Kulttuuri

Jessikka Aro kävi Facebookin, Twitterin, Youtuben ja Googlen pääkonttoreissa kertomassa, millaista on olla vihapuheen kohteena, kun netin ilmiannot eivät johda mihinkään

”On korkea aika, että yhtiöt alkavat suojella käyttäjiään”, muiden vihapuheen uhrien kanssa mediajättien konttoreissa kiertänyt Aro sanoo.

Ylen toimittaja Jessikka Aro kiertää parhaillaan Piilaaksossa tapaamassa yhteisöpalvelujättien edustajia ja kertomassa, miltä vihapuhe tuntuu.

Aron ja muiden kiertueella olevien vihapuheen uhriksi joutuneiden tarkoituksena on saada Facebookin, Twitterin, Googlen ja Youtuben johtajat ryhtymään toimenpiteisiin, jotta valheellisen tiedon levittäminen netissä loppuisi.

Omista kokemuksistaan kertomalla he haluavat näyttää, miten vakavia seurauksia sosiaalisen median valeuutisilla ja vihapuheella voi olla. Tapaamiset on organisoinut kansalaisjärjestö Avaaz. Tapaamisista on raportoinut tällä viikolla muun muassa Wired-lehti.

Avaazin tiedotteessa Jessikka Aro sanoo sosiaalisen median yhtiöiden mahdollistavan Venäjän trollien ja ääriajattelijoiden rikollisten toiminnan.

”On korkea aika, että yhtiöt alkavat suojella käyttäjiään”, hän sanoo.

Tutkivana toimittajana työskentelevä Aro tuli tunnetuksi kertoessaan Venäjän internetissä harjoittamasta propagandasta, niin kutsutusta trollitehtaasta, joka tuotti järjestelmällisesti valeuutisia. Venäjän verkkopropagandasta tekemänsä jutun jälkeen Aro joutui valtavan mustamaalauskampanjan uhriksi.

Aron kanssa Piilaaksossa kiertävät Tun Khin, Ethan Lindenberger ja Lenny Pozner.

Tun Khin on myanmarilainen ihmisoikeusaktivisti, joka puolusti kotimaassaan vainottuja rohingya-muslimeja. Ethan Lindenberger taas kokee olevansa valeuutisten uhri, koska hänen vanhempansa jättivät hänet rokottamatta pitkälti Facebookissa levinneen väärän tiedon takia.

Lenny Pozner on amerikkalainen isä, joka menetti kuusivuotiaan poikansa Sandy Hookin kouluampumisessa 2012. Hän on joutunut sosiaalisessa mediassa vainotuksi, koska hänen on väitetty sepittäneen koko ampumisen.

Jessikka Aro kertoo HS:lle sähköpostitse kiertäneensä Yhdysvalloissa maanantaista asti. Tapaamisissaan hän on kertonut omista kokemuksistaan vuosia kestäneestä, osittain oikeudessa tuomitusta ja edelleen jatkuvasta vihanlietsonnasta itseään kohtaan.

”Twitterille kerroin yksityiskohtaisesti, miten heidän alustaansa on jo vuosia käytetty minun vainoamiseeni ja mustamaalaamiseen. Facebookille kerroin, miten heidän palveluaan sekä tuotteitaan käytetään muun muassa minuun kohdistuvien tappouhkausten ja kuolematoiveiden levitykseen sekä jatkuviin kunnianloukkauksiin”, Aro kertoo.

”Googlelle kerroin miten heidän hakutuloksissaan nousee esiin Helsingin käräjäoikeudessa tuomittua laitonta kirjoittelua ja valheellisia sisältöjä minusta, ja miten Youtubea käytetään lietsomaan oikeita ihmisiä häiriköimään minua ja muita toimittajia.”

Tapaamisissa hän on nostanut esiin myös muita tunnettuja sosiaalisen median vihanlietsontatapauksia, esimerkiksi toimittaja Rebekka Härkösen tapauksen.

Aron mukaan vihakampanjointi häntä kohtaan alkoi 4,5 vuotta sitten ja jatkuu edelleen. Kun hänen henkilökohtaisesti saamansa vihaviestit ja ympäri somea kirjoitetut törkyjutut lasketaan yhteen, määrä nousee tuhansiin. Niitä tulee lisää aina, kun Aron nimi mainitaan julkisuudessa.

”Esimerkiksi kun Helsingin käräjäoikeus antoi viime lokakuussa tuomionsa minuun kohdistetusta poikkeuksellisesta vihakampanjasta, sain viestin, jonka lähettäjä kertoi tietävänsä missä asun ja ampuvansa koko perheeni.”

Aro halusi kertoa somejättien johdoille, että hänen elämänsä on ”kriisimoodissa”. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että firmat eivät huolehdi käyttäjiensä turvallisuudesta sekä siitä, että ne antavat muun muassa Venäjän trollien ja propagandistien käyttää alustojaan vapaasti kiusaamiseen.

”Tähän hulluuteen pitää yksinkertaisesti tulla loppu. Ihmiset tarvitsevat apua. Se oli viestini firmoille. On sitten heidän asiansa, miten he homman hoitavat”, Aro kertoo.

Aro toi tapaamisissa esiin myös epäkohdan, joka hänen mukaansa toistuu somessa jatkuvasti: törkysisällöistä ilmoittaminen ei johda minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

”Olen jo vuosia tehnyt käyttäjäraportteja törkysisällöistä Facebookille, Twitterille ja Youtubelle, mutta aivan liian usein saan vastauksen: ’sisältö ei riko yhteisönormejamme’. Vaikka sisältö selkeästi rikkoo sekä yhteisönormeja että Suomen lakia.”

Aro sanookin tulleensa antamaan käyttäjäraportteja somepalveluille nyt henkilökohtaisesti, kun aiemmat ilmoitukset eivät ole menneet perille.

Aron mukaan heidät on otettu Piilaaksossa vastaan kohteliaasti. Hän uskoo, että tapaamiset ovat auttaneet somefirmojen johtoa tajuamaan, millaisen hinnan tavalliset kansalaiset ja ihmisryhmät ovat joutuneet maksamaan siitä, että firmat eivät ole resursoineet riittävästi työvoimaa ja tietotaitoa vihapuheen suitsimiseksi.

”Nähtäväksi jää, millaisia toimenpiteitä he tekevät kertomustemme pohjalta. Ainakin saimme puhkaistua kuplan, jossa monet Piilaakson teknologiajohtajat elävät. He kuvittelevat, että heidän palvelunsa parantavat maailmaa”, Aro kertoo.

Suoraan Mark Zuckerbergille, Jack Dorseylle ja Susan Wojcickille osoitetussa kirjeessään Aro, Thun Kin, Linderberger ja Pozner painottavat, että valeuutisilla on todellisia uhreja.

”Valeuutiset vaikuttavat oikeiden ihmisten, todellisten perheiden ja yhteisöjen elämään. Huolimatta siitä, mitä sanotte, alustojanne käytetään valheiden, vihan ja pelon levittämiseen. – – Ette voineet suojella meitä, mutta voitte vielä suojella muita käyttäjiä.”

Vihapuheen ja väärän informaation uhrit ovat myös esittäneet ratkaisuja ongelmaan. He haluaisivat sosiaalisiin medioihin ilmiantoautomaatit, joissa kuka tahansa voisi raportoida väärästä tiedosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  9. 9

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää