossa sello on kuin alkukaaoksesta kiteytyvä komeetta ja orkesteri sen pyrstö

Sellon supertähti Yo-Yo Ma saa viimein kantaesitettäväkseen suomalaisen sellokonserton.

Klassinen. Albumi.

Esa-Pekka Salonen: Cello Concerto. Los Angelesin filharmonikot, Salonen ja sellisti Yo-Yo Ma. Sony Classical. ★★★★

Wilhelmina Smith, sello: Works for solo cello. - Salonen, Saariaho. Ondine. ★★★

Jos ohjaaja Stanley Kubrick olisi elossa ja aloittaisi Avaruusseikkailu 2001 -elokuvansa tekemisen vasta nyt, hän voisi korvata György Ligetin teokset Esa-Pekka Salosen säveltämän sellokonserton (2017) ensimmäisellä osalla.

Kyseessä on todella hienosti orkestroitu avaruusnäky, jossa sello on säveltäjän mieli­kuvituksessa kuin alkukaaoksesta vähitellen kiteytyvä komeetta ja orkesteri sen pyrstö.

Komeetan rata lähtee kiertymään majesteettisesti tavalla, joka tuo mieleeni etäisesti myös Salosen sävellysopettajan Einojuhani Rautavaaran ja tämän viidennen sinfonian, jonka kantaesityksen Salonen aikoinaan johti.

Osa muuttuu yllättävän lyyriseksi – sello saa olla selkeästi pääosassa – ja lopussa komeetta, pyrstö ja koko maailmankaikkeus tuntuvat kaikessa rauhassa lähentyvän ja yhdistyvän ikään kuin itse avaruus laajennuttuaan lähtisi supistumaan.

Sellon supertähti Yo-Yo Ma soittaa tämän vajaan varttitunnin kestävän osan odotetun intensiivisesti, ja Los Angelesin filharmonikot ovat kuin kotonaan kunniakapellimestarinsa ja entisen musiikillisen johtajansa sävelkielessä.

Ensimmäinen osa on niin vaikuttava ja loogisesti sulkeutuva, että Salosen sellokonserton seuraavilla osilla on täysi työ nousta vastaavalle tasolle. Siinä kuitenkin onnistutaan.

Myös toisessa osassa alun liike-energia seestyy loppua kohden oikein kauniisti. Siinä välissä Salonen kehittelee vuoden 2010 soolosellosävellyksensä Knock, breathe, shine materiaalia luuppien avulla.

Samasta sooloselloteoksesta irtoaa aineksia myös tanssilliseen kolmanteen osaan, jota congat ja bongorummut ryydittävät.

Hieno sellokonsertto, mielestäni tasalaatuisempi kuin Salosen pianokonsertto, jonka finaali ei aivan täytä edeltävien osien lupauksia. Teos on myös hyvin lähellä Salosen erinomaisen viulukonserton mestarillisuutta, mutta omalla ja erilaisella tavallaan.

Sony Classicalin äänitys on kaiken lisäksi laadultaan parempi ja fyysisempi kuin useissa Salosen ja Los Angelesin filharmonikkojen 1990-luvun Sony-levytyksissä aikana ennen Walt Disney Concert Hallin valmistumista.

Ja Yo-Yo Ma sai siis viimein kantaesitettäväkseen suomalaisen sellokonserton!


Tätä solistimahdollisuutta tarjottiin jo parikymmentä vuotta sitten Magnus Lindbergille, mutta hän valitsi konserttonsa kantaesityksen solistiksi Pariisissa ystävänsä ja musiikkinsa suuren tuntijan, sellisti Anssi Karttusen.

Sonyn levylle on laitettu ainoastaan ja vain tämä runsaan puolen tunnin sellokonsertto.

Hyväksi täydennykseksi kannattaakin kuunnella Wilhelmina Smithin sellolevytys, joka sisältää Salosen ja Kaija Saariahon soolosellotuotantoa.

Saloselta on mukana intensiivinen nuoruudenrypistys Yta III, vuoden 2010 Knock, breath and shine, jota on nyt hyvä vertailla saman materiaalin käyttöön sellokonsertossa sekä vielä sellisti Anssi Karttusen pyynnöstä tehty muunnelma Giuseppe Colombin 1600-luvulla sävelletystä Chiaconasta nimellä Sarabande per un Coyote.

Myös Kaija Saariaho on tehnyt samasta Chiaconasta muunnelman Dreaming Chaconne. Levyn saranakohtana kuullaan yhdestä suomalaissäveltäjästä toiseen siirryttäessä juuri tuo Colombin 1600-luvun sävellys.

Sen jälkeen Saariaholta mukana on vielä Petals (1988), Sept paillons (2000) ja Spins and Spells 1997).

Wilhelmina Smith soittaa läpi levyn intensiivisesti.

Muistan miten vielä 30 vuotta sitten Tampere Biennalessa jäin aika ymmällekin Petalsin jo silloin kiehtovilta kuulostavien sointiefektien seuratessa toisiaan ja mietin, mitä Saariaho noiden sointiefektien alla pohjimmiltaan haluaa sanoa.

Nykyisin Saariahoa kuunnellessa ymmärtää toki, että äärimmäisen monipuolinen ja myös hälyn ja sävelen rajapintaa tutkaileva sointi ei hänellä ole jotain, mihin sävellyksen ydin puetaan, vaan erottamaton osa tuota ydintä.

Smithin levytys tulee samalla paljastaneeksi sekä Saariahon että Salosen muutoksen. Varhaisteokset eli Saloselta Yta III (1986) ja Saariaholta Petals (1988), ovat levyn ärhäkintä ja osin suoraviivaisinta modernismia.

Näiden teosten jälkeen Saariaho ja Salonen – entiset opiskelukaverit 1970-luvun Sibelius-Akatemiasta – ovat säveltäjinä rentoutuneet ja ehkä vähän pehmentyneet.

Ja ennen kaikkea monipuolistuneet.

Kriitikon valinnat: Ilmekkäitä puhallinsooloja ja totaalihurmiota.

Albumi, klassinen

Sibelius: Symphonies 1–7. Orchestre de Paris ja P. Järvi. RCA Victor Red Seal. ★★★★

Järvet
saavat Sibeliuksen soimaan todella komeasti. Nyt sen todistaa virolaisen Neeme Järven poika Paavo Järvi, joka on ensimmäisenä levyttänyt sinfoniat ranskalaisorkesterin kanssa.

Orchestre de Paris’n sointi on ylellinen ja puhallinsoolot ilmeikkäitä. Tempot ovat paikoin verkkaiset, mutta yksityiskohtia kaivellaan esiin ansiokkaasti.


Kauniin ranskalaisen sointikulttuurin vuoksi Sibelius menettää hieman hur­juudestaan ja ”kovuudestaan”. Erilaisuudessaan boksi on silti kaunis lisä hyvin usein levytettyjen mestariteosten kata­logiin.

Albumi, klassinen.

Erik T. Tawaststjerna: Ballades & Other Stories. Alba. ★★★

Chopinilta
ei aina kannata kuunnella samankaltaisia sävellyksiä peräjälkeen. Jopa neljä balladia voivat syövät huomiota toisiltaan. Siksi professori emeritus Erik T. Tawaststjerna on levyttänyt niiden väliin uudempia ”kertovia” sävellyksiä Einojuhani Rautavaaran Tulisaarnasta Magnus Lindbergiin, Kaija Saari­ahoon ja Matthew Whittaliin.


Järvenpäässä tehty äänitys on makuuni kolkon kaikuisa ja balladeja on levytetty suurimpienkin pianistien toimesta Rubinsteinista lähtien. Silti älykkäästi koottu teosjärjestys vie matkalle, joka on enemmän kuin esitystensä summa.

Albumi, klassinen

Tauno Pylkkänen: Lauluja. Solistit ja J. Alakärppä, T. Juutilainen, piano. Fuga. ★★★

”Pohjolan
Puccini” oli vahvempi ooppera­säveltäjänä (Mare ja hänen poikansa, Tuntematon sotilas) kuin lied-säveltäjänä, mutta osin unohdetuissa yksinlauluissakin on helmiä.


Kuoleman joutsen -laulusarja Aino Kallaksen tekstiin on tunnetuin ja saa Melis Jaatiselta hyvän tulkinnan, mutta varsinainen löytö on karu ja modernihko Vi­sioner -sarja opus 63 Svea Kulvikin teksteihin Hedvig Pauligin laulamana. Myös Yötön yö -sarja opus 74 Tuomas Lehtisen laulamana laajentaa Pylkkäsen säveltäjäkuvaa suotuisasti. Hyppelihiiri opus 75 on kiva loppukevennys.

Albumi, klassinen

Beethoven Symphonies. WDR Sinfonieorchester ja J-P. Saraste. Hänssler. ★★★★

Jukka-Pekka Saraste
on löytänyt toimivan Beethoven-synteesin autenttisuusliikkeen napakkuuden ja vähäisen vibraton käytön sekä germaanisen pitkän linjan yhdistämisessä Kölnissä WDR Sinfonieorchesterin johdossa.

Siksi tämäkin Beethovenin sinfonioiden konserttilevytys kiinnostaa – varsinkin, kun sinfonioissa 1, 7 ja 9 ollaan paikoin suomalaisillekin hyvin tutussa Sarasteen hyvien konserttien totaalihurmiossa.

Niinä hetkinä eivät pienet kuprutkaan haittaa. Noiden esitysten häikäilemätön Saraste on jopa vaikuttavampi kuin joidenkin sisäsiistimpien esitysten tulkkina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen linja jakaa keskustan kannattajia

  2. 2

   ”Koputamme vaikka ovelle ja keitämme aamuteet, että varmasti saamme ihmisen töihin”, sanoo työnantaja, joka taistelee Yhdysvaltain kuumilla työmarkkinoilla työntekijöistä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisit, syyttäjät ja tuomarit vaativat tehokkaampia pykäliä maalittamista vastaan

  5. 5

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  6. 6

   Punastumisen hetkellä auttaa, jos sanoo mielessään tietyn turvalauseen, neuvoo psykologi ja antaa esimerkin

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Argentiinassa ja Uruguayssa 48 miljoonaa ihmistä jäivät ilman sähköä valtavan sähkö­katkoksen vuoksi, noin puolet saatu palautettua

  5. 5

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  6. 6

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – HS:n haastattelussa Urpilainen kertoo odotetusta puhelusta ja ikimuistoisesta viikostaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  8. 8

   The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähkö­verkkoon haitta­ohjelmia, Trump kutsui artikkelia valeeksi ja maan­petokseksi

  9. 9

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää