Kulttuuri

Pedro Hietanen, 70, on soittanut eturivin rockbändeissä, säveltänyt elokuvamusiikkia ja tuottanut levyjä, mutta töitä hän on hakenut vain kerran

Pedro Hietanen on ollut täystyöllistetty muusikko koko ikänsä.

Pedro Hietanen on ollut täystyöllistetty muusikko koko ikänsä, mutta hän ei ole koskaan hakenut töitä.

Vain kerran, 1970-luvun loppuvuosina Hietanen on ollut aloitteellinen ja antanut vinkin, että olisi käytettävissä soittajaksi. Se kannatti tehdä, koska vinkistä käynnistyi säestäjäpesti, joka jatkuu edelleen.

”Tulin Wigwamin rundilta ­Euroopasta eikä minulla ollut yhtään rahaa. Näin M. A. Nummisen Love Recordsin toimistossa ja sanoin hänelle, ettet varmaan tiedä, mutta osaan soittaa myös haitaria. Jos tarvitset joskus tuuraajaa, niin tässä ollaan”, Hietanen kertoo.

”Ajattelin, ettei siitä seuraa sen enempää. Mutta ei mennyt kuin kuukausi, ja minulla oli eka keikka Nummisen kanssa. Siitä se lähti, eikä ole loppua näkynyt.”

Haastattelua edeltävän viikon kaksikko vietti esiintymismatkalla Ruotsissa. Matkustelusta ja pitkästä keikkaputkesta huolimatta Nummisen ja Hietasen välit ovat pysyneet kunnossa.

”Meillä ei ole koskaan ollut musiikillisia eikä muitakaan erimielisyyksiä, mikä on ihan hämmentävää. Se on yksi syy, miksi yhteistyö on kestänyt näin ­kauan.”

Hietanen on tehnyt paljon muutakin kuin ollut Nummisen säestäjä. Ammattilaisura alkoi jo 1960-luvun puolivälissä, kun hänet keksittiin kouvolalaisesta tanssiorkesterista iskelmätähtien taustamuusikoksi.

Vuosikymmenen lopussa hän siirtyi popyhtyeisiin ja muutti Helsinkiin, jossa elettiin värikästä hippiaikaa. ”Sen ajan ideologiaa eli rauhaa ja rakkautta kaivattaisiin edelleen. Vaikka se oli kuinka idealistista hömppää, nuoriso sai aikaan samanlaisia kansanliikkeitä kuin nyt ilmaston puolesta.”

1970-luvun alku kului Pepe Willbergin Paradise-yhtyeen riveissä, loppupuolisko Wigwamin pianistina ja urkurina. 1980-luvusta tuli vielä kiireisempi vuosikymmen. Oma yhtye Pedro’s Heavy Gentlemen levytti monentyylistä musiikkia calypsosta tangoon ja reggaeen.

”Halusin tehdä levyjä, joissa sekoitetaan genrejä. Ensimmäisellä levyllä skoonelainen Peps Persson lauloi venäläisen Huopikkaat-kappaleen suomeksi, ja se oli reggae. Se kuvaa tätä kaikkea. Eivät ne olleet huumori­levyjä, vaan musiikin käsittelyä ja ilonpitoa.”

Hietanen kävi samaan aikaan myös EMI-yhtiön tuotantopäällikkönä. Viiden vuoden levytuottajaperiodi on uran ainoa päivätyö. ”Kiinnosti katsoa musiikkibisnestä myös siltä toiselta puolelta. Mutta lopulta tuntui, että teen mieluummin muuta kuin istun täällä ja teen muille levyjä. Ja hyvä että lähdin, koska olen ehtinyt tehdä sen jälkeen vaikka mitä mielenkiintoista.”

Hietanen oli jo vähän toisella kymmenellä esiintynyt Sirkus Papukaija -tv-ohjelmassa ja saanut palkinnoksi kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Todelliset televisiotyöt alkoivat kuitenkin vasta 1980-luvulla Velipuolikuu-sarjasta.

Sen yhteydessä Hietanen tutustui Pirkka-Pekka Peteliukseen, jonka kanssa hän ryhtyi tekemään radio- ja tv-ohjelmia. Toimenkuva laajeni muusikosta näyttelijäksi, mutta Hietasesta se tuntui luontevalta.

”Ei esiintyminen ole koskaan minua pelottanut. Se on kai luontainen juttu. Radio- ja tv-ohjelmat olivat suoria, eikä mitään käsikirjoituksia ollut koskaan. Se perustui siihen, että tuntee toisen hyvin, jotta voi heitellä ihan mitä vain ja toinen jatkaa siitä.”

Vanhemmiten Hietanen on keskittynyt elokuva- ja teatteri­musiikkiin. Elokuvasäveltäjänäkin hänellä on jo pitkä ura takanaan, vaikkei tätä puolta ehkä tunneta yhtä hyvin kuin muusikkoutta.

”Levyjä ei niinkään ole enää tarkoitus tehdä, mutta leffamusan tekemisestä tykkään. Vaadin aina, että musiikki tehdään vanhan liiton meiningillä. Varataan studiosta ajat, soitetaan ja lähdetään pois.”

Muusikkona Hietanen keskittyy kahden lähes kahdeksankymppisen solistin säestämiseen, sillä M. A. Nummisen lisäksi hän esiintyy Ritva Oksasen kanssa teattereissa. Älä jätä sinua yksin -laulunäytelmä on kiertänyt maata pian kolme vuotta, ja syksyllä alkaa uusi esitys Rakasta minut vahvaksi.

”En tee enää mitään ylimääräisiä pikkukeikkoja, joihin pitäisi harjoitella erikseen. Wigwamin 50-vuotisjuhlakiertue viime syksynä oli ainoa tällainen ylimääräinen juttu. Muuten jätän jo tällaiset pois.”

Kuka?

Pedro Hietanen


 Syntynyt 1949 Jaalassa, joka kuuluu nykyään Kouvolan kaupunkiin. Asuu Vantaalla.

 Pianisti, kosketinsoittaja, haitaristi, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja kapellimestari.

 Soitti 1960-luvulla Kristina Hautalan, Johnnyn ja Kristianin taustayhtyeissä. Jäsenenä myös Pepe & Paradisessa (1969–1974) ja Wigwamissa (1975–1978).

 Oma yhtye Pedro’s Heavy Gentlemen vuodesta 1980. Yhtye on tehnyt kymmenen albumia.

 EMI-yhtiön tuotantopäällikkönä vuosina 1984–1989. Kiinnitti yhtiölle muun muassa Topi Sorsakoski & Agentsin, Lapinlahden linnut ja Neljä ruusua.

 Televisiossa muun muassa Velipuolikuu-ohjelman kapellimestari, Mutapainin ystävien musiikin sovittaja ja Hotelli Sointu -ohjelman kapellimestari.

 Säveltänyt ja sovittanut musiikkia muun muassa Aki Kaurismäen elokuviin Varjoja paratiisissa ja Rikos ja rangaistus sekä Jörn Donnerin elokuviin Dirty story ja Kuulustelu. Palkittiin valtionpalkinnolla Rikos ja rangaistus -elokuvan musiikista.

 Alkuperäinen etunimi Heikki. Vaihtanut Dave Lindholmin keksimän Pedro-lempinimen myöhemmin viralliseksi etunimekseen.

 Täyttää 70 vuotta sunnuntaina 5. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   ”Korso on uusi maailmanmestari!” Oman kylän poika Kevin Lankinen nousi Vantaan parjatun lähiön sankariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää