Kulttuuri

Radion sinfonia­orkesteri yllätti täysin: ylikapelli­mestariksi brittiläinen Nicholas Collon

Karismaattista pörröpäätä odoteltiin, mutta hän ei ole Santtu-Matias Rouvali, vaan Nicholas Collon, joka kuittaa yli satatuhatta euroa Yle-verorahoja vuodessa noin kymmenestä konserttiviikosta.

rac
Radion sinfoniaorkesteri yllätti kaikki ja valitsi 36-vuotiaan brittiläisen Nicholas Collonin seuraavaksi ylikapellimestarikseen ja Hannu Linnun seuraajaksi. Kolmen vuoden kausi kahden vuoden jatko-optiolla alkaa syksyllä 2021.

Collon on lontoolaisen Aurora-orkesterin perustaja. Hänellä ei ole vielä niin näyttävää uraa kuin suurimmilla suomalaistähdillä. Entisten nuoriso-orkesterilaisten ja opiskelukaverien muodostama Aurora on kuitenkin herättänyt huomiota pirteällä ohjelmistopolitiikalla sekä soittamalla normaalikonserttien ohella teoksia ajoittain ilman nuotteja ja seisten, kunhan oma instrumentti sen vain mahdollistaa.


”Se on uskomaton tapa kommunikoida musiikillisesti sekä keskenään että yleisön kanssa. Jokainen muusikko on käyttänyt 40–50 tuntia ennen ensimmäistä yhteisharjoitusta, jotta kaikki menisi ulkoa. En pakota siihen, mutta voisi sitä kokeilla joskus Helsingissäkin”, Collon sanoo.

Seuraavalla videolla voit seurata, kuinka Aurora-orkesteri soittaa Mozartia ulkoa BBC Proms -juhlilla.Collon jättää RSO-pestin myötä Haagin Residentie-orkesterin ylikapellimestarin tehtävät.

”Se on surullista koska Haagissakin oli kiinnostavaa. Onneksi orkesteri saa uuden konserttitalon vuonna 2021 ja jää hyvään tilanteeseen.”

Hän jatkaa toistaiseksi Kölnin Gürzenich-orkesterin päävierailijana. ”Siellä menee 2–3 viikkoa vuodessa.”

RSO-sopimus on vähintään kymmenestä konserttiviikosta vuodessa, mitä voi pitää alarajana sitoutuneelle ylikapellimestarityölle. RSO tyytyy silti kahdeksaan viikkoon ensimmäisenä vuonna, jos Collon ei voi irtautua nykysitoutumisista kymmeneksi viikoksi.

Koti pysyy Lontoossa, Suomeen hän ei muuta. Harjoituskielenä on englanti, joskin hän sanoo opettelevansa suomea ”jonkin verran”.

RSO:n ylikapellimestarilta odotetaan myös suurta medianäkyvyyttä Yleisradion ohjelmissa Hannu Linnun esimerkin mukaisesti.

”Olen siihen valmis”, Collon sanoo. ”Avaamme teoksia yleisölle ennen esitystä mielellämme myös Auroran kanssa.”

Hänen RSO-palkkionsa maksetaan luonnollisesti Yle-verorahoista. RSO:n nykyisen, kansainvälisestikin tienaavan ylikapellimestarin Hannu Linnun Suomen-verotuksessa oli tuloja noin 230 000 euroa vuonna 2017.

RSO-palkkioita tuosta rahasta on varovaisestikin arvioiden yli puolet.

”Collon on nuorempi ja hänellä on vähemmän kokemusta”, intendentti Tuula Sarotie suostuu sanomaan palkkiotasosta kysyttäessä.

Collon saa siis vähemmän kuin Lintu, mutta säästö ei Sarotien mukaan vaikuttanut valintaan.

Collon tienaa HS:n arvion mukaan suuruusluokaltaan 10 000 euroa yhden konsertin viikolta ja 15 000 euroa kahden konsertin viikolta. Kymmenen konserttiviikon vuosi tarkoittaa siis yli 100  000 euroa Yle-verorahaa.

Samalla hänelle jää noin 42 viikkoa vuodessa aikaa ulkomaisiin tienesteihin ja lomiin – kunhan niiden ohella tulee opeteltua RSO-ohjelmistojen partituurit täydellisesti ja tehtyä pitkäjänteistä ohjelmistosuunnittelua.

Collonin yllättävä tie RSO-johtoon alkoi maaliskuussa 2017 hänen Suomen-debyyttinsä alla. Hän viestitteli etukäteen, että Thomas Adèsin pianokonsertto on tosi paha soitettava ja toivoi riittävää harjoitusaikaa.

”Olin ihan, että poika poika, RSO on soittanut todella vaikeita teoksia ennenkin”, intendentti Tuula Sarotie muistelee.

Sitten muusikot näkivät stemmansa ja totesivat, että teos on todella vaikea jopa Adèsin sävellykseksi. Kuka sen johtaa ja osaako hän asiansa?

Collon osasi ja teki valtavan vaikutuksen muusikoihin. Hän teki kaiken ilon kautta. Vastaavaa äkillistä kollektiivi-ihastusta ei RSO:ssa muisteta sitten Tugan Sohijevin debyytin.

”Se loksahti heti ensimmäisenä harjoituspäivänä”, konserttimestari Petri Aarnio sanoo. ”Ja konsertissa kaikki lähti lentoon juuri niin kuin toivoimme.”

Helsingin Sanomissa Collon sai poikkeuksellisen hyvän debyyttiarvion. ”Esitys jäi pysyvästi mieleen”, kriitikko Lauri Otonkoski kirjoitti.

”Partituurin, orkesterin ja kapellimestarin saumaton yhteys ratkaisee kaiken, ja nuorella Nicholas Collonilla tuntuu olevan luontainen vaisto toimia tämän monimutkaisen ajoneuvon kuljettajana – – Collon on aina ajatuksen verran edellä ja tilanteen tasalla”, kriitikkomme kirjoitti.

Voit lukea koko arvostelun tämän linkin takaa ja kuunnella sekä katsella tuon kaiken muuttaneen konsertin väliaikahaastatteluineen tästä linkistä.

Debyytin jälkeen orkesteri piti jopa hätäkokouksen. Saadaanhan tuo takaisin? Saisiko hänet heti päävierailijaksi?

Se ei onnistunut, koska kalenterissa oli aikaa uudelle Suomen-vierailulle vasta nyt. Ja kun Hannu Lintu ilmoitti RSO:n johdolle lähtevänsä nykykauden päättyessä 2021, Collon ohitti yllättäen kaikki mahdollisesti saatavilla olevat suomalaisnimet.

Viimeisenä varmistuksena kolmen hengen RSO-ryhmä kävi Pariisissa kuuntelemassa häneltä yhden konsertin, mutta ei harjoituksia.

”Näihin pitää tarttua heti, se on ajan henki. Jos olisimme jääneet tarkkailemaan vielä parin vierailun onnistumista, tilaisuus olisi jo mennyt”, uskoo intendentti Tuula Sarotie.

Hän ei kysynyt edes Esa-Pekka Saloselta mahdollista kiinnostusta, koska tiesi Salosen jo sitoutuneen San Franciscon sinfoniaorkesteriin. Osmo Vänskä puolestaan loksahti tänään Soulin filharmonikkoihin ylikapellimestariksi ja moni muukin suomalaistähti on täystyöllistetty.

Myös konserttimestari Petri Aarnio uskoo ”spontaaniin reaktioon”. ”Tämä on meille uutta, mutta se ei ole mikään huuhaa-reaktio. Tästä oli valtava yksimielisyys.”

Mistä yksimielisyys kumpusi?

”Hänen nuorekas intonsa tehdä musiikkia monipuolisesti ja silti olla äärimmäisen tarkka ja analyyttinen rakentavalla tavalla on harvinainen ominaisuus”, Aarnio sanoo.

”Samalla hän antoi konsertissa vapauden hengittää ja toteuttaa se, mikä on harjoiteltu. Ja oli samalla auttamassa heti, kun tarvittiin.”

Collon siis auttaa, mutta ei ole tiellä, mitä myös suomalaispedagogit aina korostavat?

”Kyllä. Hän oli heti enemmän kuin tosi hyvä kapellimestari ja ansaitsi orkesterin luottamuksen tulevaisuutta ajatellen.”

Collonista tuli Sibelius-fani jo nuoriso-orkesterien alttoviulistina, mutta elävistä suomalaissäveltäjistä hän muistaa johtaneensa vain Magnus Lindbergin Choralen ja Jubileesin.

”Tunnen toki muidenkin elävien suomalaisten teoksia, vaikka en ole niitä vielä johtanut. Ensi syksynä johdan Kalevi Ahon Sinfonisia tansseja ensimmäisenä hänen sävellyksistään.”

Hän näkee suomalaisissa ja brittiläisissä säveltäjissä tyylillisiä yhteyksiä.

”Siksi lontoolaisorkesterien ylikapellimestarit Sakari Oramo ja Esa-Pekka Salonen johtavat niin luontevasti brittisäveltäjiä, samoin Osmo Vänskä, Santtu-Matias Rouvali ja monet muut.

Brittisäveltäjistä hän johtaa Julian Andersonia RSO:n edessä jo kahden viikon kuluttua.

”Thomas Adèsia soitamme jatkossakin, samoin George Benjaminia, Helen Grimea ja monia muita, aina Elgarista lähtien.”

Hän näkee myös suomalais- ja brittiorkestereissa jotain samaa.

”Tarkkuus ja briljanssi tulevat heti esiin, mikä ei ole luonteenomaista germaanisille orkestereille.”

Tapahtuuko Radion sinfoniaorkesterin solistivalinnoissakin britti-invaasio?

”Solisteja en vielä kommentoi. Varmaa on, että hyvän RSO-suhteen omaavat suurenmoiset suomalaiset kapellimestarit halutaan pitää jatkuvassa yhteistyössä, samoin esimerkiksi Sohijev, Adès, Herbert Blomstedt ja Mark Elder.

Puitteet ovat kansainvälisestikin hyvät: työlle ahne orkesteri, toistaiseksi vakavarainen yleisradioyhtiö sekä Helsingin Musiikkitalo, jonka konserttisalin RSO myy hyvin usein loppuun.

”Potentiaalimme on valtava”, Collon uskoo.

Seuraavaksi on yhtenäistettävä koesoittojen kautta saadut uudet huippumuusikot ja vanha kaarti saumattomaksi ensembleksi. Sitä tehdään vielä kaksi vuotta Hannu Linnun johdolla.

Konserttimestari Aarnio odottaa näiltäkin vuosilta paljon.

”Hannu on valtavan määrätietoinen työmyyrä, jolla, on mielettömän hyvä draivi ja joka osaa asiansa 110-prosenttisesti. Orkesteri on kiitollinen hänen äärimmäisen hienosta työmoraalistaan”, Aarnio sanoo.

Etukäteen mietittiin Linnun temperamenttia, johon voi kuulua myös tuimaa mulkoilua ja ironista virnettä.

”Kun tehdään tinkimättömästi ja kovasti töitä, kaikki eivät aina voi hymyillä toisilleen. Siitäkin voi syntyä hienoja asioita. Olemme tulleet hyvin toimeen ja odotan Hannun viimeisiä kausia innostuksella ja lämmöllä”, Aarnio vakuuttaa.

Kapellimestarin on oltava myös harjoitustyön johtaja ja auktoriteetti. Riittääkö nuoren britin auktoriteetti Linnun jälkeen?

”Emme ole hirvittävän hankala orkesteri”, Aarnio näkee. ”Hän on hirveän tervetullut tähän. Kaikenlaista voi tulla kaikkien kanssa, ja hyvin siitä selvitään hänenkin kanssaan.”

Ja mitä Collon aikoo tehdä, kun jämerät suomalaismuusikot ensimmäistä kertaa haastavat hänen auktoriteettinsa, kuten ylikapellimestarikauden aikana lähes väistämättä tapahtuu?

”Pahinta on istua ja ottaa vain vastaan ohjeita kapellimestareilta niin, että itse passivoituu”, Collon pohtii.

Auktoriteettia on vaikeampi vastustaa, jos auktoriteettia jaetaan.

”Musiikki on parasta todella aktiivisessa yhteistyössä, jossa kaikki ovat vastuussa ja jossa voi ottaa riskejä. Tehtäväni on saada jokainen viikko tuoreeksi löytöretkeksi ja pitää musiikki ykkössijalla kaikissa ratkaisuissa”, Collon päättelee.

Radion sinfoniaorkesterin kapellimestarit

 Toivo Haapanen 1929–1950. Radio-orkesterin luoja.

 Nils-Eric Fougstedt 1950–1961. Ohjelmiston monipuolistaja.

 Paavo Berglund 1962–1971. Tinkimätön harjoittaja nosti RSO:n kansainväliselle tasolle.

 Okko Kamu 1971–1977. Lyyrinen luonnonlahjakkuus vapautti muusikot Berglund-äksiisin jälkeen.

 Leif Segerstam 1977–1987. Suurteosten ja nykymusiikin suvereeni hallitsija.

 Jukka-Pekka Saraste 1987–2001. Piukea uho ja entistä tarkempi tyylinmukaisuus eri aikakausien säveltäjien esitystavoissa toi orkesterillekin kansainvälisen läpimurron.

 Sakari Oramo 2003–2012. Soinnin suuri monipuolistaja.

 Hannu Lintu 2013–2021. Energistä, määrätietoisen selkeää artikulaatiota ja jopa kliinisen paljasta tyyliä.

 Nicholas Collon 2021–

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee: Suomeen salakuljetettiin aitoja susia, joita käytettiin koirasusien pentutehtaassa

  5. 5

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  6. 6

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  7. 7

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  8. 8

   Poikkeuksellinen risteys aiheuttaa toistuvia vaaratilanteita Vantaalla: ”Kenties jätetty tyngäksi kustannussyistä”

  9. 9

   Hämmentävä näky keskellä Itä-Helsinkiä: Japanilainen Risako Takenaka ilmestyi kimonossa rautakaupan takapihalle ja tarttui lapioon

  10. 10

   Näin Helsinki tyhjenee juhannukseksi: suora lähetys pääkaupungin ytimestä käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  5. 5

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  6. 6

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  7. 7

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  10. 10

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää