Kulttuuri

Tällainen on Marko Ahtisaaren unelma, joka toteutuu Helsingin juhla­viikoilla: robotti­kuoro valtaa Suur­kirkon portaat

Taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari paljastaa ensimmäisten Juhlaviikkojensa ohjelman. Hänen ideansa yhdistää robotit tuhatpäiseen kuoroon Taiteiden yössä.

rac
”Sano jotain! Laula jotain!”

Äänitaiteilija Tytti Arola seisoo Suurkirkon rappusilla Helsingin Senaatintorilla ja pysäyttää ohikulkijoita imeäkseen heiltä musiikkia robottikuorolleen.

HS.fi-videolle tallentuu no­peasti kuinka Aileen Ulrich, Rebekka Sauramäki, Elisa Liski ja Maiju Enoranta puhuvat tai laulavat mikrofoniin.

Samalla äänitaiteilija Arola muokkaa materiaalia välittömästi tietokoneella niin, että se soi myös ihmisen äänialueen ylä- ja alapuolella sekä venyy epäihmismäisesti.

”Tästä se alkaa”, Tytti Arola kertoo.

”Kesäkuussa julkaistaan myös kännykkäsovellus, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää minkä tahansa ääninäytteensä muokattavaksi. Tavoitteena on, että ihmiset ikään kuin opettavat konetta tekemään musiikkia sen pohjalta, mitä äänimateriaalia he koneelle antavat.”

Ja elokuun 15. päivä kuullaan lopputulos Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa täällä Senaatin­torilla.

”Robottikuoroni lämmittelee ihmiskuoroja, jotka esiintyvät heti robottien jälkeen.”

Kyseessä eivät ole mekaaniset laulajarobotit, Arola tarkentaa.

”Suurkirkon portaille tulee paljon erilaisia kaiuttimia, joiden kautta ihmisten ääntelemästä materiaalista tietokoneella muokkaamamme teos esitetään.”

Teos on siis ääni-installaatio, joka voi kestää alkuillasta pitkäänkin.

”Sitä voi kuunnella haluamansa ajan ihan ohi kulkiessaan.”

Mutta klo 19 tunnelma voi tiivistyä, kun Art Goes Kapakan perinteisen kuorokierroksen aluksi tuhat eri kuorojen laulajaa astuu saman kirkon portaille kaiuttimien lomaan.

”Silloin soi viiden minuutin sävellykseni, joka hyödyntää sekä tuhatpäistä ihmiskuoroa että robottikuorolleni saatua materiaalia”, Arola kertoo.

Sen jälkeen kuullaan perinteistä kuorolaulua ja sitten kuorot erkaantuvat eri kapakoihin.

Sillä tällä kertaa Juhlaviikot tosiaan kasaa kolme asiaa ensimmäiseen iltaansa: Taiteiden yön, Art Goes Kapakan avajaiset ja Tytti Arolan kantaesityksen.


Nyt kirkon rappusille nousee Helsingin juhlaviikkojen uusi taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari (s. 1969). Robottikuoro on hänen ­ideansa ja hänkin saa kajauttaa pari melodiaa mukaan.

Tytti Arola muokkaa Marko Ahtisaaren äänestä heti esimerkiksi pienen vauvan äänen.

”Kuulin Tytti Arolaa viime vuonna Meidän festivaalilla ja sitten Musica novassa. Hänellä on vahva oma ääni ja päätin ehdottaa hänelle yhteistyötä Samuel Digginsin ja Tero Parviaisen Counterpoint-studion kanssa”, Ahtisaari kertoo.

”He osaavat tehdä esimerkiksi kännykkäsovelluksen, johon ihminen voi laulaa osuutensa ja lähettää meille muokattavaksi. Minulla on samalla täysi taiteellinen vapaus”, Arola kertoo.

Vuonna 1990 syntynyt Arola vaikuttaa olevan nousussa. Hänellä on pian maisterinpaperit Sibelius-Akatemian lisäksi myös Aalto-yliopistosta. Seuraavaksi hän matkustaa Venetsian biennaaliin kuvataiteilija Tuula Närhisen kanssa tekemänsä yhteistyön julkistukseen. Puolen vuoden apuraha mahdollistaa keskittymisen säveltämiseen ja tulossa on neljä tilausteosta sähkökitarakvartetosta kuoro- ja orkesteriteokseen sekä oman esikoisalbumin julkistus.

”Tähän asti olen tehnyt paljon aistienvälisiä projekteja, kuten musiikin ja hajujen tai musiikin ja tuntoaistin yhdistämistä. Albumi tulee olemaan siitä poikkeuksellinen, että se operoi vain ­äänien maailmassa”, Arola kertoo.Entä miten edustava Arolan valinta on Ahtisaaren uudesta linjasta Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana?

”On se edustava siinä mielessä, että teemme ehkä entistäkin enemmän uutta ja kyse on kantaesityksistä”, Ahtisaari sanoo.

”Juhlaviikkojen tehtävä on antautua uuden laborato­rioksi, kuten Matti Wuori sanoi jo vuoden 1995 Juhlaviikkojen ohjelmakirjassa.” Robottikuoro ihmiskuorojen ”lämmittelijänä” on myös Juhlaviikkojen lahja 25-vuotiaalle Art Goes Kapakalle, Ahtisaari kertoo.

Arolan teos on myös siinä mielessä Ahtisaaren mieleen, että se päästää tavalliset ihmiset osallistumaan teoksen syntyyn. Jokainen voi laulaa siihen ihan omalla äänellään.

”Koulussa on ollut niin, että jos ei ensin osaa piirtää kuin tikku-ukkoja, sitten opetetaan. Mutta jos ei heti osaa laulaa melodiaa, sanotaan, että et osaa laulaa”, Ahtisaari ihmettelee.

Kaikkiaan kantaesityksiä on yhdeksän, joista viisi on julkisessa tilassa kaikkien saavutettavissa.

”Jokainen helsinkiläinen tukee Juhlaviikkoja suuruusluokaltaan yhden ratikkalipun verran, joten pitäähän rahalle saada vastinetta ilmaistapahtumilla”, Ahtisaari sanoo.

Eikä Juhlaviikkoja voi paeta, vaikka jostain syystä haluaisi. Enter Helsinki -teoskokonaisuus sijoitetaan Helsingin sisääntuloväyliin eli Rautatieasemalle, Länsiterminaaliin ja myöhemmin ilmoitettavaan kolmanteen paikkaan ja sisältää visuaalisuutta ja ääntä yhdisteleviä installaatioita. Niiden tekijöinä ovat Grammy-ehdokkuudella huomioitu elektronisen musiikin artisti Jon Hopkins ja audiovisuaalinen suunnittelija Ville Hyvönen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muusikko Sami Yaffa sekä muusikko-tuottaja Timo Kaukolampi ja valosuunnittelija Jenni Pystynen.

Yleisesti ottaen kunnianhimon taso näyttää korkealta, sillä mukana on paljon nousussa olevia, mutta Suomessa vielä suurelle yleisölle vähemmän tunnettuja kansainvälisiä nimiä.

Toivottavasti yleisö löytää niihinkin tapahtumiin.

Lue lisää: Puhallettava oleskelutila Kansalaistorille, Schönbergin massiivinen orkesteriteos, klovneja Taidehallissa – Lue tästä 10 tärppiä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmasta.

Sen verran kuljetaan Ahtisaaren edeltäjän Topi Lehtipuun tapaan taiteiden ja genrerajojen välisissä maastoissa, että mitä sanonevat etabloituneiden taiteenlajien suurkuluttajat?

Jos klassisesta musiikista puhutaan: missä on Wienin tai Berliinin filharmonikkojen kaltainen orkesterivierailu? Missä on supertähden resitaali, jonka järjestämiseen vain Juhlaviikoilla riittää resurssit?

”Kansainvälisten orkesteri­vierailujen sarja jatkuu. Musica novaan saimme Ensemble intercontemporainin ja Juhlaviikoille tulee The English Concert and Choir”, Ahtisaari muistuttaa.

Sen lisäksi on pari jättimäistä kotimaista produktiota, kuten Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista Merikaapelihallissa, jossa Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu ja laulajia sekä näyttelijöitä yhdistävän näyttämötoteutuksen ohjaa Jussi Nikkilä.

”Ensi vuonna jatkamme klassisessakin musiikissa muihin isoihin vierailijanimiin sekä orkesteri- että resitaalirintamalla ja uskon valintojen olevan hyvin pidettyjä. Samalla isojen tapahtumien rinnalle järjestetään hyvin intiimejä tapahtumia”, Ahtisaari lupaa.


Kerrataan vielä tämäkin: Ahtisaari oli yllätysnimi Juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi.

Miten hän keksi hakea tehtävään ilman festivaalituottajan tai -johtajan taustaa?

Pekka Kuusisto tiesi, että olin myynyt perustamani Sync Project -yrityksen Bose Corporationille keväällä 2018 ja laittoi tekstiviestin, jossa kysyi haluaisinko hakea tehtävään.”

Hakuaikaa sattui olemaan vielä 36 tuntia.

”Paluu Suomeen alkoi kiinnostaa, kun vanhemmatkin ovat jo siinä iässä. Siksi päätin hakea ja tässä nyt olen.”

Fakta

Helsingin juhlaviikot


 Monitaiteinen kaupunkifestivaali järjestetään 15.8.–1.9.

 Budjetti 3,7 miljoonaa euroa. Päärahoittaja on Helsingin kaupunki.

 Nyt julkistettiin uuden taiteellisen johtajan Marko Ahtisaaren ensimmäisen ohjelma.

 Koko ohjelma: helsinkifestival.fi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää