Kulttuuri    |   Muistokirjoitus

Satumaan paras tulkki on poissa – Reijo Taipaleen laulamana iskelmä ei koskaan ollut siirappista, vaan tunteet olivat suuria ja vakavia

Yli 50 vuoden uran tehnyt Reijo Taipale oli kansan rakastama laulaja, yhtä aikaa mestari ja tavallinen mies.

Siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan, laulaa Reijo Taipale tunnetuimmassa levytetyssä tangotulkinnassaan.

Unto Monosen säveltämässä ja sanoittamassa Satumaassa kaihotaan aavan meren tuolle puolen, onnen kaukorantaan. Sellaista onnen kaukorantaa ei taida olla, mutta Taipaleen vakuuttava ääni sai ja saa suomalaiset uskomaan unelmaan, uudelleen ja uudelleen.

Satumaan paras tulkki Reijo Taipale kuoli muistisairauden uuvuttamana 26. huhtikuuta Helsingissä. Hän oli 79-vuotias, syntynyt 9. maaliskuuta 1940 Miehikkälässä.

Taipaleen tulkinnoille toi uskottavuutta eletty elämä. Alku ei ollut helppo. Perheen isä kuoli, kun nuorimmaiset Reijo ja hänen kaksossisarensa olivat kolmivuotiaita. Miehikkälän koti­talosta oli itänaapurin rajan pintaan kahdeksan kilometriä. Vuonna 1944 nelivuotias Taipale oli evakossa Hevonpään kansakoulussa Paimiossa.

Yksin kymmenen lapsen kanssa jäänyt äiti elätti joukkoaan vaatimattomalla pientilalla. Työnteko tuli Reijo Taipaleellekin tutuksi jo lapsena. Moni suomalainen saman ikäluokan ihminen pystyy samaistumaan Taipaleen lapsuudenkokemuksiin.

”Kun pääsin armeijasta parikymppisenä syksyllä 1960, tein kaksi viikkoa metsäpalstaa pokasahalla ja kirveellä. Sain sen verran fyrkkaa, että sillä pääsi alkuun täällä pääkaupungissa”, Taipale kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2003.

Musiikki oli kiinnostanut Taipaletta jo lapsena. Peter von ­Baghin ja Ilpo Hakasalon Iskelmän kultaisen kirjan mukaan Taipale sai koulussa käytöksen­alennuksen, kun ei malttanut välitunnilla olla soittelematta urkuharmonilla iskelmiä. Veri veti myös yleisön eteen. 1950-luvulla Taipale osallistui useisiin laulukilpailuihin, jotka voitti liki poikkeuksetta.

Ennen pitkää Taipale lähtikin Helsinkiin ”laulun perään”, kuten hän itse sanoi, mutta teki aluksi hommia myös rakennuksilla, Kalliossa apumiehenä.

Taipaleen ensimmäinen lauluopettaja oli Eero Väre. Joogagurunakin tunnetun Tuure Aran kanssa ”pumpattiin palleahengitystä Pohjois-Haagassa”.

Laulutunneilta Taipale sai kestävän pohjan uralle, joka alkoi naisorkesteri Rytmi-Tyttöjen solistina. Solistinpaikan saamisessa auttoi laulunopettaja Väre.

Sen jälkeen oli vuorossa jakso maineikkaan Kullervo Linnan orkesterissa, vuodet 1961–1964. Vuodesta 1965 Taipaleella oli pitkään oma yhtye. Vaimo Anita löytyi 1960-luvun alussa Helsingistä. Pariskunta sai kolme lasta.

Juuri Linnan orkesterin säestyksellä Taipale teki ensilevytyksensä, Aila-tangon vuonna 1962, joka oli tullut tunnetuksi A. Aimon tulkintana (1937). Sittemmin Taipale ammensi tangon perusohjelmistoa Aimon tunnetuksi tekemistä iskelmistä.

Satumaankaan levyttäjänä Reijo Taipale ei ollut ensimmäinen. Henry Theel (1917–1989) oli tehnyt oman versionsa seitsemän vuotta aikaisemmin, mutta juuri Taipaleen tulkitsemana Monosen tangosta tuli pikku hiljaa suomalainen ikivihreä.

Eleetön karisma vaikutti suuresti Taipaleen menestykseen 1960-luvulla. Äänitystekniikka oli ehtinyt myös kehittyä, ja sovitukset muuttua. Keskeinen rooli oli Scandia-levy-yhtiön tuottajalla Jaakko Salolla.

Juuri Salo päätti kokeilla Satumaan levytystä uuden lupaavan laulajan Reijo Taipaleen kanssa. Kun Taipale levytti sen Kulttuuritalossa, hän oli vasta kolmatta kertaa levytysstudiossa.

Taipale lauloi kymmenen vuotta tangoja Scandialle, ja levyt tehtiin Jaakko Salon kanssa. Keikoilla toki esitettiin muutakin. 1960-luvulla tangot vuorottelivat myyntilistan kärjessä The Beatles -yhtyeen ja Rolling Stonesin kanssa. 1970-luvulle tul­taessa kauppansa tekivätkin toisenlaiset levyt, kun Suomi-rock nousi.

Tangoa tanssittiin tanssi­paikoilla kuten ennenkin, mutta levymyynnit hiipuivat.

Taipaleen 1970-luku oli hiljaisempi, mutta 1980-luvun alussa alkoi uusi nousu, jonka keskeinen tekijä oli iskelmätuottaja Seppo Matintalo. Syntyivät Elämän parketeilla- ja Olen saanut elää-levyt. Yllättävää tavallaan on, että Taipaleelle luovutettiin pitkän uran ensimmäinen kultalevy vasta vuonna 1989. Se tuli albumista Ruusu joka vuodesta.

Kultalevyjä kertyi toistakymmentä. Platinaan on yltänyt neljä albumia, joista myydyin, Agents-tyyppinen Virran rannalla (1990) on yltänyt yli 50 000 kappaleen myyntiin. Agent-tyyppisen levyn tekeminen arvelutti aluksi laulajaa. ”Pelotti, että ruvetaanko arvostelemaan matkimisesta, kun Topi Sorsakoski oli juuri pinnalla”, laulaja kertoi HS:lle 2003.

Pian Taipale lauloi tangoa Markku Pölösen elokuvassa Onnen maa (1993).

Vuonna 2007 Reijo Taipale oli yksi Iskelmä-Finlandian palkintoehdokkaista, mutta Seppo Hovi valitsi voittajaksi Eino Grönin.

Uran viimeiseksi albumiksi jäi vuonna 2014 levytetty Valon lapsi. Vielä kesällä 2015 Taipale teki 20 keikkaa, vuonna 2016 seitsemän, jotka jäivät viimeisiksi. Varsinaista lopettamispäätöstä hän ei tehnyt, puhe oli välivuodesta, toteaa Hellevi Pouta kirjoittamassaan elämäkerrassa Satumaa: Reijo Taipaleen tarina. Reijo Taipale on palkittu muun muassa Erikois-Emmalla (2003), Director cantus -arvonimellä (2008) ja Pro Finlandia -kunniamerkillä (2015).

Linnan juhlissa Reijo ja Anita Taipale ovat juhlineet kolmen presidentin kutsusta: Mauno Koiviston, Tarja Halosen ja Sauli Niinistön.

Vuonna 2003 63-vuotias Taipale oli hyvässä kunnossa. Hän iloitsi kovasti, kun äänihuulissa ollut nystyrä oli saatu hoidettua. Helpotus uran jatkumisesta oli suuri. Teimme haastattelua Helsingissä huhtikuun lopussa, hiukan ennen kauden avauskeikkaa Mäntsälässä.

Silloin oli kylmä, mutta Suurlavan tunnelma lämmin. Taipale juonnettiin sisään mestarina, kuten usein, ja mestariksi häntä puhuttelivat myös fanit.

Fanien uskollisimmat näkivät laulajasuosikkinsa satoja kertoja.

Säestäjä Mäntsälänkin keikalla kuten lukemattomilla muilla oli Erkki Friman (s. 1950) haitareineen. Friman säesti Taipaletta vuoteen 2005 saakka, sen jälkeen vakituinen säestäjä oli hanuristi Jani Helenius (s. 1979). Erkki Friman on myös säveltäjä. Hänen tunnetuimpiin sävellyksiin kuuluu Taipaleen hitti Ruusu joka vuodesta. Sanat siihen teki Vexi Salmi.


Reijo Taipaleen laulajanura kesti yli 50 vuotta. Hänen äänensä kaikui suomalaisessa kesässä kaikki vuosikymmenet ja joka juhannus, yhtä lukuunottamatta. Vuoden 2007 juhannuskeikat jäivät suolistokasvainleikkauksen takia väliin, kirjoittaa Hellevi Pouta kirjassaan. Kyse oli ensimmäisestä keikattomasta juhannuksesta 45 vuoteen.

Taipaleessa kuulijoita viehätti mahtavan lauluäänen lisäksi tietty eleettömyys. Se puhutteli suomalaisia. Taipale oli monen silmissä sodan jälkeisen suomalaisen miehen malli parhaimmillaan, kovista oloista selvinnyt, työtä pelkäämätön ja luotettava hahmo.

”Meikäläinen on ihan sellainen työläinen eikä mikään tähti”, Taipale luonnehti itse maanläheiseen tyyliinsä Iskelmän kultaisessa kirjassa.

Taipaleen laulamana iskelmä ei koskaan ollut siirappista vaan tunteet suuria ja vakavia.

Uran myöhäisemmässä vaiheessa Taipale innostui uuden tuottajansa Matintalon rohkaisemana yllättäviinkin kokeiluihin, kuten cover-versioon ruotsalaisen rock-yhtye Kentin kappaleesta Dom andra (Ihan kuin nuo toiset) tai brittilaulaja Chris ­Rean Blue cafe -kappaleesta (Jäi yöstä muisto vain). Willie Nelsonin kantriakin hän on laulanut suomeksi – ja Espanjassa vietettyjen talvien ansiosta Julio Iglesiasin tuotantoa. Espanjassa vietetyt talvet tarjosivat paitsi lämpöä, myös lomaa julkisesta roolista.

Reijo Taipaleesta tuli tangon kuningas suomalaiseen iskelmään jo paljon ennen kuin kuninkaallisia alettiin kruunata markkinoilla. Monen mielestä hän on esikuvanaan pitämänsä Olavi Virran manttelinperijä.

Unto Monoselta Reijo Taipale levytti muutakin unohtumatonta kuin Satumaan: Sateen tangon, Tähdet meren yllä, Onnen maan ja Kangastuksen, esimerkiksi.

Tangon merkityksen omalle laulajantaipaleelleen hän tiesi itsekin:

”Tangoilla mä olen tullut tähän työhön, ja niillä mä lähden.”

 

Näin soi Reijo Taipaleen Satumaa.


Oikaisu 28.4. klo 13.35: Korjattu Reijo Taipaleen syntymäpäivämäärä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  6. 6

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  7. 7

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  8. 8

   Mökki tuhoutui täysin tulipalossa Naantalin edustalla sijaitsevassa saaressa

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttö kevyen liikunnan hyödyistä lisääntyy koko ajan: Tavallinen liikkuja voi päästä jopa parempaan kuntoon ilman kovaa treeniä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  7. 7

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  8. 8

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää