Kulttuuri    |   HS Cannesissa

Oscar-voittaja Julianne Moore uskoo tasa-arvotyössä kiintiöihin – ”Näytteleminen ei voi olla terapiaa”

Näyttelijä Julianne Moore tietää koska käsikirjoitus on huono. ”Kun en opi vuorosanoja, se johtuu aina siitä, että käsikirjoitus on huono”.

Cannes

Millainen on tyypillinen Cannes-tilaisuus? Vaikka sellainen jossa kansainvälinen luottokorttifirma Mastercard esittelee bisneksiään ja logoaan. Ovet eivät kuitenkaan ole auki kaikille vaan valituille, tällä kertaa medialle. Ja jotta paikalle saadaan toimittajia, täkynä on kuuluisia elokuvantekijöitä. Tällainen tilaisuus nähtiin Cannesissa keskiviikkona, kun Oscar-palkittu näyttelijä Julianne Moore ja muutama muu elokuvantekijä kertoi työstään ja urastaan luottokorttilogon alla.

Moore on 58-vuotias ja häntä voi pitää Hollywoodin todellisena draamakuningattarena jota ei juuri toimintaelokuvissa ole nähty. ”Ehkä minua ei nähdä sopivana niihin”, Moore sanoi Cannesissa. Usein hänet muistetaan rooleistaan elokuvissa Boogie Nights, Jutun loppu ja Kaukana taivaasta. Oscarin Moore voitti jokunen vuosi sitten elokuvasta Edelleen Alice ja tuorein Suomessa nähty Mooren elokuva on Gloria Bell.

Moore kertoi Cannesissa, ettei ollut näyttelemisen kanssa tekemisen kuin vasta koulun jälkeen. ”Aluksi luulin ryhtyväni lääkäriksi”, Moore kertoi.

Lapsena Moore oli lukutoukka ja elokuviin hän löysi, kun perhe asui vuoden verran Alaskassa ja 12-vuotias Julianne sai mennä yksin elokuviin. Teatterissa hän näki myös elokuvia, jotka eivät olleet lapsille. Nuoren tytön elämässä se merkitsi toisenlaisen elokuvatietämyksen alkua kun salissa esitettiin esimerkiksi John Cassavetesin elokuvaa Minnie & Moskowitz.

”Lukeminen oli minulle harrastus. Oli ihana olla keskellä tarinaa. Näyttelijänä koen myös olevani keskellä tarinaa”, Moore sanoi. Elokuvissa ja kirjoissa on sama juttu, Moore sanoi, molemmissa siirrät itsesi tarinaa ja heijastaa elämääsi elokuvaa ja kirjaa vasten.

Edellisenä päivänä Moore oli poseerannut punaisella matolla Dior-muotibrändin mekossa ja esitellyt samalla Chopardin jalokiviä. Cannesissa Moore on paikalla tietenkin myös elokuvien vuoksi eikä mainostamassa luottokorttia. Viisi vuotta sitten Moore palkittiin festivaalilla parhaan naisnäyttelijänä David Cronenbergin ohjaamasta elokuvasta ja nyt Mooren tuore elokuva kertoo Gloria Steinemista, kuulusta amerikkalaisesta feminististä ja toimittajasta.

Moore on aina poikennut Hollywoodin muista tähdistä ettei hän ole antanut tähtitehtaalle koko kättään. Jo uransa alussa hän päätti jäädä asumaan New Yorkiin ja ottaa näyttelemisen työnä ei elämäntapana.

Cannesissa Moore korosti valitsevansa roolejaan vain sen mukaan, miten aihe ja tarinat koskettavat häntä. Mooren ajatus menee niin, että jos tarina ei kosketa häntä, tuskin se koskettaisi yleisöäkään. Tavoitteet ja niiden konkreettinen ilmentymä eli elokuvakäsikirjoitus on tärkeä myös toisella tavalla. ”Kun en opi vuorosanoja, se johtuu aina siitä, että käsikirjoitus on huono”, Moore sanoi.

Sponsorien tilaisuuksiin kuuluu myös tietenkin juontaja, jonka tehtävänä on jakaa puheenvuoroja ja myös rajata keskustelua. ”Ei henkilökohtaisia kysymyksiä”, ilmoittaa luottokorttiyhtiön pukumies keskustelun puolivälissä.

Kun asuin Bostonissa, näin teatterissa Robert Altmanin Kolme naista, Moore kertoi. Elokuva muutti Mooren ajattelua, sillä elokuvassa näyteltiin tavalla, joka herätti Mooressa ihailua. Altmanin vuoden 1977 elokuvassa näyttelivät muun muassa Sissy Spacek ja Shelley Duvall. Moore halusi päästä yhteistyöhön tuollaisen elokuvantekijän kanssa.

”Myöhemmin kun tapasin Bobin, kysyin mistä se kaikki oli tullut. Bob kertoi, että hän oli nähnyt unen ja elokuva lähti siitä unesta”, Moore hymähtää.

Toisinaan elokuvia verrataankin uneen. Parasta työssäni on oppia uutta, Moore sanoi ja tarkoitti sillä sitä, että ihmisiltä voi mennä näyttelijänä kysymään kaikenlaista, taustasta ja vaikka sairauksista. Ammatti on tapa päästä lähelle ihmisiä ja heidän tarinoitaan.

Moore myös korosti, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus olla kriittisiä oman työnsä suhteen. Työn arviointi on avain kehittymiseen. Moore kertoi haluavansa kuvauksissa aina tietää, miten on suoriutunut ja miten oma osuus istuu kokonaisuuteen. ”En juuri katso elokuvia kun ne ovat valmiita. Eivät ne kiinnosta minua enää silloin. En enää voi vaikuttaa niihin. Näyttelijän työssä ei ole oikeaa ja väärää”

Moore korosti, ettei hänellä ole kokemusta rooliin jäämisestä päälle. ”Tästä aina puhutaan”, Moore sanoi ja muistutti että kovimmat ammattilaiset tietävät koko ajan että kaikki on keksittyä. ”Näytteleminen ei ole terapiaa. Pitää olla koko ajan tietoinen mitä tapahtuu. Ja kun menet kotiin, päivä on pulkassa ja voit valmistua seuraavaan aamuun.”

Keskustelussa ei tietenkään unohdettu kysymystä tasa-arvosta. Naisten osuus on ollut elokuvanteossa vuosikausia vähäinen. Puhuessaan naisten ja miesten tasavertaisuudesta Moore siteerasi Gloria Steinemia ja nosti esimerkiksi äitinsä kohtalon. Näyttelijän äidille ei perhe maksanut koulutusta, joten Mooren äidistä tuli kolmen lapsen äiti ja sairaanhoitaja. Minulle se ei ollut mahdollista, äiti evästi minua, Moore kertoi ja sanoi tietävänsä että suuret laivat kääntyvät hitaasti.

”Uskon kiintiöihin, pelikenttää pitää avata kaikille, avata ovia”, Moore sanoi.

Näyttelijän loppusanat saavat lisäpainoa, kun tietää missä sanat sanotaan. Moore puhui toimittajille nimittäin samassa hotellissa, jossa oikeuteen haastettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein aikoinaan piti hovia ja saalisti nuoria naisia.

Enää Weinsteinia ei Cannesissa eikä tässä hotellissa nähdä.

Nyt areena on enemmän Mooren kaltaisten elokuvantekijöiden.

Juttua muokattu 16.5. klo 14.18, poistettu syytöksiä Harvey Weinsteiniä kohtaan, koska tuottajaa ei ole niistä tuomittu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää