Kulttuuri    |   Levyarvostelu

The National on keski-ikäisten ja keskiluokkaisten kriisien tulkki – uusi levy on täynnä korvaa kutittelevia yksityiskohtia

Kappaleet aukeavat hitaasti, mutta kuulijan kärsivällisyys palkitaan. Kriitikko suosittelee myös The Delinesin kantrisoulia.

Rock

The National: I Am Easy to Find.

4AD.

★★★★

Joko nyt? Tekeekö amerikkalais­yhtye The National kahdeksan­nella studio­albumillaan viimein niin sanotut radioheadit, räjäyttää itsensä ja menneisyytensä palasiksi ja osoittaa yleisölle, että kaikki aiempi oli vain harhaanjohtavaa alkusoittoa tulevalle?

Ainakin merkit ovat ilmoilla. Yhtye on tunnetusti astellut levy levyltä kohti taiderockin maailmaa.

I Am Easy to Find on syntynyt läheisessä yhteistyössä elokuva­ohjaaja Mike Millsin kanssa, ja albumin yhteydessä julkaistaan myös Millsin ohjaama lyhytelo­kuva. Mielenkiintoisinta on se, että juuri lyhäri on innoittanut albumin lopulliseen muotoonsa, eikä toisinpäin. Yhtye on kokenut Millsin roolin albumilla on jopa niin merkittäväksi, että hänet on merkitty yhdeksi levyn tuottajista.

Eri taiteenalojen risteyskohdassa on lukemattomia mahdollisuuksia, mutta aina on olemassa myös kolaroinnin riski.

The National on kuitenkin harvinainen yhtye siinä mielessä, että se on kaksikymmentävuotisen uransa aikana jokaisella julkaisullaan pyrkinyt puristamaan itseänsä uuteen muotoon – ja onnistunut siinä.

Huomattavin muodonmuutos on yleensä levinnyt parin kolmen albumin jaksolle. Ensimmäisillä levyillään The National laahusti alakuloisen americanan maisemissa. Cherry Tree -ep:stä (2004) alkoi puolestaan matka kohti tummanpuhuvan indierockin eturintamaa samalla, kun Raymond Carverinsa lukenut laulaja Matt Berninger treenasi itsestään kriisiin ajelehtivan keskiluokan tulkin.

Samoihin vuosiin ajoittuvat yhtyeen myöhempien vaiheiden kannalta kriittisimmät hetket. The National ei ollut suurin ja palvotuin yhtye, mutta sillä oli muita paremmat mahdollisuudet kasvaa sellaiseksi: kun muut New Yorkin Brooklyn-skenen bändit jumittuivat aikansa ja soundinsa vangiksi, katsoi The National koko ajan pidemmälle.

Sävellys- ja sovitusvastuun jakavat veljekset Aaron ja Bryce Dessner kasvattivat palettiaan: The National oli kitarabändi, jossa kitarat antoivat yhä enemmän tilaa puhaltimille, jousille ja koskettimille.

Kuudes albumi Trouble Will Find Me (2013) merkitsi puolestaan selvää irtautumista popkoukuista. Kaikkein suurin muutos The Nationalin tarinassa koskee juuri laulunkirjoittamista, mikä on tietysti hieman nurinkurista, sillä juuri viimeisillä levyillään yhtye on kasvanut marginaalien majesteetista valtavirran valtiaaksi.

Myöhemmin valkeni, että se, mikä vaikutti pitkään melodisuuden ja avainkertosäkeiden kadottamiselta oli sittenkin ihan tietoinen liike.

I Am Easy to Find viimeistelee Trouble Will Find Mella alkaneen ja Grammy-palkitulla Sleep Well Beastilla (2017) jatkuneen muutoksen. Kuudentoista kappaleen mittainen albumi ei syötä hittejä, edes The Nationalin mittapuulla, vaan se rakentaa draamaansa pitkäjänteisemmin. Sama hitaasti aukeavuus, joka on leimannut yhtyeen levyjä, ulottuu nyt yksittäisiin kappaleisiin.

Mutta kuten usein ennenkin, mukana kannattaa roikkua. Mielenkiintoisempi The National pääsee vähitellen esiin: suoraviivaisuus on vaihtunut hidastempoisuuteen ja hälyyn, josta kohoaa jatkuvasti esiin korvaa kutittelevia yksityiskohtia.

Ei The National historiaansa ole täysin hylännyt. Tunnistettavat elementit ovat löydettävissä musiikista edelleen helposti. You Had Your Soul With You ja Rylan ovat tasapaksuja muistoja menneestä.

Berningerin maneerit, kuten mutiseva laulutyyli ja tietyt melodia- ja rytmiratkaisut ovat paikoillaan.

Henkilökohtaiset kriisit, keski-ikäisyys, keskiluokkaisuus ja amerikkalaisuuden kriittinen tarkastelu kuuluvat teksteissä kestoaiheina. Mielentiloina vallitsevat surumielisyys ja haikea huumori.

Rumpali Bryan Devendorfkin takoo aina mahdollisuuden saadessaan sekaan tavaramerkkikomppejaan, samoja nykiviä bassorumpu-virvelirumpu-vuorottelujaan, jotka ovat olleet bändin selkäranka Alligatorilta (2005) asti. Nyt ne ovat vain kutistuneet pariksi nikamaksi.

Itsensä räjäyttämisen sijaan The National näyttää valinneen tien, jossa se muuttuu kasvattamalla itseään. Berningerin ohella solisteina ovat nyt myös Lisa Hannigan, Sharon Van Etten, Mina Tindle, Gail Ann Dorsey ja Kate Stables.

Heidän astuessaan mikrofonin ääreen The National astuu viisaasti taustayhtyeeksi. Hanniganin laulama So Far So Fast on albumin huippuhetki ja ovi, josta yhtyeen soisi astuvan jälleen uusiin mahdollisuuksiin.

Tuomo Yrttiahon valinnat: Yksi alkuvuoden hienoimmista levyistä, emopunkbändin kypsä paluu sekä matka retron ytimeen

1. The Delinesin kakkoslevyllä on vahvaa tarinankerrontaa

Albumi, kantrisoul

The Delines: The Imperial.

Decor Records.

★★★★★

Kirjailija Willy Vlautin on vähän kuin romantiikasta riisuttu Bruce Springsteen: hän on pienen ihmisen asialla, mutta paisuttaa heidän koh­taloaan harvoin arkista sotkua suuremmaksi.

Kirjallisen työnsä rinnalla Vlautin on tehnyt uraa levyttävänä artistina. Hän esitti pitkään vähäeleistä musiikkiaan vaihtoehtokantria soittaneessa Richmond Fontainessa, joka kuopattiin pari vuotta sitten.

Onneksi Willy Vlautin ei hylännyt musiikkia.

Vuonna 2014 debyyttialbuminsa julkaisseessa The Delinesissa Vlautin on edelleen biisintekijä, jolla pysyy stoori hanskassa.

Yhtyeen kakkosalbumilla The Imperialilla on edeltäjänsä tavoin vahvaa tarinankerrontaa. Jokainen kappale on kuin novelli.

Nyt bändin kantrisoul on tosin aiempaa monipuolisempaa, ja sitä tukevoittavat mehukkaat torvisektiot.

Vlautinin raastavankauniit kappaleet ovat löytäneet arvoisensa tulkitsijan laulaja Amy Boonesta. Esimerkkejä riittää: Cheer Up Charley, The Imperial, The Old Hunted Place, Holly the Hustle ja niin edelleen.

The Delinesin kakkoslevy The Imperial on alkuvuoden hienoimpia levyjä, ja uskallan jopa väittää, että se on yksi koko vuoden parhaista.

2. Emopunkbändi tunnustaa juurensa, mutta ei yritä elää menneisyyttä uudestaan

Albumi, rock

The Get Up Kids: Problems.

Polyvinyl.

★★★

2000-luvun alussa emopunkista kasvoi popkulttuurin läpäissyt ilmiö, joka traumatisoi monet. The Get Up Kids oli yksi päiväkirjamaista vuodatusta korostaneen musiikkityylin tähdistä, huippuhetki ennen sukellusta. Kun emo hylkäsi punkin ja siirtyi stadioneille, The Get Up Kids jättäytyi telakalle.

Jenkkibändin paluu yllättää positiivisesti. Problems on kypsä rocklevy. Se tunnustaa juurensa, mutta ei yritä elää menneisyyttä uudestaan. Waking Up Alone, Symphony of Silence ja Your Ghost Is Gone osoittavat, että kannatti vielä jatkaa. Tuottaja on The Nationalin kanssa nimensä tehnyt Peter Katis.

3. Yolan retroileva soolodebyytti soi lämpimästi kuin takavuosien kantrisoullevyt

Albumi, rock

Yola: Walk Through Fire.

Nonesuch.

★★★

Jos muistaa brittilaulaja Yolan taustan Massive Attackissa, voi hänen debyyttialbuminsa jopa yllättää.

Poissa ovat triphopin hämy ja kolkkous.

Black Keys -yhtyeen Dan Auerbachin tuottama Walk Through Fire soi lämpimästi kuin takavuosien kantrisoullevyt ja -laulajat. Ollaan siis jälleen kerran retron ytimessä – ja ei olla.

Yolan versiossa on pelkkää pastissia enemmän ideaa, vaikka omaperäisyyttä saisi olla enemmänkin. Work All Daylla laulaa vahva artisti, Lonely The Nightilla Dusty-kopio.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  6. 6

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  7. 7

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  9. 9

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  10. 10

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää