Kulttuuri

Jessikka Aro kävi Facebookin, Twitterin, Youtuben ja Googlen pääkonttoreissa kertomassa, millaista on olla vihapuheen kohteena, kun netin ilmiannot eivät johda mihinkään

”On korkea aika, että yhtiöt alkavat suojella käyttäjiään”, muiden vihapuheen uhrien kanssa mediajättien konttoreissa kiertänyt Aro sanoo.

Ylen toimittaja Jessikka Aro kiertää parhaillaan Piilaaksossa tapaamassa yhteisöpalvelujättien edustajia ja kertomassa, miltä vihapuhe tuntuu.

Aron ja muiden kiertueella olevien vihapuheen uhriksi joutuneiden tarkoituksena on saada Facebookin, Twitterin, Googlen ja Youtuben johtajat ryhtymään toimenpiteisiin, jotta valheellisen tiedon levittäminen netissä loppuisi.

Omista kokemuksistaan kertomalla he haluavat näyttää, miten vakavia seurauksia sosiaalisen median valeuutisilla ja vihapuheella voi olla. Tapaamiset on organisoinut kansalaisjärjestö Avaaz. Tapaamisista on raportoinut tällä viikolla muun muassa Wired-lehti.

Avaazin tiedotteessa Jessikka Aro sanoo sosiaalisen median yhtiöiden mahdollistavan Venäjän trollien ja ääriajattelijoiden rikollisten toiminnan.

”On korkea aika, että yhtiöt alkavat suojella käyttäjiään”, hän sanoo.

Tutkivana toimittajana työskentelevä Aro tuli tunnetuksi kertoessaan Venäjän internetissä harjoittamasta propagandasta, niin kutsutusta trollitehtaasta, joka tuotti järjestelmällisesti valeuutisia. Venäjän verkkopropagandasta tekemänsä jutun jälkeen Aro joutui valtavan mustamaalauskampanjan uhriksi.

Aron kanssa Piilaaksossa kiertävät Tun Khin, Ethan Lindenberger ja Lenny Pozner.

Tun Khin on myanmarilainen ihmisoikeusaktivisti, joka puolusti kotimaassaan vainottuja rohingya-muslimeja. Ethan Lindenberger taas kokee olevansa valeuutisten uhri, koska hänen vanhempansa jättivät hänet rokottamatta pitkälti Facebookissa levinneen väärän tiedon takia.

Lenny Pozner on amerikkalainen isä, joka menetti kuusivuotiaan poikansa Sandy Hookin kouluampumisessa 2012. Hän on joutunut sosiaalisessa mediassa vainotuksi, koska hänen on väitetty sepittäneen koko ampumisen.

Jessikka Aro kertoo HS:lle sähköpostitse kiertäneensä Yhdysvalloissa maanantaista asti. Tapaamisissaan hän on kertonut omista kokemuksistaan vuosia kestäneestä, osittain oikeudessa tuomitusta ja edelleen jatkuvasta vihanlietsonnasta itseään kohtaan.

”Twitterille kerroin yksityiskohtaisesti, miten heidän alustaansa on jo vuosia käytetty minun vainoamiseeni ja mustamaalaamiseen. Facebookille kerroin, miten heidän palveluaan sekä tuotteitaan käytetään muun muassa minuun kohdistuvien tappouhkausten ja kuolematoiveiden levitykseen sekä jatkuviin kunnianloukkauksiin”, Aro kertoo.

”Googlelle kerroin miten heidän hakutuloksissaan nousee esiin Helsingin käräjäoikeudessa tuomittua laitonta kirjoittelua ja valheellisia sisältöjä minusta, ja miten Youtubea käytetään lietsomaan oikeita ihmisiä häiriköimään minua ja muita toimittajia.”

Tapaamisissa hän on nostanut esiin myös muita tunnettuja sosiaalisen median vihanlietsontatapauksia, esimerkiksi toimittaja Rebekka Härkösen tapauksen.

Aron mukaan vihakampanjointi häntä kohtaan alkoi 4,5 vuotta sitten ja jatkuu edelleen. Kun hänen henkilökohtaisesti saamansa vihaviestit ja ympäri somea kirjoitetut törkyjutut lasketaan yhteen, määrä nousee tuhansiin. Niitä tulee lisää aina, kun Aron nimi mainitaan julkisuudessa.

”Esimerkiksi kun Helsingin käräjäoikeus antoi viime lokakuussa tuomionsa minuun kohdistetusta poikkeuksellisesta vihakampanjasta, sain viestin, jonka lähettäjä kertoi tietävänsä missä asun ja ampuvansa koko perheeni.”

Aro halusi kertoa somejättien johdoille, että hänen elämänsä on ”kriisimoodissa”. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että firmat eivät huolehdi käyttäjiensä turvallisuudesta sekä siitä, että ne antavat muun muassa Venäjän trollien ja propagandistien käyttää alustojaan vapaasti kiusaamiseen.

”Tähän hulluuteen pitää yksinkertaisesti tulla loppu. Ihmiset tarvitsevat apua. Se oli viestini firmoille. On sitten heidän asiansa, miten he homman hoitavat”, Aro kertoo.

Aro toi tapaamisissa esiin myös epäkohdan, joka hänen mukaansa toistuu somessa jatkuvasti: törkysisällöistä ilmoittaminen ei johda minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

”Olen jo vuosia tehnyt käyttäjäraportteja törkysisällöistä Facebookille, Twitterille ja Youtubelle, mutta aivan liian usein saan vastauksen: ’sisältö ei riko yhteisönormejamme’. Vaikka sisältö selkeästi rikkoo sekä yhteisönormeja että Suomen lakia.”

Aro sanookin tulleensa antamaan käyttäjäraportteja somepalveluille nyt henkilökohtaisesti, kun aiemmat ilmoitukset eivät ole menneet perille.

Aron mukaan heidät on otettu Piilaaksossa vastaan kohteliaasti. Hän uskoo, että tapaamiset ovat auttaneet somefirmojen johtoa tajuamaan, millaisen hinnan tavalliset kansalaiset ja ihmisryhmät ovat joutuneet maksamaan siitä, että firmat eivät ole resursoineet riittävästi työvoimaa ja tietotaitoa vihapuheen suitsimiseksi.

”Nähtäväksi jää, millaisia toimenpiteitä he tekevät kertomustemme pohjalta. Ainakin saimme puhkaistua kuplan, jossa monet Piilaakson teknologiajohtajat elävät. He kuvittelevat, että heidän palvelunsa parantavat maailmaa”, Aro kertoo.

Suoraan Mark Zuckerbergille, Jack Dorseylle ja Susan Wojcickille osoitetussa kirjeessään Aro, Thun Kin, Linderberger ja Pozner painottavat, että valeuutisilla on todellisia uhreja.

”Valeuutiset vaikuttavat oikeiden ihmisten, todellisten perheiden ja yhteisöjen elämään. Huolimatta siitä, mitä sanotte, alustojanne käytetään valheiden, vihan ja pelon levittämiseen. – – Ette voineet suojella meitä, mutta voitte vielä suojella muita käyttäjiä.”

Vihapuheen ja väärän informaation uhrit ovat myös esittäneet ratkaisuja ongelmaan. He haluaisivat sosiaalisiin medioihin ilmiantoautomaatit, joissa kuka tahansa voisi raportoida väärästä tiedosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää