Kulttuuri

Lasitaiteilija oli villi ja rönsyilevä kokeilija, jonka ideat jalostuivat yhteistyössä parhaiden lasinpuhaltajien kanssa

Oiva Toikka (1931–2019) tunnetaan astioistaan ja linnuistaan, mutta monipuolinen taiteilija oli myös keraamikko, kuvittaja, lavastaja, kalustemuotoilija ja puvustaja.

Taiteilija Oiva Toikka kuoli Helsingissä 22. huhtikuuta. Hän oli 87-vuotias, oli syntynyt Viipurissa 29. toukokuuta 1931 kymmenlapsisen perheen nuorimpana lapsena.

Toikka jäi lasitaiteen histo­riaan maailmanlaajuisesti. Parhaiten hänet tunnetaan laajasta kokoelmastaan lasilintuja, mutta Toikan yli puoli vuosisataa kestänyt ura ja tuotanto on hämmästyttävän monipuolinen.

Käyttö- ja taidelasin suunnittelun lisäksi hän oli keraamikko, kuvittaja, tekstiilitaiteilija ja teki lisäksi omaperäisiä lavastuksia ja pukuja oopperoihin. Ensimmäisen oopperalavastuksensa hän teki vuonna 1981 ja viimeisen 2002. Puvustuksia hän teki yhteensä viiteen teokseen.

Tällä vuosituhannella Toikka teki vielä hypyn kalustemuotoilijaksi, kun hänet pyydettiin suunnittelemaan muovisia lasten­kalusteita italialaiselle Magikselle.

Oiva Toikka valmistui keraamikoksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 ja työskenteli kolmen seuraavan vuoden ajan Arabian taideosastolla. Seuraavat kolme vuotta kuluivat Sodankylässä kuvaamataidon opettajana. Myöhemmin hän toimi professorina Tukholman Konstfackskolanissa.

Nuutajärven suunnittelijana Toikka aloitti vuonna 1963, ja suunnitteli nopeasti monien suomalaisten kotien astia­kaapeista löytyviä käyttölasi­sarjoja, kuten Kastehelmen, Floran, Faunan ja Pionin. Ensimmäiset lasiset linnut syntyivät vuonna 1971. Niistä tuli kansainvälisiä hittituotteita erityisesti Yhdysvalloissa.

Lasitaiteilijana Toikka oli villi ja rönsyilevä kokeilija, jonka teoksista ei puutu leikkisyyttäkään. Hän oli suomalaisessa, modernismin puhtauteen uskovassa lasitaiteessa piristävä poikkeus ja oli myös kansain­välisesti ajatellen pioneeri rajojen rikkomisessa.

Toikka yhdisti lasitaiteessaan huolettomasti eri värejä, muotoja ja tekniikoita. Teknisesti vaativassa taidemuodossa yleiset epä­onnistuneet kappaleet hän kierrätti ja kokosi uusiksi teoksiksi.

Toikka rakensi uniikkiteoksiinsa fantasiamaailmoja, jotka näyttelyissä vetivät kutsuvasti puoleensa tarkastelemaan teoksia pitkäksi ajaksi. Välillä lasimassan keskellä kelluivat trooppisen merenelävät, välillä kasvit ja niiden osat.

Lasitaiteen tekeminen on yhteistyötä, mitä parhaimpien lasinpuhaltajien kanssa Venetsian Muranossa ja Nuutajärvellä työskennellyt Toikka ei unohtanut korostaa. Hänen mukaansa myös puhaltajan persoonallisuuden tuli näkyä uniikki­veistoksissa. Toikka ei juurikaan luonnostellut teoksiaan, vaan idea jalostui lasihytissä lasin­puhaltajien seurassa.

Huumorintaju ja myös itse­ironia olivat läsnä Toikan puheissa ja persoonassa. Menetetyssä Karjalassa syntynyt ja lapsuutensa kasvanut Toikka oli puhelias ja kuvasi usein työtään, elämäänsä ja teoksiaan humoristisin sanankääntein, vaikka suhtautuikin taiteen tekemiseen vakavasti.

Vuoden 2005 Galerie Forsblomin näyttelyssään hänellä oli esimerkiksi mukana teoksia, jotka muistuttivat varhaisia Lollipop-teoksia. Tällä kertaa kirkkaan lasin sisällä olevat lasikerrokset olivat kuin viitteellisiä kukkakimppuja. Teokset olivat saaneet nimekseen Bouquet. Sillä Toikka viittasi Pokka pitää -sarjan tärkeilevään päähenkilöön Hyacinth Bucketiin, joka vaati kaikkia lausumaan suku­nimensä muodossa Bouquet.

Viime vuosina Oiva Toikan terveys heikentyi, mutta luomisvoima ei. Siitä oli esimerkkinä vuonna 2014 Galerie Forsblomilla nähty näyttely, jonka avajaisissa hyväntuulinen Toikka jaksoi olla mukana. Hakaniemessä asunut Toikka oli myös tuttu näky torikahvilassa.


Muotoilijakollega Heikki Orvola muistelee Oiva Toikkaa: ”Oivalla oli rikas mielikuvitus ja leikkisyyttä”

Orvola työskenteli Toikan kanssa samassa työhuoneessa viidentoista vuoden ajan.

Muotoilija Heikki Orvola (s. 1943) työskenteli Oiva Toikan kanssa samassa työhuoneessa yhteensä viidentoista vuoden ajan, kun molemmat olivat töissä Nuutajärven lasitehtaalla.

Toikka oli aloittanut Nuutajärvellä vuonna 1963, ja Orvola saapui sinne vuonna 1968, ensin kesäharjoittelijaksi. Orvolan työpaikka kuitenkin vakinaistettiin pian, ja hän työskenteli Nuutajärvellä vuoteen 1983 saakka.

Lasitehtaan taiteellisena johtajana työskenteli tuolloin Kaj Franck (1911–1989). Sekä Franck että Toikka olivat vahvoja persoonia muotoilijoina.

”Se näkyi näiden kahden sankarin työssä”, sanoo Heikki Orvola. ”Oivalla oli rikas mielikuvitus ja leikkisyyttä, Kaj Franckin muotokieli oli ankarampaa. Minä sijoituin heidän väliinsä, ja jotenkin olin kallistumassa enemmän Franckin suuntaan.”

Orvola on Nuutajärven jälkeen työskennellyt Arabialla ja vuodesta 1994 vapaana muotoilijana. Hänen suunnittelemistaan lasiesineistä tunnetuin lienee pelkistetty Kivi-kynttilälyhty.

Oiva Toikan merkittävimpänä piirteenä Orvola pitää juuri mielikuvitusta. ”Se tulee ilmi varsinkin uniikkiesineissä. Hän hallitsi lasitekniikat suvereenisti. Ja leikkimieltäkin hänellä oli: mikään ei ollut kauhean vakavasti otettavaa”, Orvola sanoo.

Orvolan saapuessa Nuutajärvelle Oiva Toikka oli jo 37-vuotias ja otti nuoremman kollegansa lämpimästi vastaan. ”Oivan ja hänen vaimonsa Inkerin ansiota oli, että viihdyin siellä. Kun minä kaupunkilaispoikana tulin pieneen maalaiskylään eikä siellä ollut mitään tekemistä, istuin heidän luonaan melkein joka ilta.”

Toikka oli Orvolalle luottohenkilö lasimuotoilussa. ”Oiva sanoi kyllä, että tykkäsikö vai ei. Hänelle oli helppo näyttää, ja palautetta tuli. Ei kaikille suinkaan pysty näyttämään keskeneräisiä töitä.”

Toikan ja Franckin seurassa Orvola katsookin oppineensa paljon. ”Se oli hyvä koulu. Kyllä he nokkivat kukkopojan ruotuun.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  6. 6

   HS seuraa: Saksa iski tasoituksen pikavauhtia Leijonia vastaan

  7. 7

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  8. 8

   Poliisi epäilee: Naisliiga suoritti kovaotteisen murtojen sarjan Etelä-Helsingin arvotaloissa

  9. 9

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  10. 10

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  4. 4

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  5. 5

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  9. 9

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää