Kulttuuri

HS-analyysi: Vatsaa vihlovat dokumentit Josefin Nilssonista ja Michael Jacksonista osoittavat, miten helposti asioista vaietaan

Näidenkin tapausten lopullinen paljastuminen vei yli kaksikymmentä vuotta, ja vastaavanlaisia asioita tapahtuu Suomessakin parhaillaan, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Jussi Lehmusvesi.

”Se tappoi hänet. Kaiken mitä hän oli ihmisenä.”

Näin toteaa eräs haastatteluista dokumenttielokuvassa Josefin Nilsson — Älska mig för den jag är, joka kertoo laulaja-näyttelijä Josefin Nilssonin traagisen tarinan.

Ruotsissa valtaisan kohun tuottama dokumentti on parhaillaan nähtävissä Yle Areenassa.

Dokumenttielokuva kertoo Nilssonin sisaren, työtovereiden ja ystävien kertomana lahjakkaasta ja monipuolisesta naisesta, jonka kohtalona oli rakastua väärään mieheen. Mieheen, joka rääkkäsi Nilssonia vuosien ajan niin julmasti, että tämä ei koskaan tullut ennalleen.

Dokumentin mukaan mies määräsi miltä Nilssonin tuli näyttää ja miten hän sai pukeutua. Hän haukkui laulajatähdeksi rumaksi ja lihavaksi tämän laskeuduttua lavalta aplodien vielä raikuessa.

Hän sylki Nilssonia kasvoihin ja viilteli tämän vaatteet.

Puhumattakaan pahoinpitelyistä.

”Hän sai potkuja kaikkialle kehoonsa eikä toipunut niistä koskaan. Nyrkiniskut selkärankaan ja sen nikamiin tekivät haavaiset pesänsä pala palalta, kunnes ne kirjaimellisesti mätänivät ja leikattiin pois ja korvattiin uusilla ja titaanisilla”, Marie Nilsson Lund lukee dokumentissa siskonsa omaa kuvausta parisuhteestaan.

Nilssonin myöhempi kumppani Hannes Holm muistelee Nilssonin miehen jättämiä puhelinvastaaja­viestejä, jossa tämä uhkailee tätä hirvittävällä kostolla ja väkivallalla.

Selväksi tulee, että vuosia jatkunut tuhoisa ja väkivaltainen suhde murskaa Nilssonin itsetunnon ja tekee elämäniloisesta laulajatähdestä epävarman ja kärsivän ihmisen.

Ironista on, että hänen suosiotaan rankat kokemukset luultavasti vain kasvattivat.

”Se kuuluu siinä miten hän tulkitsee laulua. Täytyy olla jotain mistä ottaa”, Nilssonia tuottanut Abba-muusikko Benny Andersson sanoo.

”On kuin hän olisi laulanut sydän kädessään”, toinen ystävä toteaa.

Henkilöhaastattelujen lisäksi dokumentti perustaa väitteensä Nilssonin itsensä kirjoittamaan julkaisemattomaan elämäkertaan ja oikeudenkäynti­pöytäkirjoihin.

Nilssonia itseään ei kuulla, sillä hän kuoli ilmeisesti kipulääkkeiden yliannostukseen helmikuussa 2016. Dokumentti vihjaa, että lääkeriippuvuuden syntyyn vaikuttivat juuri miehen aiheuttamat vammat.

”Viimeinen puoli tuntia jäi minulta kokematta. Minä nukahdin, ja luulin hänenkin nukkuvan. Mutta hän kuoli”, Marie Nilsson Lund muistelee siskonsa viimeisiä hetkiä koskettavasti.


Nilssonin tarina tuo mieleen toisen ajankohtaisen, vielä laajempia reaktioita maailmalla aiheuttaneen dokumenttielokuvan. Kaksiosaisessa Leaving Neverlandissa Wade Robson ja James Safechuck kertovat muusikko Michael Jacksonin käyttäneen heitä lapsina seksuaalisesti hyväksi useiden vuosien ajan.

Ensimmäistä osaa on katsottu Yle Areenassa pian puolisen miljoonaa kertaa.

Lue myös: Lapset pääsivät kohti pop-unelmiaan Michael Jacksonin kartanoon ja sitten heidät murskattiin, katsoimme televisiossa esitettävän dokumenttielokuvan Leaving Neverland.

Mitä yhteistä dokumenteilla sitten on?

Yhteistä on tietysti aihe, molemmat kertovat hyväksikäytöstä, henkisestä ja fyysisestä. Yhteistä on myös se, että ne käyttävät paljon arkistomateriaalia sekä päästävät ääneen uhrit ja näiden omaiset, eivät tekijää tai tämän puolustajia.

Yhteistä on sekin, että molemmat tekijät ovat olleet tekojensa takia oikeudessa. Nilssonin mies sai pahoinpitelyistä, uhkailuista ja lähestymiskiellon rikkomisesta ehdollisen tuomion, Jackson vapautettiin syytteistä elinaikanaan.

Robsonin ja Safechuckin Jacksonin kuoleman jälkeen nostamat syytteet puolestaan hylättiin sillä perusteella, että tapahtumista oli kulunut liian paljon aikaa.

Itse en epäile kummankaan dokumentin todistusvoimaa.

Todistusvoimaisesti dokumentit myös näyttävät, miten pitkäaikaisia jälkiä kuvatun kaltaiset teot ihmiseen jättävät. Robson ja Safechuck kertovat kärsineensä pitkään masennuksesta ja ahdistuksesta, joita he kumpikin ovat käsitelleet terapiassa vuosien ajan.

Nilssonista puolestaan tuli viimeisinä aikoinaan lannistunut, sekava ja vainoharhainen. Viimeisellä kiertueellaan vuonna 2015 hän näyttää ihmiseltä, joka nauttii lavalta olosta, mutta on muuten jo luovuttanut.

”Miksi voi kadottaa itsensä, koko identiteettinsä, tapansa olla, puhua, ajatella ja uskoa”, Nilsson itse julkaisemattomassa elämäkerrassaan toteaa.

Päihteidenkäyttö on ollut kirouksena molempien dokumenttien uhreille, ja heidän traumoistaan ovat saaneet kärsiä myös läheiset.


Mitä dokumentit ovat maailmassa aiheuttaneet?

Molemmat dokumentit ovat aiheuttaneet isoja reaktioita. Maailmanlaajuinen yleisö on ollut tyrmistynyt Jacksonin toiminnan paljastumisesta ja jotkut radiokanavat ovat jopa ilmoittaneet lopettavansa hänen musiikkinsa soittamisen. Simpsonien tuotantoryhmä veti levityksestä jakson, jossa Jackson on ääninäyttelijänä.

Koko Jacksonin tuotanto on nyt arvioitu uudelleen.

Toisaalta ohjaaja Dan Reed kertoo saaneensa tuhansia vihaviestejä Jacksonin vannoutuneimmilta faneilta. Lisäksi perikunta on kutsunut dokumenttia julkiseksi lynkkaukseksi ja haastanut tv-yhtiö HBO:n oikeuteen.

Myös Nilsson-dokumentti on aiheuttanut kuohuntaa. Pahoinpitelyistä syytetty mies työskentelee yhä näyttelijänä Ruotsin kansallisteatterissa Dramatenissa, ja yleisö on viikkojen ajan painostanut teatteritaloa ottamaan kantaa asiaan. Esityksiä on peruttu ja kohun viimeisin käänne on, että Dramatenin johtaja erosi tehtävästään.

Voimakkaat reaktiot eivät ole ihme, sillä molemmat dokumentit tuntuvat katsoessa pahalta, vatsassa asti.

Dokumenttien tärkein sisältö on mielestäni kuitenkin siinä, että ne osoittavat, miten helposti asioista vaietaan. Näidenkin tapausten lopullinen paljastuminen vei yli kaksikymmentä vuotta, ja vastaavanlaisia asioita tapahtuu Suomessakin parhaillaan.

Suljettujen seinien sisällä, ehkä sinun naapurustossasi.

”Oliko sillä merkitystä, että elin hetken?” Nilsson laulaa dokumentin lopussa.

Tai kuten hänen siskonsa dokumentissa sanoo:

”Vuonna 1997 Josefin nousi seisomaan oikeussalissa ja kertoi mitä hänelle oli tapahtunut. Mutta silloin oli hiljaista. Kukaan ei sanonut ’me too’. Missä olivat kaikki feministit, kun minun Josani tuhottiin pala palalta?”

Merkitystä oikeudenkäynnillä kuitenkin lopulta oli, sillä ilman siitä saatua aineistoa dokumentintekijät tuskin olisivat koskaan uskaltaneet Nilssonin tarinaa kertoa.

Laulaja itse kysyy julkaisemattomassa elämäkerrassaan: ”Miksi tämä tarina on kerrottava?”

Ja vastaa: Koska niin monet ovat kokeneet saman.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Jos tämä myyjä ei uskalla vitsailla sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

  5. 5

   Lakisääteisen työeläkkeen pitää riittää johtaja­portaalle – Eläketurva­keskuksen toimitus­johtaja ottaa ensi kertaa kantaa lisä­eläkkeisiin, joita hän itsekin nostaa

  6. 6

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  7. 7

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  8. 8

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää