Kulttuuri

Pian selviää, pääseekö Suomi Euroviisujen finaaliin – Tässä kaikki tarvittava tieto illan semifinaalista, Suomi esiintyi kolmantena

Tiistai-illan semifinaalissa ei ole mukana suurimpia ennakkosuosikkeja, mutta Suomelle ei silti povata helppoa jatkoon menoa.

Tel Aviv

Tänään tiistaina on tosi kyseessä, kun Suomi kamppailee Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 16 muun maan kanssa paikasta lauantaina järjestettävässä euroviisufinaalissa. Lähetys alkaa Yleltä kello 22, ja puolenyön aikaan on selvillä, miten Suomelle käy. Suomi esiintyy semifinaalissa kolmantena.

Tämän illan semifinaalista jatkoon pääsee 10 maata, joten prosentuaalisesti Suomen edustajilla Darudella (oikealta nimeltään Ville Virtanen) ja Sebastian Rejmanilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä jatkoon. Todellisuus saattaa kuitenkin olla toinen.

Alla kaikki oleellinen, mikä kannattaa ottaa huomioon kisakatsomossa.

Miten Darude ja Sebastian Rejman menestyvät?

Vedonlyöntisivustojen mukaan Daruden ja Rejmanin tilanne ei rehellisesti sanottuna näytä tällä hetkellä erityisen hyvältä. Suomalaisten on tärkeintä muistaa, että yllätykset ovat silti mahdollisia.

Vaikka tämän vuoden suuret ennakkosuosikit Hollanti, Ruotsi ja Venäjä on Suomen kannalta onnekkaasti sijoitettu torstaina järjestettävään semifinaaliin, tekee Suomelle tiukkaa nousta esille tiistain semifinaaliartistienkaan joukosta. Ensimmäisessä semifinaalissa on mukana noin viitisen maata, joiden pääsyä finaaliin pidetään lähes varmana.

Useimmat vedonlyöntisivut pitävät Suomen jatkoonpääsyä toiseksi epätodennäköisimpänä heti Montenegron jälkeen. Suomen suosio on ollut jo pidemmän aikaa laskussa. Tilannetta ei mainittavasti helpota sekään, että Suomi esiintyy semifinaalissa kolmantena. Alkupään artistien on ollut usein vaikeampaa päästä jatkoon.

Euroviisuissa on kuitenkin vuosittain todistettu yllätyksiä, ja on mahdollista, että Daruden ja Rejmanin yhteiskunnalliseen sanomaan pyrkivä Look Away uppoaakin lähetyksen livekatsojiin paljon odotettua paremmin. Nyt siihen pitäisi ainakin olla hyvät mahdollisuudet, koska ennakkosuosikkien loistaessa poissaolollaan yllätyksille on jätetty tilaa.

Millainen Daruden ja Sebastian Rejmanin esitys on?

Daruden ja Rejmanin esiintyminen vaikuttaa nojaavan varsin yksinkertaiseen visuaalisuuteen, mikä ei ole automaattisesti huono asia. Vaikka Euroviisut tunnetaankin kilpailuna, jossa monesti kaikkein villeimmät ja älyttömimmät temput keräävät huomion, vähemmän voi olla myös enemmän.

Selvää on se, että Look Away -kappaleen lavashow poikkeaa maaliskuussa nähdystä Uuden musiikin kilpailun finaaliesityksestä. Tuolloin lavaa hallitsi jättimäinen kuutio, jonka sisällä soitti Darude ja päällä tanssi tanssija Etel Röhr.

Röhr on edelleen mukana Suomen esityksessä, mutta kuutiosta on luovuttu kokonaan. Pääosassa ainakin kameroiden kannalta näyttääkin olevan laulaja Sebastian Rejman, joka laulaa kappaletta lavan etuosassa. Darude on sen sijaan lavan takaosassa pienemmässä roolissa. Röhr tanssii lavan keskelle rakennetulla korokkeella. Kaiken taustalle heijastetaan jäävuorikuvastoa, millä pyritään selvästi luomaan mielikuva siitä, että Look Away -kappaleen sanoma viittaa ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Ketkä ovat suurimmat ennakkosuosikit?

Vaikka tämän vuoden Euroviisujen kaikki suurimmat ennakkosuosikit ovatkin joko toisessa semifinaalissa tai suoraan finaalissa, on silti myös ensimmäisessä semifinaalissa muutama maa, joiden pääsyä finaaliin pidetään käytännössä varmana.

Tällaisia ovat erityisesti Kreikan Katerine Duska ja Kyproksen Tamta. Molemmat luottavat perinteiseen euroviisukaavaan: näyttävä naisartisti esittää helposti tarttuvan pop-kappaleen. Erityisesti ensimmäisen semifinaalin avaavan Tamtan viekoitteleva esitys on kuin oppikirjaesimerkki tyypillisestä viisuesityksestä.

Lähes varmoja jatkoon menijöitä ovat myös Australian Kate Miller-Heidke ja Islannin Hatari. Siinä missä Kreikan ja Kyproksen show’t ovat tyypillisiä viisuesityksiä, Australia ja Islanti edustavat ensimmäisessä semifinaalissa erikoisuudellaan mieleenpainuvia kokonaisuuksia. Australian Miller-Heidke leijuu esityksensä aikana ilmassa ja laulaa pop-oopperaa, Islannin Hatari-yhtye puolestaan marssittaa lavalle sellaisen sadomasokistisen punk-esityksen, että vastaavaa ei ole viisuissa ennen nähty.

Todennäköisinä jatkoon menijöinä on etukäteen pidetty myös Unkaria, Serbiaa ja Tšekkiä.

Keitä vastaan Suomi kamppailee?

Ensimmäisestä semifinaalista jatkoon eteneviä artisteja on varsin vaikea veikata juuri selvien ennakkosuosikkien loistaessa poissaolollaan. Niinpä käytännössä mikä tahansa 17 maasta saattaa yllättää ja päästä finaaliin, ja juuri tästä yllätysmahdollisuudesta Suomen pitää yrittää kamppailla parhaansa mukaan.

Suomen kilpakumppaneina voi pitää esimerkiksi Sloveniaa, Belgiaa, Viroa ja Portugalia. Näidenkin jatkopotentiaalia on pidetty tähän mennessä Suomea suurempana, mutta tosipaikan tullen Suomi voi sittenkin yllättää heidät.

Muitakin yllättäjiä joukossa voi toki olla. Esimerkiksi San Marinon edustaja on 54-vuotias turkkilainen Serhat, jonka kappale Say Na Na Na on ainakin sanoituksiltaan kirkkaasti tämän vuoden tyhmin viisukappale. Sen äärimmäisyyksiin viety yksinkertaisuus saattaa kuitenkin olla yllättäen toimiva resepti.


Mikä on maiden esiintymisjärjestys?

1. Kypros: Tamta – Replay

2. Montenegro: D-Moll – Heaven

3. Suomi: Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away

4. Puola: Tulia – Pali się (Fire of Love)

5. Slovenia: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

6. Tšekki: Lake Malawi – Friend Of A Friend

7. Unkari: Joci Pápai – Az én apám

8. Valko-Venäjä: Zena – Like It

9. Serbia: Nevena Božović – Kruna

10. Belgia: Eliot – Wake Up

11. Georgia: Oto Nemsadze – Keep On Going

12. Australia: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

13. Islanti: Hatari – Hatrið mun sigra

14. Viro: Victor Crone – Storm

15. Portugali: Conan Osíris – Telemóveis

16. Kreikka: Katerine Duska – Better Love

17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Mitä muuta viisuissa nähdään tänään?

Kuten Euroviisuissa on jo tyypillisesti totuttu näkemään, myös tänä vuonna Tel Avivissa nähdään ennen jokaisen maan edustajan esiintymistä niin sanottu postikorttivideo. Tel Avivin Euroviisujen teema on ”Dare to Dream” (”Uskalla unelmoida”), minkä vuoksi viisukilpailijat on haastettu postikorttivideoilla tanssimaan Israelin tunnetuissa paikoissa. Darude ja Sebastian Rejman tanssivat Ramat Ganin pörssialueella Tel Avivissa.

Ennakkotietojen mukaan ensimmäisessä semifinaalissa on luvassa myös kovan luokan esiintymisiä, kun viime vuoden viisuvoittaja Netta esittää lavalla voittokappaleensa Toy. Lavalle nousee ennakkotietojen mukaan myös Israelin edellinen euroviisuvoittaja, viisukansan transsukupuolisten eräänlaiseksi ikoniksi noussut Dana International.

Miten kisat jatkuvat tästä eteenpäin?

Torstaina käydään toinen semifinaali, josta pääsee finaaliin niin ikään kymmenen maata. Lauantaina on edessä varsinainen finaali, ja viisuvoittajan pitäisi olla selvillä Suomen aikaan kello yhden jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.


Juttua päivitetty kello 18.10: Lisätty maiden esiintymisjärjestys.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  6. 6

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  7. 7

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  8. 8

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  9. 9

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  10. 10

   Onko tässä Suomen kaunein opiskelija-asuntola? Espoon Finnsinmäellä on asuttu jo kivikaudella, nyt sieltä aletaan vuokrata asuntoja opiskelijoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää