Kulttuuri

Taidenäyttely laajenee roolipeliksi

Vuonna 2050 koitti tuho – vuonna 3030 bunkkereihin pelastautuneet nousevat maan pinnalle ja kohtaavat mutantit. Näin käynnistyy taiteilija Matthew Day Jacksonin Mänttään suunnittelema teos Maa. Se yhdistää taidenäyttelyn, roolipelin ja uuden huonekalusarjan.

rac
Vuonna 2050 myrsky ja ydin­sota tuhoavat lähes koko ihmiskunnan. Bunkkereihin ja onkaloihin jää kuitenkin hyvin varustautunutta eliittiä palvelijoineen.

Vuonna 3030 ensimmäiset tiedustelijat lähetetään maan pinnalle. Ja se, mitä he näkevät, paljastuu Matthew Day Jacksonin lauantaina yleisölle avautuvassa taidenäyttelyssä Mäntässä.

”Sinä olet ensimmäinen tiedustelija”, sanoo taiteilija HS-toimittajalle.

”Ja nyt pelaamme roolipelin, jossa näen, miten sinulle käy.”


Jackson ottaa pöydälle moni­väriset nopat tai oikeammin kuulat ja levittää hiekkaa alustaksi. Käsintehtyjen kuulien heitto, 62 taiteilijan valmistamaa pelikorttia, kartta sekä kaksi taustatarinat ja säännöt sisältävää kirjaa ratkaisevat kohtaloni.

Ensin heitetään persoonallisuudestani. Olen ksenologi eli vieraiden elämänmuotojen tutkija, jolla on olympiaurheilijan fysiikka ja kyky tehdä yliaistillisia havaintoja. Vai niin.

Valitsen varustukseksi veitsen, köyden, varsijousen (moderneja aseita ei ole säilynyt) ja metsästyskoiran. Selkärepussa on viiden päivän muona ja vaatteita.

Pian olen ensimmäinen bunkkerien ihminen, joka näkee auringon lähes tuhanteen vuoteen.

Tunnin pelitapahtumien ja monen kortinkäännön ja nopanheiton jälkeen olen selvinnyt myrskystä, tavannut toisen bunkkeriheimolaisen, rauhoittanut villihevosen ja luonut telepaattisen yhteyden ihmisistä polveutuneeseen ja kasvi- sekä eläinkunnan kanssa risteytyneeseen mutanttiin eli kumoon.

”Jotkut voivat haluta tappaa ja syödä kumon. Jotkut haluavat harrastaa seksiä kumon kanssa, ja se muuttaa heidän oman fyysisen olomuotonsa lopullisesti. Miten valitset?” taiteilija kysyy.

Valinta ratkaisee, miten viidestä tunnista viiteen päivään kestävä roolipeli jatkuu. Mutta nyt on ensimmäisen pelitauon aika ja tilaisuus kysyä taiteilijalta, mistä tässä kaikessa on kysymys.Matthew Day Jackson (s. 1974) on opettajaperheen poika Kaliforniasta. Vanhemmat kyllästyivät opettamiseen ja ryhtyivät pitämään ruokakauppaa, joka työllisti lopulta yli 20 ihmistä.

1970-luvulla syntyneiden tapaan hän pelasi teininä Dun­geons & Dragons -roolipeliä, mikä haittasi koulumenestystä.

”Olin opettajille kiusankappale, kunnes yksi heistä sanoi, että minun pitäisi mennä taide­kouluun. Nauroin, koska en tiennyt sellaisia olevan olemassa.”

Lopulta hän teki yhden tutkinnon Seattlessa ja toisen Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä. Hän ajatteli turvallisuushakuisesti, että graafinen suunnittelu ja grafiikan painaminen tuovat varmimmin töitä.

Pian hän saikin töitä Geminin kuuluisassa grafiikkapajassa, jossa hän toteutti esimerkiksi Robert Rauschenbergin teoksia taiteilijan valvonnassa.

”Siinä työssä pitää häivyttää oma persoonallisuus. Samalla sain keskustella syvällisesti suurten taiteilijoiden, erityisesti Rauschenbergin kanssa.”

Kerran tämä näki Jacksonin tekevän vedosta. ”Se on vain syntymäpäiväkortti äidilleni”, Jackson sanoi hänelle.

”Anna minun tehdä se”, Rauschenberg sanoi, ja näin Jacksonin äiti sai kortin, joka on samalla tuhansien eurojen arvoinen uniikkiteos.


Jackson löysi itsensä tehtyään persoonallisesti viimeistellyn veistoksen, joka kuvasi viikinkien venettä. Se oli läpimurto­teos yhteisnäyttelyssä New Yorkissa vuonna 2003.

Pian hän keräsi jo kansain­välistä mainetta konseptualismin ja veistotaiteen yhdistelijänä. ”Ideat ovat tärkeitä, mutta niin on myös käsityötaito. Saan mieleeni hahmon, ja jos se on tarpeeksi kiinnostava tai pelottava, se lähtee kehittymään. Pian näen, mistä materiaaleista se voi koostua. Sitten mietin tarinan siitä, miksi hahmo on olemassa”, hän kertoo.

Viimeisen vuosikymmenen ­aikana esimerkiksi suomalais­miljardööri ”Poju” Zabludowiczin ja hänen perheensä kokoelmaan on hankittu Jacksonia. Hän on myös tehnyt bunkkeriaiheisen teoksen Zabludowiczeille Pernajan Sarvisaloon 2012.


Yhteys Mänttään syntyi, kun kuraattori ja taidekriitikko Timo Valjakka näki hänen näyttelynsä Lontoossa keväällä 2018.

”En usko johdatukseen, mutta kun tulin Mänttään, tunsin kaiken loksahtavan kohdalleen”, Jackson kertoo.

”Sen jälkeen olen nukkunut keskimäärin neljä tuntia yössä, koska olen niin innoissani.”

Jackson sai tietää, että Mäntän läheltä Kolhon kylästä maailmalle lähti eräs Jalmari Vehkalahti eli James Vehko, josta tuli Fordin A-mallin kehittäjä. Hänen poikansa Vaino Vehko suunnitteli kantoraketit Apollo-avaruusohjelmaan.

Jackson itse on varsinainen kuuhullu. Ideointi Mäntän näyttelyä varten pyörähti käyntiin.

”Sitten kuulin, että Kolhossa tehdään ikilevyä, joka oli lapsuudenkodissani keskeinen materiaali. Päätin tehdä näyttelyn veistosten alustat ikilevystä, jonka pintaan on kuvioitu kuun pimeä puoli Apollo-kuulennon 50-vuotisjuhlan kunniaksi.”

Sarvisalossa Jackson oli tavannut suomalaisen huonekalusuunnittelijan, ja ikilevystä suunniteltiin pian myös Kolho-nimiset pöydät ja tuolit, jotka Made by Choice -yritys esitteli äskettäin Milanon huonekalumessuilla. Myös niiden pinnasta heijastuu kuun pimeä puoli.

Kun kuraattori kysyi millainen näyttelykirja Mänttään tehdään, Jackson kysyi puoliksi vitsinä, eikö sen voi korvata roolipelillä. Kuraattorin lanko sattui olemaan roolipelien tekijä, kirjailija ja toimittaja Juhana Pettersson, ja vitsistä tuli totta.

”Jo vuosia sitten Whitneyn biennaalissa New Yorkissa korvasin taiteilijan esittely-pod­castin tarinalla, joka ennakoi tämän näyttelyn ja roolipelin tarinaa”, Jackson muistelee.

Jackson vertaa roolipeliä lastensa leikkeihin.

”Kun lapseni leikkivät keskenään, kaaoksesta alkaa vähitellen improvisoinnin kautta kehittyä rakenne. Näyttely on jotain, missä saamme leikkiä aikuisina.”

Kuraattori Valjakan mukaan kaikki kääntyi lopulta niin, että näyttely on osa roolipeliä.

”Ne sulautuvat ensimmäistä kertaa täysin yhteen”, hän hämmästelee.


Koska Maa-näyttelyn Maa-roolipelin jokainen noppa eli kuula on taiteilijan käsin tekemä, pelin editio on vain 250 kappaletta. Taiteilija signeeraa ja numeroi osan editiosta. Hinnasta väännetään tätäkin kirjoitettaessa. Yhden pelin hinta näyttäisi nousevan satoihin euroihin.

Näyttelyssä voi pelata pääsy­lipun hinnalla, osana kokonaisuutta, ja museon henkilökuntaa on koulutettu toimimaan pelinohjaajina Jacksonin suunnitteleman Kolho-pöydän äärellä. Näet Kolho-pöydän ja tuolit peliareenana tähän artikkeliin liittyvässä videossa.

Jos kaikki sujuu odotetusti, päivän aikana voi siis syventyä näyttelyyn ja pelata samalla roolipelin lyhyimmän, noin viisi tuntia kestävän ver­sion – tai halutessaan vain yhden episodin pitkästä seikkailusta.


Mäntän näyttelyn voi tietysti katsoa vain taidenäyttelynä ilman roolipeliä. Silloin kyseessä on retrospektiivi Jacksonin veistoksista ja muista teoksista vuosilta 2008–2019.

Mutta paljon on tehty, jotta teokset sulautuvat täydellisesti roolipeliin.

Näyttelyn aulaan on esimerkiksi muokattu bunkkerin sisäänkäynti teatterilavastajan avulla. Uusi lasimaalaus näyttää kertovan, että juuri taidemuseo Göstan alla on onkalosto, jossa näyttelyvieras-roolipelaajan suku on viettänyt vuoden 2050 tuhon jälkeisen elämänsä.


Museon seinään on puhkaistu ruumishuoneen säilytystila, josta pelaaja näkee ensimmäisen kerran, että maan pinnalla elää nyt ihmisen, eläinten ja kasvien hybridejä.


Ja yksi näyttelyn nukeista vaihtaa moottorin avulla sukupuoltaan niin, että fallosmainen osa näyttäisi olevan välillä kuin erektiossa ja vetäytyvän välillä vulvaksi. Myös roolipelissä sukupuoli-identiteetti on häilyvä, samoin pelaajan persoonallisuus. Hänen omat tekonsa ratkaisevat hänen hyvyytensä ja pahuutensa määrän.


Onko tässä kaikessa myös ekologinen aspekti? Vuoden 2050 tuho voi tapahtua, jos emme saa esimerkiksi ilmaston­muutoksen riskejä hallintaan.

”Tietysti”, taiteilija vastaa. ”Ennen vain Jumala olisi voinut aiheuttaa maailmanlopun. Nyt myös ihmiset pystyvät siihen.”

Toisaalta tuho on Jacksonin ajattelussa myös uuden alku.

”Tämän roolipelin kumot eli ihmis-eläin-kasvihybridit elävät tasapainossa luonnon kanssa. Ihmisen paluu homo sapiens -muodossa maan pinnalle voi käynnistää uuden tuhon.”


Onnistuessaan näyttely voi kerätä Mänttään nykytaide­harrastajat, roolipeliharrastajat ja omaperäisistä huonekaluista kiinnostuneet. Mutta peli eteni varsin verkkaisesti ensimmäisen tunnin aikana, kun taiteilija itsekin tapaili vielä sen sääntöjä.

”Teen peliohjausta ensimmäistä kertaa, ja sinä olet ensimmäinen Maa-roolipelin pelaaja. Peliin kuuluu myös filosofinen pohdiskelu erilaisissa ongelmatilanteissa. Joten miten valitset nyt, kun jatkamme peliä?”

Pitänee pohtia. En toki tapa ensimmäistä kohtaamaani ihmis-eläin-kasvi-hybridiä huvikseni saati ravinnoksi. Olen vasta noussut bunkkerista viiden päivän ruokavarojen kanssa.

”Erinomaista, sillä väkivalta ei tuo tässä roolipelissä pitkän aikavälin ratkaisuja”, taiteilija Jackson vastaa.

Jos olen muista elämänmuodoista kiinnostunut ksenologi, jolla on telepaattisia kykyjä, voinko saada ihmis-kasvi-eläin-hybridiin intellektuaalisen yhteyden? Sehän voisi auttaa minua bunkkeriheimoni antamissa tiedustelutehtävissä?

”On vain yksi tapa selvittää asia”, taiteilija vastaa. ”Nosta kortti ja heitä noppaa, niin seikkailu jatkuu!”

Matthew Day Jacksonin Maa-näyttely ja -roolipeli Mäntän taidemuseo Göstassa 18.5.–29.9.

Fakta

Matthew Day Jackson


 Syntyi 1974 Los Angelesin Panorama Cityssä Kalifor­niassa.

 Yliopisto-opintoja ­Seattlessa ja New Jerseyssä.

 Lukuisia yksityisnäyttelyitä Lontoosta Shanghaihin ja Amsterdamista New Yorkiin.

 Suunnitteli Made by Choice -yritykselle Kolho-huonekaluja, jotka esiteltiin Milanon messuilla keväällä.

 Jacksonin Maa-näyttely ja Maa-roolipeli sekä uudet huonekalut roolipelialustana yhdistyvät Mäntässä Serclachiuksen museoiden taidemuseo Göstassa 18.5.–29.9.

 Lisätietoja Serlachiuksen museoiden näyttelyistä: www.serlachius.fi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää