Kulttuuri

Feministitaiteilija näki Suomessa, miten mies huolehti tottuneesti vauvastaan – Sukupuoliroolit murenevat, Martha Rosler iloitsee

1960-luvulta asti yhteiskunnallista taidetta tehnyt Martha Rosler on Beyoncén puolella ja Trumpia vastaan. Hän haluaa kysyä, miksi feminismistä puhutaan nykyään niin paljon.

Martha Rosler on maailmankuulu valokuvataiteilija ja vannoutunut feministi. Aamuihminen hän ei ole.

Hän saapuu puoli yhdeksitoista sovittuun haastatteluun unisen näköisenä suoraan hotellin aamupalalta.

”Yleensä en sovi tapaamisia ennen kello yhtä”, hän sanoo, hymyilee ystävällisesti ja istahtaa neuvotteluhuoneen pöydän ääreen.

Ajan on sopinut Taideyliopiston Kuvataideakatemian edustaja. Rosler on akatemian ja Saastamoisen säätiön vieraana Helsingissä. Hänen ohjelmassaan on keynote-luento ja kuvaiteen opiskelijoiden tapaamisia.

Maanantain alku on ollut vaikea. Kaiken lisäksi Rosler on loukannut jalkansa ennen Suomen-reissua ja joutunut leikkaukseen. Hän tarvitsee kyynärsauvat tuekseen.

New Yorkin Brooklynissa asuva Rosler tunnetaan kantaaottavasta valokuva- ja videotaiteestaan. Montaasitöissään hän on vastustanut sotaa, rasismia ja epätasa-arvoa. Hän on esimerkiksi yhdistellyt median kiillotettua mainoskuvastoa rajuun sotamateriaaliin.

Marraskuisesssa The New York Timesin haastattelussa Roslerin työtä kuvataan sanalla protestitaide. Rosler itse suhtautuu tällaisiin määriteltiin epäilevästi. Hänestä se on eräänlaista taidemaailmaan kuuluvaa teeskentelyä: että yhteiskunnallisia aiheita käsittelevät taiteilijat hyväksytään mukaan, mutta ei varsinaisina taiteilijoina vaan ”aktivistitaiteilijoina”.

”Se luo toiseuden kategorian.”

Määrittelisikö Rosler itsensä aktivistiksi?

”En. Itseään ei voi kutsua aktivistiksi. Vain toiset voivat tehdä niin.”

Hän lisää, että vaikka hän onkin poliittisesti aktiivinen, hän ei ole aktivistien tapaan omistautunut tietylle asialle.

”Olen generalisti.”

Feministiksi Rosler tunnustautuu mielellään. Tasa-arvo- ja naisasia on mukana kaikessa hänen tekemisessään ja ajattelussaan.

1960-luvulta asti taidetta tehnyt Rosler on nähnyt monta feminismin aaltoa ja vaihetta. Erityisesti 1980-luvulla tasa-arvoaate joutui vastatuuleen. Silloin oli suosittua julistaa, ettei ole feministi.

Nyt on muotia olla feministi. F-sana on painettu t-paitoihin ja Beyoncén kiertuelavan taustakankaalle.

”Hyvä niin”, Rosler sanoo.

”Se ei ole niin vaarallinen muoti kuin esimerkiksi stilettikorkokengät.”

Feminismiin kohdistuu jatkuvasti mitätöimisyrityksiä, mutta on hyvääkin tapahtunut. Rosler puhuu valtavasta muutoksesta esimerkiksi lastenhoidon suhteen.

Hän sanoo todistaneensa äitienpäivänä Helsingissä, miten mies huolehti noin kymmenen kuukauden ikäisestä, huutavasta lapsestaan – täysin omatoimisesti ja tottuneesti.

Vastuu on alkanut jakautua tasaisemmin. Sukupuoliroolit murenevat hiljalleen.

Mutta eivät kaikkialla. Liiketoiminnan ja tieteen maailmassa miehet pitävät edelleen valtaa ja nauttivat etuoikeuksistaan, Rosler sanoo. Tämä epätasa-arvo liittyy siihen, millaisiin tehtäviin ajattelemme eri sukupuolilla olevan ”luontaisia kykyjä”. Pidetäänkö naisia kykenevinä johtotehtäviin ja niin edelleen.

”Tavoittelemme tasa-arvoa kaikilla tasoilla. Tämä on feministisen taistelun sydämessä”, Rosler sanoo.

Sitten Rosler pyytää saada esittää toimittajalle kysymyksen. Miksi haastatteluissa puhutaan nykyään niin usein vain feminismistä? Mikseivät muut valtanäkökulmat kiinnosta yhtä paljon? Rasismi tai yhteiskuntaluokat, esimerkiksi.

Roslerin mukaan myös Yhdysvalloissa toimittajat tivaavat häneltä mieluiten feminismistä, vaikka muutakin tärkeää olisi.

Hän vastaa kysymykseensä itse: feminismi on helpompi aihe, koska se koskettaa kaikkia perheitä. Jossakin kohtaa jokaisessa perheessä on nimittäin naisia.

Sen sijaan rodullistetut tai vähävaraiset voivat olla kauempana. Keskiluokkainen feminismi ei välttämättä huomaa heitä.

Tämän takia Rosler arvostaa poptähti Beyoncéa, joka julistaa feminismin ilosanomaa eritoten afroamerikkalaisille naisille.

”Se on äärimmäisen tärkeää.”

Lopuksi keskustelemme Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista. Häntäkin Rosler on piikitellyt taiteessaan.

Roslerin mukaan on ristiriitaista, miten ”alhainen naisvihaaja”, joka on rikkonut kaikkia sosiaalisia normeja ja käyttäytynyt ”hirviömäisesti naisia kohtaan”, on tavallaan auttanut #metoo-liikettä nousemaan. Raivostuttanut riittävästi.

Samaan aikaan rasismi ja uusnatsihenkinen liikehdintä ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa. Oikeistopopulismin suosio kasvaa, kuten Euroopassakin. Rosler on tietoinen perussuomalaisten vaalivoitosta. Hän seuraa kansainvälisiä uutisia ja on vieraillut Helsingissä useasti, edellisen kerran vuonna 2010.

Taidemaailmakin on havahtunut poliittisiin muutoksiin, ja ”protestitaiteilijoita” on alettu arvostaa enemmän.

”Mutta taide oli muutenkin menossa siihen suuntaan.”

Kuka

Martha Rosler


  Syntynyt vuonna 1943 New Yorkin Brooklynissa, jossa asuu nykyäänkin.

  Vietti nuorena aikuisena pitkiä aikoja Kaliforniassa: San Diegossa ja San Franciscossa.

  Aloitti uransa taidemaalarina. 1960-luvun lopulla ryhtyi käsittelemään yhteiskunnallisia aiheita valokuvan ja videon keinoin.

  Eläköitynyt professori. Tutkinut valokuvaa taiteessa.

  Tunnetaan feministisestä, sodanvastaisesta ja kulutuskriittisestä taiteestaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Pitäisikö arabialaisten numeroiden käyttö kouluissa kieltää, kysyttiin mielipide­kyselyssä, mutta mitä silloin oikeastaan kysytään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää