Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Paluu sodasta koulupojaksi teki tiukkaa Suomisen Ollillekin – Tietokirja SF-yhtiöstä kertoo, miten käsikirjoittajat kiistelivät ”raflaavasta probleemista”

SF-yhtiöstä, Liisankadun Hollywoodista, ilmestyi tuhti tietokirja. Nykyaikainen elokuvakirja huomioi niin rodun, seksuaalivähemmistöt kuin suosiossa purjehtivat kuvauspaikkakierroksetkin.

Suomen Filmiteollisuuden Liisankadun studio oli oikea elokuvatehdas, ja Liisankadun Hollywoodinakin se tunnettiin. Nyt Suomen omasta ”unelmatehtaasta” on ilmestynyt tietokirja, joka tarjoaa antoisan sukelluksen Suomen elokuvahistoriaan.

Runsaasti kuvitettu kirjoituskokoelma Suomen tuotteliaimmasta elokuvatehtaasta SF:stä on moniaineksinen ja kirjava. SF oli kirjaimet kuuluisassa ”mutterilogossa”, lyhenteenä Suomen Filmiteollisuudesta, Tauno Palon ja Anneli Saulin tähdittämien elokuvien kodista.

Temperamenttinen T. J. Särkkä loi itsestään suomalaisen version elokuvamogulista ja tuottaa päräytti 237 pitkää elokuvaa vuosina 1934–1963. Joukossa ovat niin Tuntematon sotilas (1955) kuin ”rillumarei-Puupäätkin”, kuten studioaikakauden profiililtaan miehisimmälle filmitehtaalle istuukin.

Vaikuttavan suuret SF-studiohallit sijaitsivat Liisankatu 14:n sisäpihalla Helsingin Kruununhaassa.


Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan artikkeleista sulavin on Juha Seitajärven kirjoitus ”Helsinkiläiset kartanomiljööt SF-elokuvissa”. Kartanothan ovat oleellisia, tärkeitä kuin henkilöhahmot.

Silloin kun Särkkä pisti karavaaninsa liikkeelle, hän hätisti Liisankadun liikennepoliisit syrjään.

”Tämähän on minun katuni”, hän huusi ja suuntasi vaikkapa Tuomarinkylän kartanoon. Vielä useammin, kuten romanttisissa jättihiteissä Kulkurin valssi (1941) ja Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943), kuvausjoukko vyöryi Herttoniemen kartanoon.

SF-fiilistä tavoitteleva voi nykyisinkin piipahtaa Herttoniemen kartanossa aterioimassa – ja muutenkin teksti käy hyvin oppaaksi Helsingin lähiturismiin.

Kirjan paras luku on Raija Talvion Lapsisotilaan paluu: Suomisen Ollin turmelus.

Sen keskipisteenä on äskettäin edesmennyt ja 1940-luvun leffatehdaslegendat lopullisesti maan poveen vienyt Lasse Pöysti eli Suomis-Olli, mutta mukana kaikuu myös tuottaja T.­J. Särkän kuuluva ääni. Artikkeli kuvaa jännittävästi, kuinka sai muotonsa elokuva Suomisen Olli yllättää (1945), jossa jokapoika palasi ongelmineen rintamalta.

Suomisen Olli yllättää suunniteltiin helmi-maaliskuussa 1945 tilanteessa, jolloin ei ollut mitään varmuutta sodan voittajan Neuvostoliiton tavoitteista Suomen suhteen. Aseista vapautunut Olli ei elokuvassa jaksa motivoitua paluusta abiksi ja sotkeutuu hämäräpuuhiin. Porvarispoika miettii luokkaloikkaa ammattikouluun.

Suomisen perhe -sarjan molemmat käsikirjoittajat, nimekkäät toimittajat Elsa Soini ja Seere ”Serp” Salminen, kirjoittivat sopeutumisongelmista myös reaaliajassa talven 1945 pakinapalstoillaan Uudessa Suomessa ja Helsingin Sanomissa. Työn alla olleesta Olli-skenaariosta Soini sihisi itsekseen: ”Minä haluan raflaavaa probleemia, Serp makeaa Suomista.”

Elsa Soinin päiväkirjamerkinnät ovatkin tässä teoksessa uusi, upea lähde. Soinin merkintöjä käsikirjoituksista ei ollut vielä hyödynnetty Talvion väitöskirjassa Filmikirjailijat.

T. J. Särkkä rakensi ”pohjoismaisesta erotiikasta” samanlaista myyntivalttia kuin nordic noir on nyt. Hän sai myytyä ulkomaillekin Hilja, maitotyttö -elokuvan alastonuintikohtauksen. Assi Nortia puolestaan roolitettiin toistuvasti näyttelemään etnisen vähemmistön edustajaa Kauniin Veeran romaniroolista alkaen.


Taidehistorioitsija Harri Kalha kirjoittaa teoksessa otsikolla Hinttareita, onko heitä? Sukupuolipolitiikkaa SF-tyyliin. Hän käy läpi sivuosien kaunosieluja ja ”mieshempukoita”, joita pyrittiin sotilasfarsseissa karaisemaan ja muissa lajeissa tekemään naurunalaisiksi.

Analyysien oivaltavassa ronskiudessa Kalha ei säästele, mutta panttaako hän aihepiirin parhaita paloja jotain muuta hanketta varten?

Kalha mainitsee Rakas lurjus -komediasta (1955), ettei homo-sanaa lausuta ääneen. Mutta sitä Kalha hämmästyttävästi ei kerro, että Mika Waltarin näytelmä ja filmatisointi lanseerasivat aikansa populaarikulttuurin kuulluimman kiertoilmauksen: ”hauhau”. Edvin Laineen roolihahmo pelkää kuollakseen muuttuneensa sellaiseksi.

Pervosilmin ja taidokkaasti Kalha esittelee esimerkiksi kaupunkilaishienostelija Heikki Heloheimon (Jorma Nortimo) niinkin varhaisesta filmistä kuin vuoden 1937 Lapatossusta, mutta Tarmo Mannin lukuisat pienet homotehtävät kuittautuvat muutamalla maininnalla.

Kaipa se sitten selittyy tarkoituksella tehdä esseistiikkaa eikä luetteloa.


Kirja yrittää suotta uuvuttaa lukijansa selostamalla alussa pitkät pätkät SF:n perustajan Erkki Karun vaiheita ennen kuin mitään SF:ää oli perustettukaan. Tusina hankalaa sivua.

Yhtiön loppu 1960-luvulla taas hahmottuu tietokirjassa selkeämmin kuin aiemmin missään. Studiomalli teurastettiin suorastaan miehissä. Katsojat kaikkosivat, televisio nakersi, ja työn viimeistelivät Liisankadun vuokrasopimusten irtisanominen, näyttelijöiden elokuvalakko ja verotarkastus. Outi Hupaniittu on kirjoittanut kirjaan luvut, joissa perustamishistoria ja lopetustarina kerrotaan seikkaperäisesti.

Lähes kolmenkymmenen artikkelin muita kirjoittajia ovat esimerkiksi Minna Santakari, Riikka Pennanen, Tytti Soila ja Jaakko Seppälä.

SF:n 1930–60-luvuista jäi pysyvä muisto. Elokuva-arkisto Kavi sijoittaa nykyään verkkoon paljonkin artikkeliaineistoja, mutta värikkään firman läpileikkaukselle sopivin alusta on edelleen paksu kirja.

Siihen olisi kaivannut vielä jonkinlaista top-listaa tavallisille ihmisille, jossa yhtiön huippuhetket kuten rehvakkaan rillumareityylin läpimurto, Tuntemattoman massiivinen tuotanto sekä Matti Kassilan läpimurto Särkän suojissa olisi tuotu esiin.

Kimmo Laine, Minna Santakari, Juha Seitajärvi ja Outi Hupaniittu (toim.): Unelmatehdas Liisankadulla. Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina. SKS. 360 s.

Kirjan kirjoittajien SF-seminaari ke 24.4. klo 13–15.30 Kino Reginassa Oodissa. Vapaa pääsy.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  7. 7

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  8. 8

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  9. 9

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää