Kulttuuri

Suomalaiset eivät olleet siirtomaaherroja, mutta keräsivät maailmalta muiden kansojen aarteita, joita täällä yhä säilytetään – Onko se väärin?

Vääryydellä vietyjen aarteiden palauttaminen on Euroopassa iso keskustelun aihe, Suomessa oleviin esineisiin liittyen laittomuuksia ei ole tiedossa.

Onko museoilla oikeus pitää hallussaan vierailta kansoilta tai kulttuureilta vietyä esineistöä? Vai pitäisikö tällaiset esineet palauttaa takaisin juurilleen?

Suomessakin kysymystä voi pohtia. HS julkaisi pääsiäismaanantaina artikkelin, jossa kerrottiin suomalaisten tutkimusmatkailijoiden kuten Carl Gustaf Emil Mannerheimin maailmalta keräämistä esineistä.

Lue lisää: Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

Tutkimusmatkailijoiden keräämää laajaa etnografista esineistöä säilytetään Kansallismuseon kokoelmissa. Varastossa on yli 50 000 esinettä, jotka on kerätty Suomeen jo 1800-luvulta alkaen.

Mutta onko suomalaisilla oikeus säilyttää näitä esineitä? Kenelle arvokas kulttuuriperintö lopulta kuuluu?

Samoja kysymyksiä on jo vuosien ajan pohdittu varsinkin entisissä eurooppalaisissa siirtomaavalloissa, joiden museot pullistelevat usein viekkaudella ja vääryydellä siirtomaista tuotuja aarteita.

Esimerkiksi British Museumin yksi tunnetuimmista vetonauloista on yli kaksituhatta vuotta vanha Rosettan kivi. Ranskalainen egyptologi Jean-François Champollion selvitti aikoinaan kiveen tehtyjen kirjoitusten avulla hieroglyfien arvoituksen.

Alunperin kiven ottivat haltuunsa Napoleonin sotajoukot Rosettan kaupungissa Egyptissä. Myöhemmin muinaismuisto päätyi brittien omistukseen ja Lontooseen. Egyptin valtio on vaatinut kiven palauttamista kotikonnuilleen.

Suomalaisista museoiden kokoelmista ei löydy Rosettan kiven kaltaista äärimmäisen kiistanalaista esinettä.

Tästä huolimatta keskustelu esineiden omistajuudesta ja mahdollisesta palautuksista koskettaa kaikkia maailman museoita, joiden hallussa on muualta tuotua aineistoa, sanoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Hänen mukaansa Suomi on historiansa vuoksi kansainvälisessä keskustelussa silti hieman eri tasolla kuin vaikkapa entiset siirtomaavallat Britannia ja Ranska.

”Siirtomaiden hyödyntäminen oli luonteeltaan sellaista, joka tämän päivän näkökulmasta on tuomittavaa. Suomella ei ole ollut tällaista suhdetta niihin alueisiin, joita suomalaiset tutkimusmatkailijat kävivät tutkimassa”, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan suomalaisissa museoissa tunnetaan varsin hyvin kokoelmien saantitiedot, eikä laittomuuksia ole tiedossa. Tosin hän myöntää, ettei aivan kaikkien esineiden varhaista saantihistoriaa kaikilta osin tiedetä.

Kansallismuseossa ollaan silti työstämässä sisäistä periaatelinjausta liittyen esineiden mahdolliseen palauttamiseen. Anttilan mukaan museo selvittää näkökohtia, joita pitää ottaa huomioon, jos museolle tulee palautuspyyntöjä.

Anttilan mukaan Kansallismuseo käyttää palautuspolitiikassa kansainvälisen museoliiton ICOM:in eettisiä sääntöjä sekä verrokkina Saksan museoliiton tuottamaa ohjeistusta. Samoin museo on tutustunut esitykseen, jonka Ranskan presidentti Emmanuel Macron teetti Ranskan hallussa olevasta Benin-aineistosta.

Kaikkein eniten kansainvälinen esineistön palautuskeskustelu koskettaa Suomen osalta saamelaisalueelta kerättyjä esineitä.

Kansallismuseon hallussa on noin 2 500 esineen saamelaiskokoelma.

Anttila muistuttaa, että Kansallismuseo on jo tehnyt periaatepäätöksen käytännössä koko saamelaiskokoelman luovuttamisesta saamelaismuseo Siidalle.

”Se on Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen merkittävä asia.”

Inarissa sijaitsevan Siidan johtaja Sari Valkonen on innoissaan ajatuksesta, että Kansallismuseon saamelaiskokoelma palautetaan saamelaisalueelle. Aiesopimus kokoelman palauttamisesta tehtiin pikaisella aikataululla jo kaksi vuotta sitten, keväällä 2017.

”Saamelaismuseo ja Suomen kansallismuseo tekevät tässä historiaa. Olemme kansainvälisiä esimerkkejä monelle muulle museolle. Tämä on todella ainutlaatuista”, Valkonen sanoo.

Esineistö on tarkoitus palauttaa sitten, kun Siidan laajennus valmistuu vuonna 2022.

Siidaan on jo aiemmin palautettu saamelaisaineistoja muun muassa Tampereen museokeskus Vapriikista ja Hämeenlinnan kaupunginmuseosta.

”Palautetut esineet ovat synnyttäneet täällä hyvin tunteikkaita tilanteita. Ihmiset ovat esimerkiksi löytäneet omien sukulaistensa tekemiä töitä, ja niitä on katseltu suurella kiinnostuksella”, Valkonen sanoo.

Kansallismuseo ja Siida aikovat ottaa esineistön palautuksista irti kaiken mahdollisen kansainvälisen imagohyödyn. Museot suunnittelevat osasta palautettavia esineitä kansainvälistä kiertonäyttelyä, joka kiertäisi maailmaa ennen kuin esineet palaavat juurilleen Saamenmaalle.

Vaikka palautukset ovat tärkeitä, Valkonen myöntää sen, että kansallismuseon hallussa olevaa esineistöä ei välttämättä olisi enää edes olemassa, ellei niitä olisi aikoinaan museoitu Helsinkiin. Museoimisesta on siis ollut hyötyä saamelaiskulttuurin säilymisen kannalta.

Ja vaikka kyseenalaisin keinoin hankitut esineet ovat varsinkin muualla Euroopassa iso ja tärkeä keskustelun aihe, kansallismuseon ylijohtaja Anttila muistuttaa, että museoiden kokoelmista on tärkeää löytyä esineistöä eri puolilta maailmaa.

”Museoissa säilytettävien esineiden pitää olla hyödyksi ihmisille ja avartaa näkemystä maailmasta. Museot ovat hyvä tapa lisätä kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja ymmärrystä muista kulttuureista”, hän sanoo.

Edit. 25.4. 2019 klo 16.59: Kansallismuseon hallussa on noin 2 500 esineen, ei 3 000 esineen saamelaiskokoelma, niin kuin jutun ensimmäisessä versiossa kerrottiin. Lisätty kohta, että Kansallismuseo noudattaa palautuspolitiikassa myös Kansainvälisen museoliiton ICOM:in eettisiä sääntöjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää