Kulttuuri

Oodi on jo niin suosittu, että Helsingin kirjastobudjetti on menossa ainakin puoli miljoonaa euroa miinukselle

Kirjastopalveluiden johtaja luonnehtii tilannetta tulosvaroitukseksi: Helsingin kaupungin on ratkaistava tilanne joko säästämällä tai lisävaroja hankkimalla.

Keskustakirjasto Oodin suosio aiheuttaa Helsingin kaupungille odottamatonta päänvaivaa. Kirjaston suuri kävijämäärä on johtanut ennakoitua suurempiin käyttökuluihin.

Kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan budjetin arvioidaan ylittyvän alkuvuoden perusteella tehdyn ennusteen mukaan 700 000 eurolla.

Arvioidun kuluylityksen keskeinen syy ovat Oodin kasvaneet menot.

Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta käsitteli budjettiylitystä kokouksessa aiemmin tässä kuussa.

”Haemme ratkaisun, että pysymme katteessa. Olemme vasta alkuvaiheessa vuotta, ja ennuste muuttuu vielä vuoden aikana. Ollaan riippuvaisia säästä ja näyttelyiden sisällöstä”, toimialajohtaja Tommi Laitio kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta sanoo.

Laition mukaan Oodin osuus tulossa olevasta ylityksestä on puolen miljoonan euron luokkaa. Loput ylityksestä ovat liikuntapuolelta. Talven runsaat lumet lisäsivät hiihtolatujen ylläpitokuluja noin 200 000 eurolla.

”Toimialan tehtävänä on saada mahdollisimman paljon ihmisiä liikkeelle. On myönteinen asia, että ihmiset käyvät kirjastossa ja hiihtävät hyvin hoidetuilla laduilla. Iso asia tässä on se, että palvelut ovat suosittuja”, Laitio sanoo.

Keskustakirjasto Oodi avattiin puoli vuotta sitten ja monitoimitilaan odotetaan tänä vuonna jopa kolmea miljoonaa kävijää. Suosio on ollut pitkälti odotettua, mutta kävijöiden omatoimisuus ei aivan samalla tavalla.

”Meidät on yllättänyt se, että Oodissa käyvä väki ei ole niin omatoimista kuin luultiin. Tilassa ei kävellä eikä palveluita käytetä niin omatoimisesti kuin uskottiin ja siksi on jouduttu organisoimaan tilapäisjärjestelyin lisätyövoimaa. Tämä näkyy ostopalveluiden käytön nousuna”, johtaja Katri Vänttinen Helsingin kaupungin kirjastopalveluista sanoo.

Vartijoiden määrää on lisätty Oodin suurimmissa yleisötilaisuuksissa, Vänttinen kertoo. Ruuhka-aikoihin eli esimerkiksi viikonloppuihin on sijoitettu enemmän henkilökuntaa kuin ennakoitiin. Lisäksi alkuperäinen siivouspalvelusopimus on havaittu riittämättömäksi.

”Palvelusopimus tehtiin tiettyyn tasoon mutta pian huomattiin että taso ei riitä näin kovalla käytöllä. Oodissa ei voida sietää sitä, että jo kaksi tuntia siivouksesta tila näyttää roskaiselta. Olemme joutuneet tihentämään siivousväliä, nyt siivoojan pitää käytännössä päivystää paikalla”, Vänttinen sanoo.

”Oodin käytössä on massiivinen ero muihin kirjastoihin. Oodin ovista kulkee kuukaudessa 250 000 kävijää kun 36 muussa kirjastossa on samaan aikaan kävijöitä puoli miljoonaa”, Vänttinen kertoo.

Myös paikkojen kuluminen vasta avatussa Oodissa on yllättänyt kirjastoväen.

”Pyöröovi on ollut niin tiukalla käytöllä, että se on vaihdettava. Vaihto ei kuitenkaan rasita kirjaston budjettia. Tälle vuodelle ei ole vielä budjetoitu merkittävästi rahaa pintojen ja kalusteiden uusimiseen mutta ensi vuonna seinien maalaamiseen ja uusien tuolien ja pöytien hankkimiseen jo varaudutaan”, Vänttinen sanoo.

Ennakoitu 700 000 euron ylitys on koko toimialan budjetissa alle prosentin kokoluokkaa. Kirjastojohtaja Vänttisen mukaan mahdollinen säästötarve voisi merkitä tilapäistyövoiman käytön tarkastelua vielä aiempaakin tarkemmin.

”Meillä on kaksi vaihtoehtoa budjettitavoitteeseen pääsemiseksi: joko supistamme joistakin kohdin toimintoja tai lisäämme tulonhankintaa loppuvuoden aikana. Tämä ennuste oli vähän kuin tulosvaroitus – palveluiden supistaminen on keinovalikoimassa ellei poliittisessa päätöksenteossa löydy muita ratkaisuja. Jokin sunnuntaiaukiolo tai tapahtuma esimerkiksi voi jäädä toteutumatta tai jokin suunniteltu uusi palvelu avaamatta”, Vänttinen sanoo.

Keskustakirjasto Oodia on kehuttu arkkitehtuuriltaan ja toiminnoiltaan, myös kansainvälisesti. Oodin suosio on vetänyt kävijämäärät nousuun myös monissa muissa Helsingin kirjastoissa. Soraäänet ovat arvostelleet Oodin kokoelmien kapeutta ja tilan hälyisyyttä.

Vänttisen mukaan Oodissa tapahtuu myös tuloylitystä, sillä esimerkiksi tapahtumajärjestäjille vuokrattavat tilat Oodissa ovat kiinnostaneet odotettua enemmän.

Oodi nousee tänä vuonna Suomen suosituimmaksi kirjastoksi. Kävijämäärissä hyvin suosittuja ovat myös Turun pääkirjasto sekä kirjasto Espoon Isossa Omenassa, joiden vuosittaiset kävijäluvut Oodi lyönee jo keskikesällä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   HS seuraa: Saksa iski tasoituksen pikavauhtia Leijonia vastaan

  6. 6

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Naisliiga suoritti kovaotteisen murtojen sarjan Etelä-Helsingin arvotaloissa

  9. 9

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  10. 10

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätäni läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  4. 4

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  5. 5

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  9. 9

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää