Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Esa-Pekka Salosen säveltämässä sellokonsertossa sello on kuin alkukaaoksesta kiteytyvä komeetta ja orkesteri sen pyrstö

Sellon supertähti Yo-Yo Ma saa viimein kantaesitettäväkseen suomalaisen sellokonserton.

Klassinen. Albumi.

Esa-Pekka Salonen: Cello Concerto. Los Angelesin filharmonikot, Salonen ja sellisti Yo-Yo Ma. Sony Classical. ★★★★

Wilhelmina Smith, sello: Works for solo cello. - Salonen, Saariaho. Ondine. ★★★

Jos ohjaaja Stanley Kubrick olisi elossa ja aloittaisi Avaruusseikkailu 2001 -elokuvansa tekemisen vasta nyt, hän voisi korvata György Ligetin teokset Esa-Pekka Salosen säveltämän sellokonserton (2017) ensimmäisellä osalla.

Kyseessä on todella hienosti orkestroitu avaruusnäky, jossa sello on säveltäjän mielikuvituksessa kuin alkukaaoksesta vähitellen kiteytyvä komeetta ja orkesteri sen pyrstö.

Komeetan rata lähtee kiertymään majesteettisesti tavalla, joka tuo mieleeni etäisesti myös Salosen sävellysopettajan Einojuhani Rautavaaran ja tämän viidennen sinfonian, jonka kantaesityksen Salonen aikoinaan johti.

Osa muuttuu yllättävän lyyriseksi – sello saa olla selkeästi pääosassa – ja lopussa komeetta, pyrstö ja koko maailmankaikkeus tuntuvat kaikessa rauhassa lähentyvän ja yhdistyvän ikään kuin itse avaruus laajennuttuaan lähtisi supistumaan.

Sellon supertähti Yo-Yo Ma soittaa tämän vajaan varttitunnin kestävän osan odotetun intensiivisesti, ja Los Angelesin filharmonikot ovat kuin kotonaan kunniakapellimestarinsa ja entisen musiikillisen johtajansa sävelkielessä.

Ensimmäinen osa on niin vaikuttava ja loogisesti sulkeutuva, että Salosen sellokonserton seuraavilla osilla on täysi työ nousta vastaavalle tasolle. Siinä kuitenkin onnistutaan.

Myös toisessa osassa alun liike-energia seestyy loppua kohden oikein kauniisti. Siinä välissä Salonen kehittelee vuoden 2010 soolosellosävellyksensä Knock, breathe, shine materiaalia luuppien avulla.

Samasta sooloselloteoksesta irtoaa aineksia myös tanssilliseen kolmanteen osaan, jota congat ja bongorummut ryydittävät.

Hieno sellokonsertto, mielestäni tasalaatuisempi kuin Salosen pianokonsertto, jonka finaali ei aivan täytä edeltävien osien lupauksia. Teos on myös hyvin lähellä Salosen erinomaisen viulukonserton mestarillisuutta, mutta omalla ja erilaisella tavallaan.

Sony Classicalin äänitys on kaiken lisäksi laadultaan parempi ja fyysisempi kuin useissa Salosen ja Los Angelesin filharmonikkojen 1990-luvun Sony-levytyksissä aikana ennen Walt Disney Concert Hallin valmistumista.

Ja Yo-Yo Ma sai siis viimein kantaesitettäväkseen suomalaisen sellokonserton!

Tätä solistimahdollisuutta tarjottiin jo parikymmentä vuotta sitten Magnus Lindbergille, mutta hän valitsi konserttonsa kantaesityksen solistiksi Pariisissa ystävänsä ja musiikkinsa suuren tuntijan, sellisti Anssi Karttusen.

Sonyn levylle on laitettu ainoastaan ja vain tämä runsaan puolen tunnin sellokonsertto.

Hyväksi täydennykseksi kannattaakin kuunnella Wilhelmina Smithin sellolevytys, joka sisältää Salosen ja Kaija Saariahon soolosellotuotantoa.

Saloselta on mukana intensiivinen nuoruudenrypistys Yta III, vuoden 2010 Knock, breath and shine, jota on nyt hyvä vertailla saman materiaalin käyttöön sellokonsertossa sekä vielä sellisti Anssi Karttusen pyynnöstä tehty muunnelma Giuseppe Colombin 1600-luvulla sävelletystä Chiaconasta nimellä Sarabande per un Coyote.

Myös Kaija Saariaho on tehnyt samasta Chiaconasta muunnelman Dreaming Chaconne. Levyn saranakohtana kuullaan yhdestä suomalaissäveltäjästä toiseen siirryttäessä juuri tuo Colombin 1600-luvun sävellys.

Sen jälkeen Saariaholta mukana on vielä Petals (1988), Sept paillons (2000) ja Spins and Spells 1997).

Wilhelmina Smith soittaa läpi levyn intensiivisesti.

Muistan miten vielä 30 vuotta sitten Tampere Biennalessa jäin aika ymmällekin Petalsin jo silloin kiehtovilta kuulostavien sointiefektien seuratessa toisiaan ja mietin, mitä Saariaho noiden sointiefektien alla pohjimmiltaan haluaa sanoa.

Nykyisin Saariahoa kuunnellessa ymmärtää toki, että äärimmäisen monipuolinen ja myös hälyn ja sävelen rajapintaa tutkaileva sointi ei hänellä ole jotain, mihin sävellyksen ydin puetaan, vaan erottamaton osa tuota ydintä.

Smithin levytys tulee samalla paljastaneeksi sekä Saariahon että Salosen muutoksen. Varhaisteokset eli Saloselta Yta III (1986) ja Saariaholta Petals (1988), ovat levyn ärhäkintä ja osin suoraviivaisinta modernismia.

Näiden teosten jälkeen Saariaho ja Salonen – entiset opiskelukaverit 1970-luvun Sibelius-Akatemiasta – ovat säveltäjinä rentoutuneet ja ehkä vähän pehmentyneet.

Ja ennen kaikkea monipuolistuneet.

Kriitikon valinnat: Ilmekkäitä puhallinsooloja ja totaalihurmiota.

Albumi, klassinen

Sibelius: Symphonies 1–7. Orchestre de Paris ja P. Järvi. RCA Victor Red Seal. ★★★★

Järvet
saavat Sibeliuksen soimaan todella komeasti. Nyt sen todistaa virolaisen Neeme Järven poika Paavo Järvi, joka on ensimmäisenä levyttänyt sinfoniat ranskalaisorkesterin kanssa.

Orchestre de Paris’n sointi on ylellinen ja puhallinsoolot ilmeikkäitä. Tempot ovat paikoin verkkaiset, mutta yksityiskohtia kaivellaan esiin ansiokkaasti.

Kauniin ranskalaisen sointikulttuurin vuoksi Sibelius menettää hieman hur­juudestaan ja ”kovuudestaan”. Erilaisuudessaan boksi on silti kaunis lisä hyvin usein levytettyjen mestariteosten kata­logiin.

Albumi, klassinen.

Erik T. Tawaststjerna: Ballades & Other Stories. Alba. ★★★

Chopinilta
ei aina kannata kuunnella samankaltaisia sävellyksiä peräjälkeen. Jopa neljä balladia voivat syövät huomiota toisiltaan. Siksi professori emeritus Erik T. Tawaststjerna on levyttänyt niiden väliin uudempia ”kertovia” sävellyksiä Einojuhani Rautavaaran Tulisaarnasta Magnus Lindbergiin, Kaija Saari­ahoon ja Matthew Whittaliin.

Järvenpäässä tehty äänitys on makuuni kolkon kaikuisa ja balladeja on levytetty suurimpienkin pianistien toimesta Rubinsteinista lähtien. Silti älykkäästi koottu teosjärjestys vie matkalle, joka on enemmän kuin esitystensä summa.

Albumi, klassinen

Tauno Pylkkänen: Lauluja. Solistit ja J. Alakärppä, T. Juutilainen, piano. Fuga. ★★★

”Pohjolan
Puccini” oli vahvempi oopperasäveltäjänä (Mare ja hänen poikansa, Tuntematon sotilas) kuin lied-säveltäjänä, mutta osin unohdetuissa yksinlauluissakin on helmiä.

Kuoleman joutsen -laulusarja Aino Kallaksen tekstiin on tunnetuin ja saa Melis Jaatiselta hyvän tulkinnan, mutta varsinainen löytö on karu ja modernihko Vi­sioner -sarja opus 63 Svea Kulvikin teksteihin Hedvig Pauligin laulamana. Myös Yötön yö -sarja opus 74 Tuomas Lehtisen laulamana laajentaa Pylkkäsen säveltäjäkuvaa suotuisasti. Hyppelihiiri opus 75 on kiva loppukevennys.

Albumi, klassinen

Beethoven Symphonies. WDR Sinfonieorchester ja J-P. Saraste. Hänssler. ★★★★

Jukka-Pekka Saraste
on löytänyt toimivan Beethoven-synteesin autenttisuusliikkeen napakkuuden ja vähäisen vibraton käytön sekä germaanisen pitkän linjan yhdistämisessä Kölnissä WDR Sinfonieorchesterin johdossa.

Siksi tämäkin Beethovenin sinfonioiden konserttilevytys kiinnostaa – varsinkin, kun sinfonioissa 1, 7 ja 9 ollaan paikoin suomalaisillekin hyvin tutussa Sarasteen hyvien konserttien totaalihurmiossa.

Niinä hetkinä eivät pienet kuprutkaan haittaa. Noiden esitysten häikäilemätön Saraste on jopa vaikuttavampi kuin joidenkin sisäsiistimpien esitysten tulkkina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  5. 5

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  8. 8

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  9. 9

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  10. 10

   Vaalikausi pääsee käyntiin, ja suuret puolueet antavat ymmärtää, että niillä olisi hallituksen muodostamisessa useita vaihtoehtoja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää