Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Suomalaisen hevin isot nimet ovat keski-ikäistyneet joulukonserttibändeiksi, mutta marginaalista nousee synkkää, ilkeää ja raakaa speed metalia soittava Chevalier

Albumi, hevi

Chevalier: Destiny Calls. Gates of Hell Records. ★★★★

Suomessa on väkimäärään suhteutettuna ehkä eniten hevibändejä maailmassa, totesi Barack Obama puheessaan Pohjoismaiden johtajille Valkoisessa talossa toukokuussa 2016.

Se oli suomalaisten mielestä ihan hirveän hienosti sanottu, ja sitaattia jaettiin ahkerasti mediassa. Kyllä, suomalaiset ovat hevikansaa! Hevi on paskimmillaankin parasta!

Paitsi että ei ole. Mitä enemmän Suomessa on hevibändejä, sitä enemmän täällä on myös tusina­tavaraa – siis radio(rock)kelpoista reisitaskuhousujunttausta, jota tehtailevat erityisesti keskisuuret yhtyeet.

Valtavirran metalli ei sekään vakuuta. Nightwishit ja vastaavat ovat nykyään keski-ikäisiä, teränsä menettäneitä joulukonserttibändejä. Nuoria, merkittäviä haastajia ei ole tullut, vaikka juuri nuoruus on metallimusiikin virtalähde.

Onneksi ruohonjuuritasolla kuhisee. Suomessa on 1980-luvun lopulta lähtien ollut omat ekologiset lokeronsa thrash-, death-, black- ja doom metalille. Tällä vuosikymmenellä erityisesti vauhtimetalli on tehnyt paluuta ja yhdistynyt perinteiseen heavy metaliin.

Jos 2010-luvun marginaalimetallille pitäisi nimetä soihdunkantaja, se olisi Ranger. Kun hädin tuskin kaksikymppisistä soittajista koostuva helsinkiläisbändi julkaisi ensi-ep:nsä Knights of Darkness vuonna 2013, se oli parasta, mitä suomimetallille oli tapahtunut vuosiin.

Rangerin ympärille kehittyi nopeasti pienehkö thrash/speed-buumi, jossa kasariretroilu oli päivän sana. Hyviä bändejä, kuten Excuse ja Rapid, syntyi paljon.

Aluksi kliseiden tykittäminen oli mieltä ylentävää, mutta kun alettiin olla tilanteessa, jossa jokainen bändi käynnisti biisinsä jonkin sortin dive bomb -variaatiolla ja speed metal -kiekaisulla, retrofundamentalismi alkoi menettää hohtoaan – etenkin kun suurimmalta osalta bändeistä puuttui Rangerin Dimi Pontiacin tasoinen laulaja.

Osa bändeistä valitsi toisen tien ja kallistui perinteisempään (New Wave of British) heavy metaliin. Mikkelissä syntyi Lord Fist, Tampereen seudulla Evil-Lÿn ja Legionnaire, Järvenpäässä Nightstryke, Lappeenrannassa Outlaw ja Helsingissä esimerkiksi Satan’s Fall ja Chevalier.

Tuoreella debyyttilevyllään Destiny Calls Chevalier nousee porukan kärkikastiin.

Chevalier on ranskaa ja tarkoittaa ritaria. Nimi ei ole sattumaa, sillä Chevalier luonnehtii musiikkiaan ”keskiaikaiseksi speed metaliksi”.

Chevalierin tapauksessa keski­aika ei yhdisty kirkasotsaiseen power metal -perinteeseen, jossa taistellaan purppuramiekat ojossa lohikäärmeitä vastaan. Päinvastoin: Chevalierin musiikki on synkkää, ilkeää ja raakaa.

Tunnelmaltaan se on lähempänä black metalia kuin ilotteluun taipuvaista speed metalia, ja arpeggiomaisine alku-, väli- ja lopetussoittoineen se muistuttaa jopa hieman Blood Fire Death- ja Hammerheart-levyjen välistä Bathorya.

Parasta Chevalierissa on sen kyky nousta retroilun yläpuolelle. Silloinkin kun Destiny Calls nostaa mieleen Brocas Helmin, Iron Maidenin ja Manilla Roadin kaltaisia yhtyeitä, Chevalier kreditoi lopulta biisit omiin nimiinsä.

Pastissien tekeminen olisikin vaikeaa, sillä Destiny Calls on pitkistä ja moniosaisista kappaleista rakentuva kokonaisuus. Kitaroita on mietitty – ja sen kuulee.

Virkistävää Chevalierin soundissa on myös laulaja Emma Grönqvist. Vaikka naissolistit eivät ole enää aikoihin olleet harvinaisuus metallimusiikissa, speed-, heavy- ja black metal -bändeissä heitä on yhä luvattoman vähän. Syitä voi etsiä ruohonjuuritason toisinaan puristisesta genreajattelusta, mutta ei mennä siihen nyt.

Grönqvistin ulosannista kuulee, että hän on heavynsa ja speedinsä kuunnellut. Hän käyttää ”alan miesten” tutuksi tekemiä laulu­maneereja riemastuttavalla tavalla, ja käväisee parissa biisissä myös alarekisterissä örisemässä.

Grönqvist on kuin astetta ilkeämpi versio Muskasta Kimmo Kuusniemi Bandin levyllä Moottorilinnut – ja tietyllä tapaa Chevalier linkittyykin enemmän Kuusniemen kuin vaikkapa Stonen aloittamaan suomimetallin perinteeseen.

Destiny Callsin soundia ei ole puleerattu pilalle, vaan levy soi miellyttävän tuhnuisesti, kuten tällaisen musiikin kuuluukin. On mahdollista, että Destiny Calls on vasta Chevalierin taidonnäytteiden alkusoitto.

Mervi Vuorelan viikon valinnat: Opportunismia, puistatuksia ja hassuttelua

Madonna yrittää pysyä ajankohtaisena

Single, pop

Madonna feat. Maluma: Medellín. Interscope. ★★

Madonna on kameleontti, tiedetään. Silti 60-vuotiaan poptähden yritys pysyä ajan­kohtaisena (lue: trendik­käänä) tuntuu vuosi vuodelta opportunistisemmalta. Medellín, Madonnan ensimmäinen single heinäkuussa ilmestyvältä Madame X -levyltä, ratsastaa reggaeton-buumilla, mikä olisi ehkä kova juttu, jos olisi vuosi 2017. Kolumbialais-stara Maluma räppää biisissä espanjaksi samalla kun Madonna huokailee väliin hölynpölyä rakkauden kartelleista, mikä onkin todella kekseliäs näkökulma kolumbialaisuuteen. Mirwaisin tuottama kappale nousee lentoon kertosäkeessä, mutta siinä kohtaa kuulija on jo kyllästynyt odotukseen.

Death Hawks vapauttaa itsensä hippilarpilta

Single, pop/rock

Death Hawks: A Room with a View. Svart. ★★★

Death Hawks kuvailee musiikkiaan sanoin ”cosmic melodic psych folk meets shamanic kraut rock rituals”. Konsepti kuulostaa raskaalta ja hieman väkinäiseltä, ja sitä se myös on. Kesäkuussa ilmestyvää Psychic Harmony -levyä ennakoivalla A Room with a View -singlellä Death Hawks vapauttaa itsensä pahimmalta hippilarpilta. ”Kosmisuus” on yhä läsnä bändin musiikissa, mutta nyt se on ympäröity kitaroiden sijaan pehmeillä ja raukeasti soivilla syntikoilla sekä jazzahtavalla trumpettisoololla. A Room with a View ei ole yhtä hyvä kuin sitä edeltänyt, AOR:ää ja uutta aaltoa yhdistänyt Scent of Life -single, mutta se on tervetullut askel uuteen suuntaan.

Santa Cruzin puistattava metalcore-jöötti

Single, rock

Santa Cruz: Changing of Seasons. Santa Cruz / Mr. Kane Music. ★

Kasari­henkistä hardrockia soittanut Santa Cruz hajosi viime vuonna. Se ei estänyt laulaja-kitaristi Archie Cruzia kasaamasta ympärilleen uutta miehistöä ja tekemästä paluun Santa Cruzina. ”It’s the changing of seasons”, tuore paluusingle julistaa – eikä valehtele. Muun muassa Papa Roachin kanssa työskennelleen Kane Churkon tuottama kappale on Bullet For My Valentinelta kuulostava puistattava metalcore-jöötti, joka karistaa sleaze rockin viimeisetkin rippeet oopperasyntikoihin ja whoa-huutoihin. Juuri kun tuntuu siltä, ettei biisi voi enää mennä huonommaksi, tulee breakdown-osuus, jonka avaussanat summaavat kaiken: ”oh my god”.

Pössyttelybiisi ei juuri jätä muistijälkiä

Single, rap/pop

Teflon Brothers: Marijuana. Johanna Kustannus. ★★

Huhtikuun 20. päivä on kannabiksen käyttäjien keksimä kansain­välinen pössyttely­päivä. Sitä juhlistaakseen rap-trio Teflon Brothers julkaisi Marijuana-nimisen biisin. Dj-tuottajaduo Stereon kanssa tehty Marijuana on juuri sitä, miltä se idean tasolla kuulostaa: hassutteleva välityö, joka ei kestä liian läheistä tarkastelua. Kappaleen biitti tuo mieleen viime vuoden Spotify-hitin, Dynoron In My Mindin, ja teksti – joka liittyy kannabikseen vain löyhähkösti – ei jätä muita muistijälkiä kuin dorkan fraasin ”bailaa niinku loco”. Teflon Brothers hallitsee kyllä bileräpin, mutta Marijuana vaikuttaa kuin pössyttely bileissä: ei tee mieli bailata.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  5. 5

   Jos tämä myyjä ei uskalla vitsailla sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

  6. 6

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  7. 7

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  9. 9

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  10. 10

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää