Kulttuuri    |   Kommentti

Suomen pitäisi ottaa Euroviisuissa oppia huonosti laulavasta 54-vuotiaasta miehestä, jonka kappaleessa ei ole mitään järkeä

Suomi ei menestynyt tänäkään vuonna Euroviisuissa eikä voi oikeastaan syyttää siitä kuin itseään, kirjoittaa Juuso Määttänen kommentissaan.

Tel Aviv

Niinhän siinä kävi. Suomi ei päässyt taaskaan Euroviisujen finaaliin. Se on neljäs kerta viiden vuoden sisällä, kun Suomi karsiintui semifinaalivaiheessa pois.

Vaikka suomalaisena toivon aina kaikkea parasta kotimaamme euroviisuedustajille tässä mukavan leppoisassa laulukilpailussa, olin jo etukäteen hyvin varma siitä, että Daruden (oikealta nimeltään Ville Virtanen) ja Sebastian Rejmanin Look Away ei veisi Suomea finaaliin.

Darude ja Rejman itse olivat hyvin pettyneitä tulokseen.

”Kyllä se [tunnelma] on v:llä alkava sana, mutta suomeksi sanottuna ketuttaa aika rankasti”, Darude sanoi suomalaismedialle toimitetussa ääninauhassa tiistain semifinaalin jälkeen.

Ääninauhalla Darude ja Rejman kertoivat myös olleensa aidosti yllättyneitä tuloksesta. Semifinaalissa nähty Look Away oli Daruden mukaan heidän paras esityksensä tähän mennessä.

”Jos se ei riitä, olemme väärässä paikassa tai emme tajua tätä. Tai sitten syy on jossain siinä puolessavälissä”, Darude sanoi.

Juuri tuolla kommentilla Darude oli luultavasti hyvin lähellä totuutta.

Euroviisuja vuosittain seuraavalle tulee helposti sellainen olo, että ehkä me suomalaiset emme todellakaan tajua Euroviisuja tarpeeksi hyvin.

Olen kysynyt viisuviikon aikana muun muassa Ruotsin viisuedustajalta ja yhdeltä kisan ennakkosuosikilta John Lundvikilta, miksi Ruotsi menestyy Euroviisuissa joka vuosi. Lundvikin mukaan syitä on useita. Ruotsi ottaa Euroviisut tosissaan. Ruotsissa on roppakaupalla kovatasoisia lauluntekijöitä. Ja ennen kaikkea: Ruotsissa tiedetään, että Euroviisun on oltava kappale, joka puhuttelee aivan kaikkia ja iskee kuuntelijaan heti.

Suomen ongelma on se, että tunnumme ottavan viisut kyllä tosissaan. Luultavasti yhtä tosissaan kuin Ruotsi. Muissa osa-alueissa on paljon suurempia ongelmia. Meillä on ehdottomasti paljon lahjakkaita säveltäjiä, sanoittajia ja tuottajia. Osa tekee elantoaan ulkomailla saakka. Ikävä kyllä kukaan heistä ei ole tuntunut olevan kiinnostunut osallistumaan millään tavalla Euroviisuksi kutsuttavaan projektiin.

Sama pätee paitsi Suomen eturivin artisteihin, luultavasti moniin vasta uransa alkuvaiheessa oleviin lahjakkaisiin lupauksiin. Riski ”euroviisuartistin” maineesta on liian suuri. Siitä on viime aikoina puhunut HS:n haastattelussa esimerkiksi Suomea vuonna 2016 edustanut Sandhja. Suomalaiset levy-yhtiötkään eivät ole erityisen innostuneita Euroviisuista.

Olisi hyvä miettiä, onko Uuden musiikin kilpailu ylipäänsä paras tapa etsiä euroviisuartisteja. Se on tuottanut muutamia onnistumisia mutta paljon huteja. Ainakin kutsuvierasartisteista olisi syytä luopua, koska kutsuvierasartistin kunnia ei tunnu kiinnostavan kovin montaa nimekästä artistia.

Suomen tämän vuoden viisukappale oli esittäjäkaksikon Daruden ja Rejmanin itsensä sanoittama ja säveltämä. Olen sitä mieltä, että kappale ei ole erityisen huono, mutta yhdentekevä se on. Eikä siitä voi sanoa, että se iskisi kaikkiin: ”nuoriin, vanhoihin, radioihin”, kuten John Lundvik on kuvaillut. Kappaleessa oleellisempaa tuntui olevan siihen sisällytetty sanoma kuin sen iskevyys.

Ehkä siis emme todellakaan tajua tätä. Euroviisuja.

Euroviisuissa on mahdollista menestyä – tai ainakin päästä finaaliin – myös ilman Ruotsin kaltaista pikkutarkkaa suhtautumista Euroviisuihin.

Siitä on lukemattomia esimerkkejä viime vuosilta. Tällä vuosituhannella Euroviisuista on tullut kilpailu, jossa menestyy monesti todella kummallisilla esityksillä ja älyvapaalla sekoilulla. Meidän suomalaisten pitäisi se tietää, koska toimme sekoilun Euroviisujen valtavirtaan voittamalla viisut vuonna 2006 Lordin hiviörockilla.

Sen jälkeen emme ole kokeilleet kunnon erikoisuutta kertaakaan, ellei Teräsbetonia tai Pertti Kurikan Nimipäiviä halua sellaiseksi laskea. Sitä paitsi Pertti Kurikan Nimipäivät puhutteli kyllä viisukatsojia, mutta asiantuntijaraadit eivät sietäneet sitä.

Jos ei ole mahdollisuutta tai ideoita kunnon sekoiluun, aina voi luottaa totaaliseen idiotismiin.

Eilinen semifinaali osoitti jälleen, että tervehenkinen typeryys toimii Euroviisuissa yllättävän hyvin. Lähes kukaan ei etukäteen uskonut, että pikkumaa San Marinoa edustavalla 54-vuotias turkkilaisella Serhatilla olisi mitään mahdollisuuksia päästä finaaliin. Serhatin kappale Say Na Na Na saattaa olla sanoituksiltaan yksi koko viisuhistorian tyhmimmistä, ja se on paljon sanottu.

“Say na na na, say na na na, You're not alone, so stand up, na na na, Be a hero, be the rainbow, and say na na na”, Serhat laulaa lavalla lannettaan heiluttaen eikä yleisössä voi olla hymyilemättä. Tämä on aitoa viisumenoa.

Epäilys Serhatin jatkomahdollisuuksista tosin vain kasvoi semifinaalilähetystä katsoessa. Nopeasti kävi selväksi, että Serhatin laulutaitoja voi kuvailla kauniistikin sanottuna lähinnä huonoiksi. Sävellajin löytäminen tuntui olevan mahdoton tehtävä.

Silti Serhat sai sekä Tel Avivin areenalla olleelta viisuyleisöltä että kisaa mediatilassa seuranneelta toimittajakunnalta raikuvat aplodit, yhdet illan suurimmista. Serhatista, hänen tyhmästä laulustaan ja onnettomasta suorituksestaan oli alkanut muodostua jo eräänlainen viisumeemi. Se toi ihmisille hymyn huulille ja jäi paljon paremmin mieleen kuin Suomen vakavahenkinen ja teemaltaan suorastaan masentava Look Away.

Lopputulos: San Marino selvitti kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti paikkansa finaaliin. Suomi ei. Siinä on jotain, mistä meidän kannattaisi ottaa oppia, jos olemme ylipäänsä kiinnostuneita Euroviisuissa menestymisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää