Kulttuuri

Måns Groundstroem, 70, soitti nuorena kotimaisen rockin ykkösyhtyeissä Blues Sectionissa, Wigwamissa ja Tasavallan presidentissä, mutta kouluttautui ravintolakokiksi, koska ei ollut muusikkona enää ”kuumaa kamaa”

Soittouransa ohella basisti Måns Groundstroem tuotti noin 70 äänilevyä.

Kasarmitorin kortteliravintolan ruokalistaa silmäilevä Måns Groundstroem tietää, mitä haluaa.

Välikyljyksen pitää olla medium pienellä plussalla ja bearnaisekastike täytyy vaihtaa tuplamäärään pelkkää paistolientä, joka tulee tarjoilla erikseen kastikeastiassa.

”Mutta tämä onkin ainoa asia, johon olen saanut ammattikoulutuksen”, nauraa ravintolakokiksi 1980-luvun loppupuolella valmistunut ja viisi vuotta keit­tiöissä työskennellyt ”Måsse”.

Hän oli tullut vähän alle nelikymppisenä työelämässään tilanteeseen, jossa keskittyminen korvanruokaan – soittamiseen, äänittämiseen, levyjen tuottamiseen – alkoi maistua puulta, eikä lyönyt oikein leiville.

Alan vaihtoa vauhditti myös, että Groundstroem ei ollut rytmimusiikin ammattilaisena enää ”kuumaa kamaa”, kuten hän itse hahmottelee. Punkin ja sitä seuranneen uuden aallon jälkeen rockissa puhalsivat tovin toiset tuulet, parhaassa työiässä ollut pioneeria vastaan.

Groundstroemin musiikillinen katkos ei ollut lopullinen, mutta merkittäviksi saavutuksiksi olisivat riittäneet ihan hyvin siihenastiset.

Hän oli 1970-luvun alkupuolella Suomen ensimmäinen päätoiminen rocktuottaja ja voi kirjata ansioluetteloon muun muassa Jukka Tolosen, Jim Pembroken, Pekka Pohjolan, Dave Lindholmin, Juice Leskisen, Albert Järvisen, Muskan ja Maaritin ensimmäiset omat albumit, lp-levyt. Samoin Hurriganesin ja Kasevan.

”Sain tuotettavaksi useimmiten uusia artisteja. Jos onnistuin, seuraavan levyn tekijäksi palkattiin oikea ammattilainen”, sanoo Groundstroem puolivakavissaan, niin kuin muita olisi ollut monia. Edelläkävijänä hän saikin hahmotella aika vapaasti rooliaan ja työtapojaan.

”Tuottaminen oli ensin ennen kaikkea käytännöllistä – suunnittelemista, aikatauluttamista, valvomista. Vähitellen yritin ottaa musiikillisen roolin, kannustajan ja jopa makutuomarin.”

Valtaosan Groundstroemin tuottamista levyistä julkaisi legendan siivet saanut Love Records, jonka vaiheisiin limittyy hänen oma työhistoriansa muusikkona, basistina.

Hän soitti Loven ensimmäisessä rockyhtyeessä Blues Sectionissa 1967 ja kymmenen vuotta myöhemmin viimeisessä merkittävässä, Wigwamissa. Sekä niiden välissä, 1969–1972, kolmannessa kotimaisen ”karvapäägallerian” kärkibändissä, mukavan progressiivisella otteella rockanneessa Tasavallan Presidentissä.

Kaikki tapahtui tietysti ilman urasuunnitelmaa tai mitään suunnitelmaa. Rock oli taidemuotona kaikkineen vielä aivan uutta, eikä tulevaisuudesta ollut aavistusta.

”Hakuammuntaa se oli alusta lähtien”, tiivistää Groundstroem, joka varttui Töölössä sivistyneessä ruotsinkielisessä porvarisperheessä – ja passitettiin jo ennen kouluikää pianotunneille.

”Minulla ei ollut minkäänlaista tatsia klassisen musiikin soittamiseen. Itse asiassa vihasin sitä terroria. Silloin.”

Vuonna 1949 syntyneenä Groundstroem olikin sopivan ikäinen kapinoimaan nuoria villitsevällä rockilla, toki isän ostamalla kitaralla. Taidot karttuivat niin nopeasti, että hän soitti puoliammattimaisesti 1965 ja pääsi levyttämään basistina vuonna jo 1966, 16-vuotiaana. Ensimmäiset albumit hän tuotti 1971.

Groundstroem arvelee, että oli sormeilemassa melko lyhyenä aktiiviaikana noin 160 albumia joko soittajana, äänittäjänä ja tuottajana. Mutta hän ei tiedä, miksi Loven perustajat pyysivät juuri häntä ja miksi juuri hän menestyi.

Tai olisiko osasyy se, että hän päätyi heti kirjoitusten jälkeen opiskelemaan hetkeksi psykologiaa?

Tuottaja tekee kuitenkin yhden lajin mielenterveystyötä, yrittää sovittaa yhteen eri egoja.

Groundstroemin ura tuottajana ja muusikkona katkesi lähes kokonaan vapaaehtoiseen keit­tiövuoroon, mutta hänen harmikseen ei tarpeeksi pitkäksi aikaa. Äkkiä puhjennut psoriasis pakotti lopettamaan ravintola­kokin työt 1990-luvun alussa.

Ajoitus ei ollut silti pahin mahdollinen, sillä sekä Tasavallan Presidentti että Wigwam virittelivät paluuta. Ja molempien basistina soitti taas tuttu Måsse – niin kauan kuin hilseileviltä käsiltään pystyi.

”Enhän minä ole lopettanut, vaikka en enää soitakaan”, sanoo Groundstroem, joka on viettänyt viimeiset viisitoista ”hiljaista elämää”.

”Nyt tärkein asia on pitää itsestä hyvää huolta”, hän määrittelee ja vitsailee, että kaikkien vaivojen listaamiseen eivät riittäisi tämän lehden sivut.

”Paitsi ehkä ilman mainoksia.”

Kuka?

Måns Groundstroem


 Syntynyt Helsingissä 1949. Varttunut Töölössä, koti ruotsinkielinen.

 Ylioppilas 1969 Kaartinkaupungin Norsenista, Ruotsalaisesta normaalilyseosta.

 Ensimmäisiä rockyhtyeitä kouluaikana muun muassa Typhoons, Pems ja Roosters, jonka kanssa kävi 1966 Ruotsissa ja Tanskassa.

 Ensimmäinen levytys 1966 Jukka Kuoppamäen albumilla Mitä kansa haluaa.

 Merkittävä ura äänittäjänä ja tuottajana varsinkin 1970-luvulla. Äänittäjänä noin 100 albumilla, tuottajana noin 70 albumilla.

 Täyttää 70 vuotta tiistaina 23. huhtikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää