Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Peter Jackson näyttää, miltä tuntui olla brittisotilas ensimmäisen maailmansodan tulihelvetissä

They Shall Not Grow Old -dokumentti perustuu ensimmäisestä maailmansodasta kuvattuihin arkistofilmeihin.

Dokumentti

They Shall Not Grow Old, ohjaus Peter Jackson. 99 min. K16. ★★★★

Uusiseelantilainen ohjaaja Peter Jackson tunnetaan massiivisista Taru sormusten herrasta- ja The Hobbit -elokuvistaan, mutta nyt hän on tehnyt jotain aivan muuta. Ja samalla ehkä parhaan elokuvansa, vaikka mikään siitä ei ole hänen ryhmänsä kuvaamaa.

They Shall Not Grow Old on dokumentti ensimmäisestä maailmansodasta, mutta se ei ole tavanomainen historiaa kertaava dokumentti.

Jackson ei mainitse paikkoja, vuosilukuja eikä nimiä. Hänen elokuvassaan on vain väritettyjä otoksia ensimmäisen maailmansodan rintamilta ja ääninauhalla sodan kokeneiden brittisotilaiden muisteluksia.

Ohjaaja kävi ryhmineen läpi 200 tuntia ääninauhoja brittisotilaiden haastatteluista ja sata tuntia kuvattua materiaalia. Kuvattu materiaali on peräisin Imperial War Museumin arkistoista, ääninauhat sieltä sekä BBC:n kokoelmista.

Idean takana olivat Imperial War Museum, BBC sekä ensimmäisen maailmansodan satavuotismuiston kunniaksi perustettu taideprojekti 14–18 NOW. Ne tilasivat elokuvan Jacksonilta, mutta tämä ei todellakaan tyytynyt tekemään pelkkää rutinoitua tilaustyötä.

Jackson halusi välittää nykymaailmalle mahdollisimman hyvin sen, miltä tuntui olla brittisotilas ensimmäisen maailmansodan tulihelvetissä. Viedäkseen katsojat sodan karmaiseviin ja anonyymeihin tunnelmiin hän jätti elokuvasta pois kaikki viittaukset aikoihin, paikkoihin ja henkilöihin.

Jäljellä on vain itse kokemus kuvin ja sanoin välitettynä. Äänitehosteilla, muun muassa dialoginpätkillä, luodaan lisää aitouden tuntua.

Britit lähtivät kirjaimellisesti soitellen sotaan, jonka lähtökohdat olivat jo absurdeja. Toisin kuin toisessa maailmansodassa, ensimmäisessä ei käyty sotaa ilmiselviä pahan voimia vastaan, vaan vastakkain olivat saman hallitsijasuvun jäsenet, jotka vetivät koko maailman mukaan järjettömäksi teurastukseksi muuttuvaan keskinäiseen nokitteluunsa.

Toki taustalla vaikuttivat myös valtavien imperiumien, Itävalta-Unkarin keisarikunnan, Venäjän tsaarinvallan ja osmanivaltakunnan hajoamisprosessit.

Aluksi Jackson näyttää brittien sotaintoa vuonna 1914. Nuoret, pääosin työväenluokkaiset miehet kilpailivat siitä, kuka ensimmäisenä ehtisi värväytyä rintamalle. Nuoret naiset puolestaan jakoivat pelkuruuden merkkejä, valkoisia sulkia, niille, jotka syystä tai toisesta eivät värväytyneet. Yleinen mielipide uskoi sodan olevan ohi muutamassa viikossa, jolloin brittien voitto olisi selviö. Toisin kävi.

Kuvat värväytymisistä ja koulutuksista ovat mustavalkoisia, mutta kun päästään rintamalle, Jackson päästää värit valloilleen. Tietenkin tämä on keinotekoista, sillä alkuperäiset filmithän olivat mustavalkoisia, mutta Jackson on perustellut ratkaisuaan sillä, etteivät sotilaat suinkaan nähneet sotaa mustavalkoisena, ja siksi ei nykykatsojankaan pitäisi.

Ratkaisu toimii, sillä värit tuovat sotatapahtumat todella lähemmäksi meitä. Ne eivät enää ole aikojen taakse jäänyttä arkistokamaa, vaan puhuttelevaa nykyelokuvan kieltä.

Sotilaiden ääniraidalta kuuluvista puheista välittyy sodan kammottava arki: kappaleiksi ammutut ja räjäytetyt toverit, kuolleet hevoset, jatkuvasti pauhaava tykistökeskitys, kaasuhyökkäykset ja pelko. Mutta myös briteille niin olennaiset teehetket sekä makaaberi huumori, joka auttoi kestämään.

Suuri osa Jacksonin käyttämästä filmimateriaalista on ennennäkemätöntä ja takuulla aikoinaan myös sensuroitua, sillä nyt ei kyse ole vain siisteistä kuvista hyökkäävistä sotilaista vaan todella karuista ja karmeista näkymistä, ensimmäisen todella teollisen sodan sadosta.

Jackson on pyrkinyt kartoittamaan sotakokemusta nimenomaan rivimiesten inhimillisestä näkökulmasta, johon heidän nimettömyytensä tuo yleispätevyyttä, mutta silti voi pohtia sitä, toimiiko tämäkin ratkaisu eräänlaisena etäännyttäjänä.

Antaako They Shall Not Grow Old katsojalle todella tunteen siitä, ettei enää koskaan tällaista, vai onko ensimmäisestä maailmansodasta jo niin kauan, että 1900-luvun myöhemmät ja oman aikamme hirveydet peittävät armotta jo alleen sadan vuoden takaisen sodan?

Uskoisin, että väistämättä näin on. Silti Jacksonin elokuvalla on kiistaton todistusvoimansa ja sodanvastainen sanomansa. Kuvat ja äänet tekevät kuitenkin konkreettiseksi sukupolven, joka uhrattiin ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin ja jonka eloonjääneitä kirjailija Ernest Hemingway kutsui kadotetuksi sukupolveksi.

Eikä sovi unohtaa sitä, että ensimmäinen maailmansota muutti maailman lopullisesti. Vanhat valtakunnat kaatuivat, aristokratian valta-asema mureni, uusia valtioita syntyi ja, valitettavasti, vielä hirveämmän toisen maailmansodan siemenet kylvettiin otolliseen maaperään.

Elokuvan nimi tulee Laurence Binyonin ensimmäisenä sotavuotena 1914 kirjoittamasta runosta For the Fallen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää