Kulttuuri

Kultainen risti loistaa tuhoutuneessa kirkkosalissa – osa Notre Damen keskeisistä pyhäinjäännöksistä ja taideteoksista säilyi tulipalossa

Katedraali on kokonaistaideteos, ja vasta ajan myötä selviää, kuinka paljon siitä on säilynyt ja mitä sen taiteellisesta arvosta voidaan palauttaa.

Notre Damen katedraali Pariisin Ile de la Citén saarella on uskomattoman runsas kokoelma taidetta ja pyhäinjäännöksiä, joista osan korvaamista on mahdotonta edes kuvitella.

Kirkossa on säilytetty pyhäinjäännöksiä, joiden jotkut uskovat olevan Jeesuksen rististä ja nauloista, joilla hänet ristiinnaulittiin.

Maanantaina alkaneen järkyttävän tulipalon jatkouutiset kertoivat kuitenkin pian, että vaikka kaksi kolmasosaa katedraalin katosta on palanut, kulttuuri- ja taidehistoriallisesti arvokas rakennus ei tuhoutunut kokonaan.

Tulevat päivät, viikot ja kenties vuodet antavat tuhosta lisätietoa. Vähitellen nähdään, mikä on säilynyt, mitä voidaan säilyttää ja kunnostaa, mikä täytyy rakentaa täysin uudestaan.

Kaikkiaan on kyse katedraalista kokonaistaideteoksena.


Pariisin keski­aikaisen Notre Damen suun­nit­telu- ja raken­nus­työt al­koi­vat 1100-lu­vun lo­pul­la ja kestivät kauan täydentyen pitkään vielä 1200-luvun jälkeen. 1340 valmistunut katedraali on sittemmin rakentunut ja välillä osin tuhoutunut, kuten 1700-luvun lopulla Ranskan vallankumouksen aikaan.

Osa nyt tuhoutuneista rakenteista, kuten nuolenpäähän huipentunut torni on rakennettu 1800-luvun puolivälissä, jolloin arkkitehti Viollet-le-Duc suunnitteli vallankumouksessa vahingoittuneen Notre Damen peruskorjauksen, joka kesti vuodet 1845–1864.

Nyt maanantai-illan ja sen jälkeisen yön ajan kestäneeltä tulipalolta pelastui osin keskiaikaisen rakennuksen maineikas goottilainen perusrakenne, kolmiportaalinen pääsisäänkäynti ja myös siihen kytkeytyvät, kauas tunnistettavat kaksi kellotornia.

Myös pyhäkön monet taideteokset pelastuivat, mutta osan säilymisestä on ristiriitaisia tietoa. Osa teoksista oli vastikään viety kirkossa käynnissä olleen peruskorjauksen tieltä turvaan.

Katedraalirakennuksen taiteeseen kuuluvat sen katolta kaupungille näkyneet 16 pronssista pyhimysveistosta, jotka kuljetettiin vain muutama päivä sitten restauroitaviksi.

Myös kirkon alttarilla olevista taide-esineistä osa on arvioiden mukaan pelastunut. Palaneen rakennuksen sisältä otetuista kuvissa hohtaa alttarin suuri risti.


Sen sijaan Nicolas Cousteaun 1700-luvun veistos ristiinnaulitusta on saattanut jäädä tuhoutuneiden rakenteiden alle.

Suurta huolta on kannettu katedraalin monista soittimista, kuten historiallisista uruista, joista vanhimmassa, 1400-luvulla rakennetuissa uruissa on noin 8 000 urkupilliä, niistä osa on vielä vanhempia. Urkujen osia on rakennettu ja täydennetty eri aikoina. Urut kestivät myrskyisän vallankumousajankin.

Vuonna 1868 Aristide Cavaillé-Coll rakensi ne sellaisiksi, moniosaisiksi sinfonisiksi kuin ne ovat olleet tähän asti, joskin niitä on ajan mittaan muuteltu ja täydennetty.

Joidenkin tietojen mukaan urut saivat vesivaurioita rakennuksen pelastustöiden aikana.

Kauas kaupungille näkynyt tulipalo savupilvineen tuhosi lähes täysin Notre Damen korkean keskilaivan ylle kohonneen puisen kattorungon ja sitä kannattelevan palkiston, josta palo lienee alkanut.

Yli 800 vuotta vanha puu on kuivaa ja syttymiselle hyvin altista. Samoin joitakin osia kattoa kannattelevista korkeista suippoholveista on palanut.


Notre Dame on kuuluisa kolmesta erikokoisesta, useista osista rakentuvasta niin sanottua ruusuikkunasta, jotka heijastavat hämärään kirkkotilaan valoa monivärisenä kirjona. Pariisin arkkipiispan raportoitiin tiistaina kertoneen kaikkien ruusuikkunoiden säilyneen.

Kauas Seinen rannoille näkyvä Notre Damelle tunnusomainen nuolenpäätorni sortui kattorakenteiden palaessa. Samalla tuhoutuivat myös torniin kytketyt kolme arvokasta pyhäinjäännöstä.

Uutisten mukaan Kristuksen orjantappurakruununa pidetty, osin kullattu arvokas reliikki on säilynyt, samoin puupala Kristuksen ristiä sekä orjantappurakruunun aikoinaan hankkineen kuningas Ludvig Pyhän paita.

Kyseinen Ranskan kuningas Ludvig julistettiin vuonna 1297 pyhimykseksi, koska hän oli osallistunut seitsemänteen ja kahdeksanteen ristiretkeen ja kuollut jälkimmäisen aikana.


Aikansa arkkitehtuuria upeasti edustava katedraali Notre Dame, ”meidän rouvamme”, ”valtiattaremme”, omistettiin aikoinaan Neitsyt Marialle.

Pariisin Notre Dame sijaitsee kaupungin keskustan keskiaikaista historiaa tulvivalla ydinalueella. Oikeustalon tai sairaalan lisäksi lähistöllä on monia muita keskiajan perua olevia roomalaiskatolisia kirkkoja ja kappeleita.

Naapurustossa on esimerkiksi Ranskan kuninkaiden aikoinaan käyttämä pieni keskiaikainen kappeli Sainte Chapelle, jonka katto ja seinät rakentuvat lähes kokonaan lasimaalauksista.

Pariisin Notre Dame on goottilainen katedraali alun perin 800 vuoden takaa. Se on ajalta, jolloin kristityt olivat rakentaneet näyttäviä kirkkojaan jo eri puolille Eurooppaa, kuten Ranskaan, Espanjaan, Italiaan ja Englantiin.

Osa varhaisista kirkoista erottuu Pariisin Notre Damesta arkkitehtuuriltaan romaanisella rakennustyylillään. Niille tunnusomaista on raskasmuotoisempi, antiikin rakennuksia jäljittelevä holvisto.

Sitä edustavat pyhiinvaelluskirkot, joista Santiago de Compostela Pohjois-Espanjassa on pyhiinvaelluksen päätepiste yhä. Pariisissa sen rinnakkaiskirkko oli aikoinaan Saint Jacques.

Varsinaista keskiaikaisen uuden arkkitehtuurin, holvausteknologian ja lasimaalausten juhlaa edustavat sittemmin 1100–1200 -luvuilla rakennetut goottilaiset katedraalit ja kirkot.

Notre Dame -nimisiä kirkkoja on myös muualla Ranskassa.

Pariisin Notrea Damea varhaisempi on Saint Denisin luostarikirkko pääkaupungin tuntumassa vuosilta 1140–1144. Niiden jälkeen goottilaisen tuomiokirkkonsa saivat Ranskan keskiaikaiset kaupungit mm. Laon, Chartres, Reims ja Amiens.

Gotiikan myöhäisempiä arkkitehtonisia mestariteoksia on useita myös muualla Euroopassa, kuten Canterburyn tuomiokirkko Englannissa tai Kölnin tuomiokirkko Saksassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  7. 7

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  8. 8

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  9. 9

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää