Kulttuuri

Julkkiskokki Harri Syrjäsen, 50, elämä on rakentunut työn ympärille, mutta työnarkomaani hän ei ole: ”Jos voittaisin Eurojackpotissa, niin lopettaisin nämä työt saman tien”

Kokkisota-ohjelman aikaan Harri Syrjäsestä ja muista ohjelman kokeista tuli seurattuja tv-tähtiä.

”Hei, nyt on hyvän näköistä! Helvetinmoinen sauhu”, Harri Syrjänen hihkaisee kaasugrillin kannen noustessa auki.

Seisomme kymmenhenkisen kuvausryhmän kanssa Teurastamon pihalla Kalasataman kupeessa. Ritilällä possun ulkofileiden vieressä käryävät folioon käärityt savustuspurut.

Kello näyttää kolmea iltapäivällä. Käsillä ovat mainosvideon viimeiset kuvat kotimaisen elintarviketeollisuusyrityksen kesällä ilmestyvää somekampanjaa varten. Samalla kyseessä on Syrjäsen ensimmäinen oma ohjaustyö.

Onko Soppamies siirtymässä kameran toiselle puolelle pysyvästi? Ei sentään, Syrjänen toppuuttelee.

”Mähän tykkään ja nautin esiintymisestä. Ohjaaminen on tietysti mielenkiintoista, mutta ei mulla ole mitään henkilökohtaista tarvetta vaihtaa kokonaan alaa. Mutta jos homma toimii, niin en laita vastaankaan.”

Syrjänen tunnetaan ensisijaisesti itsevarmana ruutukasvona, mutta ennen tv-julkisuuttaan hän oli tehnyt vuosikymmenen pituisen uran huippuravintoloiden keittiöissä. 1990-luvun puolivälissä hän työskenteli Lontoossa muutaman vuoden ajan Michelin-tähdellä palkitussa The Canteenissa.

Ravintolan keittiömestarina toimi maailman ensimmäiseksi julkkiskokiksi kutsuttu Marco Pierre White. Pitkähiuksinen White oli konservatiivisen ravintolamaailman tuittupäinen rocktähti, joka vähät välitti etikettisäännöistä. Hän johti keittiötään diktaattorimaisin elkein, ja saattoi heittää annoksia kritisoineet asiakkaat säälimättä ulos.

”Olihan se kova äijä”, Syrjänen sanoo ja hymyilee.

Whiten alaisuudessa työskentelyä Syrjänen kuvailee ”todella kurinalaiseksi armeijameiningiksi”. Töitä paiskottiin 13 tunnin pituisissa työvuoroissa kuutena päivänä viikossa. Sunnuntait oli pyhitetty pyykin pesemiselle ja nukkumiselle.

”Itse tavallaan tykkäsin siitäkin. Paine oli kova, mutta pelin henki kaikille selvä. Eikä siihen (Whiten) raivoamiseen liittynyt mitään henkilökohtaista. Sillä systeemillä saavutettiin hyviä tuloksia.”

Samanlaiseen rumbaan hän ei silti enää lähtisi.

”Kun tein aikanaan viimeisen työvuoroni ravintolakokkina, olin niin loppu, etten saanut makuuasennossa enää henkeä. Kroppa oli niin tukossa. Siitä kierteestä oli ihan kiva päästää irti.”

Brittiläiseen tv-formaattiin ­Ready Steady Cook perustunut Kokkisota sai ensiesityksensä MTV3:lla helmikuussa 1999. Sikke Sumarin juontama leikkimielinen kisailu nousi välittömästi hitiksi, ja keräsi ruutujen ääreen parhaimmillaan liki miljoona katsojaa.

Ohjelmassa esiintyneistä ammattikokeista Harri Syrjäsestä, Hans Välimäestä, Jyrki Sukulasta, Markus Maulavirrasta, Antti Vahterasta, Helena Puolakasta ja Aki Wahlmanista tuli aikansa seuratuimpia tv-tähtiä.

”Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – se oli sitä, että Stockmannin kalatiskin jonossa ihmiset tulivat kysymään myyjän sijaan multa, mitä kalaa kannattaisi ostaa. Kalakauppias vain nauroi vieressä, kun neuvoin asiakkaita fileen paistamisessa”, Syrjänen kertoo.

Tuntuiko se imartelevalta vai ahdistavalta?

”No, jälkikäteen muisteltunahan nämä ovat ihan hauskoja tarinoita. Mutta kyllä se asetelma silloin tavallaan ahdisti. Huomasin ulos mennessäni vilkuilevani ympärilleni ja vetäväni lippistä päähän. Kyllä siinä sellaista pientä naamiointia oli.”

”Varsinkin krapulassa oli ihan hirveätä mennä ostoksille. Tilanteen koki niin, että kaikki ovat nähneet mut eilen pelti kiinni ja tuijottavat pelkästään sen vuoksi. Onneksi en ole ollut koskaan mikään kovin helposti lähes­tyttävä ihminen. Julkisuuskuvani on ollut sellainen, että ihmiset katsovat mua mieluummin ­kauempaa.”

On julkisuudesta ollut toisaalta myös valtavasti hyötyä.

Nykyisin Syrjänen on omaa mainoselokuvatuotantoyhtiötä pyörittävä monialayrittäjä. Televisio- ja mainostöiden ohella hänen repertuaariinsa kuuluu yksityis- ja yritystilaisuuksien järjestämistä, kokkikoulujen pitoa sekä erilaista konsultointia ja tuotekehitystä.

Syrjäsen elämä on rakentunut pitkälti työn ympärille. Työnarkomaaniksi Syrjänen ei silti it­seään nimittäisi.

”En ole ollut ikinä mikään tavoittelija. Ainut suunnitelma, jonka olen koskaan tehnyt, on se, että pääsisin mahdollisimman aikaisin eläkkeelle. Mutta ei sekään ole toteutunut”, hän sanoo.

”En arvosta sellaisia ihmisiä, jotka kertovat saaneensa vatsahaavan, koska ovat tehneet niin helvetisti töitä. Mun korvaan sellainen kuulostaa pelkästään tyhmältä. Itse jos voittaisin Eurojackpotissa, niin lopettaisin nämä työt saman tien.”

Oikaisu 19.4. klo 17.07: Harri Syrjänen ei ole naimisissa vaan avoliitossa.

Kuka?

Harri Syrjänen


 Syntynyt Kempeleessä 1969. Asuu Espoossa.

 Ammattikokki, moniala­yrittäjä ja tunnettu tv-esiintyjä.

 Nähty muun muassa ohjelmissa Kokkisota, Soppamies ja Sokkokokki.

 Opiskellut keittiömestarikoulutuksessa Ravintolakoulu Perhossa ja ravintolakondiittorilinjalla Espoon hotelli- ja ravintolaoppilaitoksessa.

 Omistaa ohjaaja JP Laa­kion kanssa ruokaan erikoistuneen mainoselokuvatuotantoyhtiö Turska Filmsin. Mukana leipomokahvilaketju Arnoldsissa ja useamassa teknologia-alan start up -yrityksessä.

 Avoliitossa näyttelijä Pauliina Virran kanssa. Perheeseen kuuluu alle vuoden ikäinen tytär. Poika ja tytär edellisestä liitosta.

 Täyttää 50 vuotta maanantaina 22. huhtikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Päävalmentaja Jukka Jalonen nostaa tuoreen MM-kullan Suomen palloiluhistorian kovimpien saavutusten joukkoon: ”On tämä huikea juttu”

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa

  6. 6

   Vaalit jakoivat Euroopan kahtia, ja jakolinjat näkyivät myös Suomessa – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä vaalitulos kertoo

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   Vain 7-vuotiaita poikia heitettiin töihin tähän laitokseen vailla tietoa ulospääsystä – Syyksi riitti veljeily vanhempien pahantekijöiden kanssa

  9. 9

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla, HS näyttää suorina lähetyksinä

  10. 10

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  10. 10

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää