Kulttuuri

Kultainen risti loistaa tuhoutuneessa kirkkosalissa – osa Notre Damen keskeisistä pyhäinjäännöksistä ja taideteoksista säilyi tulipalossa

Katedraali on kokonaistaideteos, ja vasta ajan myötä selviää, kuinka paljon siitä on säilynyt ja mitä sen taiteellisesta arvosta voidaan palauttaa.

Notre Damen katedraali Pariisin Ile de la Citén saarella on uskomattoman runsas kokoelma taidetta ja pyhäinjäännöksiä, joista osan korvaamista on mahdotonta edes kuvitella.

Kirkossa on säilytetty pyhäinjäännöksiä, joiden jotkut uskovat olevan Jeesuksen rististä ja nauloista, joilla hänet ristiinnaulittiin.

Maanantaina alkaneen järkyttävän tulipalon jatkouutiset kertoivat kuitenkin pian, että vaikka kaksi kolmasosaa katedraalin katosta on palanut, kulttuuri- ja taidehistoriallisesti arvokas rakennus ei tuhoutunut kokonaan.

Tulevat päivät, viikot ja kenties vuodet antavat tuhosta lisätietoa. Vähitellen nähdään, mikä on säilynyt, mitä voidaan säilyttää ja kunnostaa, mikä täytyy rakentaa täysin uudestaan.

Kaikkiaan on kyse katedraalista kokonaistaideteoksena.


Pariisin keski­aikaisen Notre Damen suun­nit­telu- ja raken­nus­työt al­koi­vat 1100-lu­vun lo­pul­la ja kestivät kauan täydentyen pitkään vielä 1200-luvun jälkeen. 1340 valmistunut katedraali on sittemmin rakentunut ja välillä osin tuhoutunut, kuten 1700-luvun lopulla Ranskan vallankumouksen aikaan.

Osa nyt tuhoutuneista rakenteista, kuten nuolenpäähän huipentunut torni on rakennettu 1800-luvun puolivälissä, jolloin arkkitehti Viollet-le-Duc suunnitteli vallankumouksessa vahingoittuneen Notre Damen peruskorjauksen, joka kesti vuodet 1845–1864.

Nyt maanantai-illan ja sen jälkeisen yön ajan kestäneeltä tulipalolta pelastui osin keskiaikaisen rakennuksen maineikas goottilainen perusrakenne, kolmiportaalinen pääsisäänkäynti ja myös siihen kytkeytyvät, kauas tunnistettavat kaksi kellotornia.

Myös pyhäkön monet taideteokset pelastuivat, mutta osan säilymisestä on ristiriitaisia tietoa. Osa teoksista oli vastikään viety kirkossa käynnissä olleen peruskorjauksen tieltä turvaan.

Katedraalirakennuksen taiteeseen kuuluvat sen katolta kaupungille näkyneet 16 pronssista pyhimysveistosta, jotka kuljetettiin vain muutama päivä sitten restauroitaviksi.

Myös kirkon alttarilla olevista taide-esineistä osa on arvioiden mukaan pelastunut. Palaneen rakennuksen sisältä otetuista kuvissa hohtaa alttarin suuri risti.


Sen sijaan Nicolas Cousteaun 1700-luvun veistos ristiinnaulitusta on saattanut jäädä tuhoutuneiden rakenteiden alle.

Suurta huolta on kannettu katedraalin monista soittimista, kuten historiallisista uruista, joista vanhimmassa, 1400-luvulla rakennetuissa uruissa on noin 8 000 urkupilliä, niistä osa on vielä vanhempia. Urkujen osia on rakennettu ja täydennetty eri aikoina. Urut kestivät myrskyisän vallankumousajankin.

Vuonna 1868 Aristide Cavaillé-Coll rakensi ne sellaisiksi, moniosaisiksi sinfonisiksi kuin ne ovat olleet tähän asti, joskin niitä on ajan mittaan muuteltu ja täydennetty.

Joidenkin tietojen mukaan urut saivat vesivaurioita rakennuksen pelastustöiden aikana.

Kauas kaupungille näkynyt tulipalo savupilvineen tuhosi lähes täysin Notre Damen korkean keskilaivan ylle kohonneen puisen kattorungon ja sitä kannattelevan palkiston, josta palo lienee alkanut.

Yli 800 vuotta vanha puu on kuivaa ja syttymiselle hyvin altista. Samoin joitakin osia kattoa kannattelevista korkeista suippoholveista on palanut.


Notre Dame on kuuluisa kolmesta erikokoisesta, useista osista rakentuvasta niin sanottua ruusuikkunasta, jotka heijastavat hämärään kirkkotilaan valoa monivärisenä kirjona. Pariisin arkkipiispan raportoitiin tiistaina kertoneen kaikkien ruusuikkunoiden säilyneen.

Kauas Seinen rannoille näkyvä Notre Damelle tunnusomainen nuolenpäätorni sortui kattorakenteiden palaessa. Samalla tuhoutuivat myös torniin kytketyt kolme arvokasta pyhäinjäännöstä.

Uutisten mukaan Kristuksen orjantappurakruununa pidetty, osin kullattu arvokas reliikki on säilynyt, samoin puupala Kristuksen ristiä sekä orjantappurakruunun aikoinaan hankkineen kuningas Ludvig Pyhän paita.

Kyseinen Ranskan kuningas Ludvig julistettiin vuonna 1297 pyhimykseksi, koska hän oli osallistunut seitsemänteen ja kahdeksanteen ristiretkeen ja kuollut jälkimmäisen aikana.


Aikansa arkkitehtuuria upeasti edustava katedraali Notre Dame, ”meidän rouvamme”, ”valtiattaremme”, omistettiin aikoinaan Neitsyt Marialle.

Pariisin Notre Dame sijaitsee kaupungin keskustan keskiaikaista historiaa tulvivalla ydinalueella. Oikeustalon tai sairaalan lisäksi lähistöllä on monia muita keskiajan perua olevia roomalaiskatolisia kirkkoja ja kappeleita.

Naapurustossa on esimerkiksi Ranskan kuninkaiden aikoinaan käyttämä pieni keskiaikainen kappeli Sainte Chapelle, jonka katto ja seinät rakentuvat lähes kokonaan lasimaalauksista.

Pariisin Notre Dame on goottilainen katedraali alun perin 800 vuoden takaa. Se on ajalta, jolloin kristityt olivat rakentaneet näyttäviä kirkkojaan jo eri puolille Eurooppaa, kuten Ranskaan, Espanjaan, Italiaan ja Englantiin.

Osa varhaisista kirkoista erottuu Pariisin Notre Damesta arkkitehtuuriltaan romaanisella rakennustyylillään. Niille tunnusomaista on raskasmuotoisempi, antiikin rakennuksia jäljittelevä holvisto.

Sitä edustavat pyhiinvaelluskirkot, joista Santiago de Compostela Pohjois-Espanjassa on pyhiinvaelluksen päätepiste yhä. Pariisissa sen rinnakkaiskirkko oli aikoinaan Saint Jacques.

Varsinaista keskiaikaisen uuden arkkitehtuurin, holvausteknologian ja lasimaalausten juhlaa edustavat sittemmin 1100–1200 -luvuilla rakennetut goottilaiset katedraalit ja kirkot.

Notre Dame -nimisiä kirkkoja on myös muualla Ranskassa.

Pariisin Notrea Damea varhaisempi on Saint Denisin luostarikirkko pääkaupungin tuntumassa vuosilta 1140–1144. Niiden jälkeen goottilaisen tuomiokirkkonsa saivat Ranskan keskiaikaiset kaupungit mm. Laon, Chartres, Reims ja Amiens.

Gotiikan myöhäisempiä arkkitehtonisia mestariteoksia on useita myös muualla Euroopassa, kuten Canterburyn tuomiokirkko Englannissa tai Kölnin tuomiokirkko Saksassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  8. 8

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää