Kulttuuri

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen on kuollut – Ystävät ja kollegat muistavat hänet räväkkänä tienraivaajana

Pitkän linjan televisiotoimittaja ja talk show -emäntä kuoli sairauteen 71-vuotiaana

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen on kuollut 71-vuotiaana. Hän kuoli eilen pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hermusen siskonpoika on vahvistanut asian STT:lle.

Pitkän uran tehnyt monipuolinen toimittaja oli syntynyt Laukaassa vuonna 1948. Hän työskenteli Yleisradiossa vuosina 1972–1985 ja MTV3:ssa vuosina 1985–2001 sekä yrittäjänä vuodesta 2001 eteenpäin.

Yleisradiossa hän oli uutis- ja ajankohtaistoimittajana, osan ajasta aluetoimituksissa, muun muassa Lappeenrannassa. MTV3:lla Hermunen työskenteli 1980-luvulla taloustoimittajana ja vuodesta 1991 oman talk show’nsa juontajana.

Nimeään kantavan puheohjelman juontajana Hermunen loi itsestään tunnetun ja vahvan brändin.

Kahdenkeskisten haastattelujen vieraina olivat muiden muassa Jörn Donnerin, Esa Saarisen ja Samuli Edelmannin kaltaiset julkkikset, mutta myös poliitikot ja eri alojen asiantuntijat.

Kun ohjelma keräsi koko ajan enemmän katsojia, sen lähetysaikaa siirrettiin tiistain alkuillasta torstai-iltaan, ja samalla juontajasta tuli itsestäänkin julkisuuden henkilö ja katsojien kestosuosikki.

Toisia välillä päällekäyvä haastattelutyyli tosin myös häiritsi, ja 1993 Hermunen valittiinkin Ilta-Sanomien äänestyksessä ”ärsyttävimmäksi tv-kasvoksi”.

Suomalaisen television kaupallistumista käsittelevässä tutkimuksessaan Koko illan ilo? Heikki Hellman pitää Hermunen-ohjelmaa edelläkävijänä median muutoksessa, jossa toimittajien persoonallisuus ja esiintyminen tulivat 1990-luvulla koko ajan tärkeämmiksi.

Myös kirjailija ja tutkija Panu Rajala, joka tunsi Hermusen henkilökohtaisesti, korostaa tämän omaperäistä, epäsuomalaista toimittajanlaatua.

”Huomasin sen jo 1970-luvulla, kun hän oli Yleisradion toimittajana ja teki juttuja Lappeenrannasta. Muistan miettineeni, kuka tämä tarmokas nuori naistoimittaja oikein on.”

Kun Hermunen 1990-luvulla haastatteli ohjelmassaan laulaja Katri Helenaa, joka kertoi saaneensa yhteyden kuolleeseen mieheensä Timo Kalaojaan, Rajala rohkaistui ottamaan yhteyttä Katri Helenaan, ja se johti avioliittoon 1997.

”Anna-Kaisa Hermunen oli siis kohtalotar, joka vei meidät yhteen, ja meistä tuli myös ystäviä”, Rajala muistelee nyt.

”Hän haastatteli minuakin pariin otteeseen, ja ne olivat kivoja, värikkäitä kokemuksia. Haastattelijana hän oli räiskyvä, laittoi itsensä peliin, eikä päästänyt vieraitaan helpolla, yksityiselämässä epävarmempi, surumielinenkin. Hän tuntui etsivän uutta onnea elämäänsä, mutta ei oikein tavoittanut sitä.”

50-vuotishaastattelussaan 1998 Hermunen halusi muistuttaa, ettei itse tyrkyttäytynyt julkisuuteen.

”Ainoa kerta oli silloin, kun sairastuin burn outiin ja depressioon”, hän kertoi. ”Soitin Kotilieteen, koska arvelin, että kokemuksistani voisi olla hyötyä saman kohtalon uhreille.”

Kymmenen vuotta myöhemmin hän sanoi kuitenkin toisin:

”Jos ajattelen, mitä virheitä olen elämässäni tehnyt, tämä työntyminen julkisuuteen oli varmaan pahin. Julkisuus ei aiheuta mitään muuta kuin hankaluuksia. Siihen jää koukkuun, jos ei ole tarkkana.”

Keväällä 2001 MTV3 irtisanoi kolmekymmentä työntekijäänsä, heidän joukossaan myös Anna-Kaisa Hermusen.

Hän muutti pääkaupungista Laukaaseen ja jatkoi toimittajan töitä kolumnistina ja luennoitsijana. Satunnaisesti hän vieraili yhä myös television keskusteluohjelmissa.

Haastattelussa 2008 Anna-Kaisa Hermunen arvosteli journalismin kehitystä, joka oli hänen mielestään vienyt yhä viihteellisempään suuntaan.

”En ymmärrä ollenkaan, mikä vakavasti otettava uutinen on se, että Olli ja Tanja Saarela eroavat. Niin kuitenkin kerrottiin Ylen uutisissa.”

Monet nuoret toimittajakollegat ovat kertoneet arvostuksestaan Hermusta kohtaan.

Ylen toimittaja ja uutisjuontaja Salla Paajanen, joka työskenteli hänen kanssaan MTV3:ssä 1990-luvulla, muistaa Facebook-päivityksessään Hermusen röyhkeyttä, pelottomuutta, suorasukaisuutta ja kovaa ääntä.

”Olit Persoona, etkä mahtunut keskivertonaiselle luotuihin raameihin, mutta kovapäisyydelläsi tulit raivanneeksi tietä tv-juontajana myös muille naisille.”

Televisiotoimittaja Sanna Ukkola muistelee Twitter-päivityksessä sitä, miten haastatteli Hermusta tämän saatua potkut:
Toimittaja Ville Blåfield tunsi Hermusen myös henkilökohtaisesti.

”Anna-Kaisa oli nuoremmalle kollegalle väsymätön haastaja. Nykyjournalismissa oli hänen mielestään aina jotain laiskaa, skandaalinhakuista, kritisoitavaa. Niin kuin tietysti olikin”, hän arvioi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää