Kulttuuri

Uusi Helsinki Biennaali avaa suljettuja sisätiloja Vallisaaressa – näyttely rakennetaan villiin saaristoluontoon ja jopa pommiryhmää saatetaan tarvita

Vuonna 2020 järjestettävän Helsinki Biennaalin valtteja ovat merellisyys ja ekologisuus. Kävijätavoite on 300 000.

”Biennaali on hyvä konsepti”, tiivistää Helsingin kaupungin taidemuseon Hamin johtaja Maija Tanninen-Mattila. Hän on innoissaan siitä, että Helsinki saa pian oman uuden kansainvälisen kuvataidebiennaalinsa. Biennaali tarkoittaa joka toinen vuosi järjestettävää tapahtumaa, mikä tekee siitä Tanninen-Mattilan mukaan joustavan: tapahtuma ”voi aina keksiä itsensä uudestaan”.

Helsinki Biennaali järjestetään ensimmäistä kertaa vuoden kuluttua, ja sen pääpaikka on Vallisaari. Todennäköisesti myös toinen biennaali järjestetään siellä vuonna 2022. Uudella tapahtumalla houkutellaan kansainvälistä taideyleisöä, jonka biennaalin ohella toivotaan löytävän Suomen viime aikoina kovasti runsastuneen kuvataide- ja kulttuuritarjonnan.

Taiteilijoiden nimet julkistetaan vasta ensi maaliskuussa, mutta luvassa on Tanninen-Mattilan mukaan ”huipputaiteilijoita”. Taiteilijoita tulee kolmisenkymmentä, joista puolet Suomesta.

Tulevasta tapahtumasta kerrottiin torstaina kauppatorilta lähteneessä M/S Isosaari -aluksessa, jolla käytiin kääntymässä Vallisaaren edustalla. Saaressa ei ole vielä mitään biennaaliin liittyvää nähtävää, mutta taiteilijat ja kuraattorit ovat vierailleet siellä jo eri vuodenaikoina tutustumassa paikkoihin. Taidetta viedään myös sisätiloihin, jotka avataan nyt ensi kertaa yleisölle. Kyse on ruutikellarista ja kauan hylättynä olleesta asuintalosta.

Helsingin kaupunki satsaa tapahtumaan isosti. Useammalle vuodelle jakautuva budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa. Äskettäin biennaali sai Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 2,5 miljoonaa perustamiskuluihin.

Tapahtuman ajankohta on täsmentynyt: tapahtuma alkaa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta ja jatkuu syyskuun 27. päivään. Kävijätavoite on 300 000. Tapahtumat ovat maksuttomia, ja liikennöintiä saarelle tulee paitsi kauppatorilta, myös Hakaniemestä, ja todennäköisesti myös Uber-veneillä.

Pehmeiden asioiden merkitys kaupungeissa vahvistuu, totesi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori M/S Isosaarella ja viittasi kulttuurin ohella myös urheiluun.

”Kulttuuri ja taide ovat aina olleet keskeinen osa Helsingin identiteettiä ja yhä kasvavissa määrin osa kaupungin kansainvälistä vetovoimaa”, Vapaavuori sanoo. Hänen mukaansa tarkoitus ei ole monistaa maailmalla nähtyä vaan tuoda katsottavaksi uutta ja omaleimaista.

Vapaavuori sanoo uskovansa, että biennaalilla on ainekset olla yksi puhutuimmista tapahtumista kansainvälisesti.

Biennaalin toimintakeskus sijaitsee Hamissa Tennispalatsissa, mutta se levittäytyy myös esimerkiksi kulttuurikeskuksiin tapahtumina ja työpajoina.

”Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ovat mukana luomassa ohjelmatarjontaa eri puolille kaupunkia lapsille ja nuorille”, apulaispormestari Nasima Razmyar sanoo. Hän pitää erityisen tärkeänä tapahtuman saavutettavuutta.

”Idea paikasta tuli kaupungin puolelta”, Tanninen-Mattila sanoo. Vallisaari valittiin, koska se loksahtaa hyvin kaupungin merelliseen strategiaan ja siellä on puitteita valmiina. Taideteokset sijoitetaan pääosin saaren kolmen kilometrin mittaiselle reitille. Luonto on paikassa vahvasti läsnä, samoin historia.

Tanninen-Mattila pitää Vallisaarta jännittävänä ja kansainvälisestikin poikkeuksellisena laboratoriona tuottaa uutta taidetta.

”Paikkasidonnaiset teokset ovat vuoropuhelussa saaren ja siitä kumpuavien aiheiden kanssa”, sanoo Hamin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari. Hänen rinnallaan tapahtuman kuraattorina toimii Hamin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola. Kummankin puheissa korostui paikan erityisyys. Yhteistyötä on tehtävä muun muassa Metsähallituksen suojelubiologien kanssa.

Ja jos teokset vaativat syvempiä kaivuutöitä, sotilaallisessa käytössä olleelle paikalle kutsutaan pommiryhmä.

”Vallisaari on kaukana museokuratoinnin valkoisista kuutioista”, Taru Tappola naurahtaa.

Puolustusvoimat luopui kolme vuotta sitten pitkään hallitsemastaan Vallisaaresta, joka sijaitsee alle puolen tunnin laivamatkan päässä Kauppatorilta. HS kirjoitti yleisölle avautuvasta kohteesta ”henkeäsalpaavan kauniina” Suomenlinnan haastajana. Vallisaari ja sen vieressä sijaitseva Kuninkaansaari ovat suojeltuja alueita. Vallisaari on luontoarvoiltaan poikkeuksellisen rikas, ja luonto asettaa taidetapahtumallekin tarkat raamit.

Maija Tanninen-Mattilan mukaan yhteistyötä on tehtävä moneen suuntaan, kaupungin lisäksi esimerkiksi Metsähallituksen ja Museoviraston kanssa. Saaren asemakaavaluonnos on parhaillaan käsittelyssä. Jos saarelle kaavaillaan satoja tuhansia kävijöitä, palveluita on pystyttävä parantamaan nykyisestä. Toisaalta järjestäjät korostavat, että Vallisaaressa on jo palveluita ja joukko yhteistyöhön halukkaita yrittäjiä.

Biennaalille tehdään ympäristöohjelma, joka noudattaa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän suosituksia. Helsinki Biennaali on tilannut myös Bios-tutkimusyksiköltä taustatutkimuksen, jossa tapahtumaa tarkastellaan sosio-ekologisen kestävyyden näkökulmasta.

Monet maailman kuvataidebiennaaleista toteutetaan suurkaupungeissa. Helsinki Biennaalilla on mahdollisuudet erottua muista, koska se järjestetään keskellä villiä saaristoluontoa. Sama asia tietää myös haastetta: miten järjestää tapahtuma niin, että saaren luonto ei kärsi.

Fakta

Kuvataiteen biennaaleja


 Vanhin kuvataidebiennaali on Venetsian biennaali, jota on pidetty vuodesta 1895 lähtien. Tänä vuonna on taas aika: biennaali avautuu 11. toukokuuta.

 Venetsia oli esikuvana São Paulon biennaalille, jota on Brasiliassa pidetty vuodesta 1951.

 La Biennale Paris järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956.

 Maailmanlaajuisesti nykyään järjestetään yli 200 kansainvälistä biennaalia.

 Suomessa Turku Biennaalia on järjestetty vuodesta 2003 lähtien.

 Ensimmäinen Helsinki Bienaali pidetään 12.6.2020–27.9.2020.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  9. 9

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää