Brittilehtien mukaan Tolkien-elokuva on yllätyksetön ja kohtelias, mutta miljöökuvauksessa Dome Karukoski loistaa - Kulttuuri | HS.fi

Brittilehtien mukaan Tolkien-elokuva on yllätyksetön ja kohtelias, mutta miljöökuvauksessa Dome Karukoski loistaa

Britanniassa kriitikot ovat antaneet Dome Karukosken ohjaamalle elokuvalle kahta ja kolmea tähteä.

Nicholas Hoult ja Lily Collins on pääosapari Dome Karukosken ohjaamassa Tolkien-elokuvassa.

2.5.2019 14:37

Uuden Tolkien-elokuvan vastaanotto on ollut brittimediassa maltillisempi kuin Suomessa. Dome Karukosken ohjaama J. R. R. Tolkienin nuoruusvuosista kertova elokuva sai The Telegraphin ja Time Outin arvioissa kaksi tähteä. The Independentin kriitikko soi sille kolme tähteä.

The Independentin Geoffrey Macnabin mukaan Karukoski on kuvannut 1900-luvun alun miljööt rakastavalla tarkkuudella. Macnab kuvailee elokuvaa herkäksi ja myötätuntoiseksi nuoren kirjailijan muotokuvaksi.

Time Outin kriitikko Phil de Semlyen kirjoittaa, että elokuva on laahustava ja kohtelias eikä sisällä juuri yllätyksiä. The Telegraphissa Robbie Collin luonnehtii Tolkienia pintapuoliseksi. Hän viittaa arviossaan uutiseen siitä, että Tolkienin perikunta irtisanoutui elokuvasta etukäteen, mikä nostatti jännitystä ensi-illan alla. Syytä kiistasta innostumiseen ei Collinin mukaan kuitenkaan ollut, sillä Tolkien-elokuva ei esitä J. R. R. Tolkienin henkilöä uudella tavalla vaan kehystää hänet tyypilliseen tyyliin neroksi.

Myös Collin nostaa elokuvan ansioksi kauniit miljööt: periodieskapismissa on onnistuttu, tapettivalintoja myöten.

Tolkien on näkynyt brittitabloideissa juuri perikuntakohun vuoksi. Elokuvan päätähdet, Skins-tv-sarjasta tunnettu Nicholas Hoult ja Tolkienin vaimoa esittävä Lily Collins, ovat julkisuudessa puolustaneet Karukosken ohjausta ja sanoneet elokuvan tekevän kunniaa Taru sormusten herrasta -kirjailijalle.

Helsingin Sanomien kriitikko Jutta Sarhimaa kehui Tolkienia maagiseksi elämykseksi ja antoi sille neljä tähteä. Samaan tähtimäärään päätyi Episodi-elokuvalehden arvioitsija Jussi Huhtala. Apu-lehden Valtteri Mörttinen taas sanoi elokuvaa Hollywood-kontekstissa haaleaksi liukuhihnateokseksi. Tolkien sai Mörttiseltä kaksi tähteä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat