Kulttuuri

#Metoo-ajan euroviisuvoittaja Netta on saanut koskettavia kirjeitä, mutta myös paljon vihaviestejä – Muumit ovat laulajalle ”pakkomielle”

Netta Barzilai voitti vuosi sitten Euroviisut kappaleellaan Toy. Sen jälkeen hän ei ole levännyt ollenkaan, mutta se ei häntä haittaa.

Tel Aviv

”Olen nälkäinen.”

Netta Barzilai, 26, on ensimmäinen ihminen Tel Avivissa, joka on vastannut muodolliseen ”Mitä kuuluu?” -kysymykseen jotain muuta kuin, että hyvää kuuluu ja hyvin menee.

Pelkkää etunimeään artistinimenä käyttävä Barzilai nauraa hersyvästi heti vastauksensa jälkeen, ja se kertoo oikeastaan kaiken oleellisen hänestä. Viime vuonna Euroviisut voittanut israelilaislaulaja valloitti fanit paitsi persoonallaan, myös aidolla iloisuudellaan, innostuneisuudellaan ja aitoudellaan. Juuri samanlainen Barzilai on myös kasvotusten tavattaessa. Ennen haastattelun alkamista Barzilai nappaa jääkaapista pienen jugurttipurkin.

Sitten hän istahtaa luontevasti sohvalle aamutakissaan. Barzilai on kuin kotonaan.

Niin hän myös on. Haastattelu tehdään Barzilain managerin ehdotuksesta hänen kotonaan Tel Avivin keskustassa, ei hotellissa tai kahviossa. Asunto on varsin tavallinen kerrostalohuoneisto Tel Avivin keskustassa parin kilometrin päässä uimarannoista ja suurimmista hotellikeskittymistä. Oikeastaan se vaikuttaa sohvaa, pöytää ja jälkiruokatarjoiluja lukuun ottamatta varsin autiolta.

Syykin on selvä: Barzilai ei ole ehtinyt viime aikoina asua mainittavasti kotonaan.

”Muutin tänne kaksi kuukautta sitten. En ole ehtinyt olla täällä paljoa tai tehdä tästä persoonallista. Haluaisin muuttaa johonkin vanhempaan asuntoon”, Barzilai kertoo.

Barzilai pitää outona kysymystä siitä, haluaako hän asua nimenomaan Tel Avivissa.

”Tämä on kotini”, Barzilai sanoo.

Sitten hän miettii hetken ja sanoo, että toisaalta voisi olla kivaa asua maaseudullakin. Vastauksensa jälkeen Barzilai virnistää jälleen leveästi. Ei voi olla ihan varma, onko hän tosissaan.

On selvää, miksi Barzilai ei ole ehtinyt oleilla viime aikoina paljon asunnollaan. Barzilai on kiertänyt ympäri Eurooppaa siitä lähtien, kun voitti Euroviisut vuosi sitten. Taukoa tai lomaa ei ole ollut, eikä Barzilai ole sellaista halunnutkaan. Euroviisujen voittaminen oli hänen unelmansa.

”Tämä on ollut kaunis vuosi. Ihmiset huutavat nimeäni kaikilla eri aksenteilla. Olen yrittänyt selvittää, missä on kylmä ja kuuma vesi kunkin maan hotelleissa. Olen totutellut eri maiden ruokiin. Vatsani on ollut sekaisin. Olen nukkunut todella vähän. Olen saattanut olla kolmelta aamuyöstä klubilla, jossa ihmiset huutavat nimeäni, ja sitten minulle kerrotaan, että minulla ei ole aikaa nukkua, koska kone Englantiin lähtee viideltä. Tämä on ollut mahtavaa.”

Tiistaina Netta avasi Euroviisujen semifinaalit esittämällä viime vuoden voittokappaleensa Toy. Esitystä oli valmisteltu kolmen kuukauden ajan.

”Esityksen alkaessa seisoin valtavan kissan sisällä ja toivoin koko ajan, että se aukeaa oikealla hetkellä”, Barzilai kertoo.

Tiistain esiintyminen ei jää kuitenkaan Barzilain ainoaksi esiintymiseksi Euroviisuissa. Lauantain finaalissa Barzilai esittää uuden kappaleensa Nana Banana. Etukäteistietojen mukaan finaalissa esiintyy myös pop-maailman suurin tähti Madonna, ja Barzilain esiintymisen pitäisi olla juuri ennen Madonnaa.

Madonnaa enemmän Barzilai jännittää kuitenkin uuden kappaleensa esittämistä. Se määrittää hyvin paljon sitä, mihin suuntaan Barzilain ura jatkuu seuraavaksi, kun uusi viisuvoittaja vie häneltä valokeilan.

”Tarvitsen uuden kappaleen. En voi olla jumissa vain Toyn kanssa. Kaikki ovat odottaneet minulta uutta kappaletta, ja minulle on kerrottu, miten minun pitäisi tehdä ’Uusi Toy’. Se tuntuu lamauttavalta, koska minulta odotetaan vain samaa.”

Barzilai ei halunnut tehdä samaa, vaan juuri sellaisen kappaleen, joka kuvastaa häntä itseään. Parilla kuuntelukerralla Nana Banana kuulostaa tosin samalla tavalla leikittelevältä pop-kappaleelta kuin Toy, muta nähtäväksi jää, minkälaisen suosion se kerää. Barzilai sanoo, että häntä ei haittaa, jos kaikki eivät pidä uudesta kappaleesta, koska silloin he eivät pidä hänestä.

”Menetän mielelläni yleisöä, jotka eivät oikeasti pidä minusta. Ennemmin nyt kuin myöhemmin.”

Viime vuoden Euroviisujen aikaan Barzilaita ja hänen kappalettaan kuvailtiin #metoo-ajan viisuksi, jossa perinteisistä kauneusihanteista poikkeava nainen kertoo miehille, ettei hänen tarvitse kestää mitä tahansa kohtelua.

Barzilai kertoo saaneensa viisuvoittonsa jälkeen todella paljon palautetta. ”Paljon ihanaa palautetta, mutta myös paljon vihaviestejä”, Barzilai kuvailee ja sanoo, että hän ei vihaviesteistä välitä.

Yksi fanilta tullut viesti on jäänyt erityisesti Barzilain mieleen.

”Sain kirjeen naiselta, joka oli raiskattu. Hän kertoi kirjeessä, miten kaikkein vaikein paikka on mennä oikeuteen ja kohdata siellä raiskaajansa. Hän kirjoitti kuuntelevansa Toy-kappaletta ennen oikeuden istuntoihin menemistä ja saavansa siitä paljon energiaa.”

Vaikka Toyta on kuvailtu #metoo-kappaleeksi, Barzilai itse sanoo, että sen sanoma on laajempi: kaiken kiusaamisen vastustaminen.

Feminimistä puhuttaessa Barzilai määrittelee itsensä ”uuden ajan feministiksi”.

”Vanha feminismi on katkeraa toimintaa, jossa vihataan miehiä ja syytetään miehiä kaiken saamisesta. Uudessa feminismissä naiset ovat itse aktiivisia ja ottavat paikkansa yhteiskunnassa.”

Yhtäkkiä Barzilai muistaa tekevänsä haastattelua suomalaismedian kanssa. Hän alkaa muistella viimeaikaisia kiertueita ja toteaa, että ei ole ollut Suomessa.

Mutta sitten.

”Helkkari! Rakastan näitä!” Barzilai huutaa yhtäkkiä.

Hän nappaa pöydältä juomalasin, jossa on muumikuvio. Barzilai esittelee muumilasia innoissaan ja jatkaa selittämistään.

”Kasvoin katsellessani näitä. Nämä ovat lempiasiani maailmassa. Muumit ovat minulle pakkomielle. Kun kävin Norjassa, siellä oli myynnissä kaikenlaisia muumiteemaisia asioita. Ostin kaiken mahdollisen”, Barzilai kertoo.

Tietenkin hän haluaisi tulla Suomeen. Ennen kaikkea Muumimaailman takia. Se olisi hänen unelmapaikkansa, Barzilai sanoo.

Suomen euroviisuedustajista Darudesta ja Sebastian Rejmanista Netta ei innostu yhtä paljon kuin Muumeista. Toki hän sanoo olevansa harmissaan siitä, että Suomi ei päässyt finaaliin. Kukapa nyt suomalaisille puhuessa muuta sanoisi. Barzilain mukaan tiistain semifinaalista pääsi finaaliin ”outoja kappaleita”, mutta sen enempää hän ei kommenttiaan tarkenna.

Toki Barzilai muistaa Darudesta yhden erityisen asian.

”Rakastan Daruden Sandstormia. Se on upea kappale.”

Barzilai on koko haastattelun ajan hyväntuulinen, hymyilevä ja nauravainen, mutta yksi keskusteluaihe vetää hänet vakavaksi. Se on tietenkin kysymys siitä, olisiko Euroopan maiden pitänyt boikotoida tänä vuonna Israelissa järjestettäviä Euroviisuja.

Palestiinalaisartistit ovat kehottaneet Euroopan maita boikotoimaan Israelissa järjestettäviä Euroviisuja. Boikottivaatimusten perusteeksi ilmoitettiin Israelin valtion epäoikeudenmukaiset toimet palestiinalaisia kohtaan.

Myös osa israelilaistaiteilijoista on ollut sitä mieltä, että boikotti olisi oikea tapa vaikuttaa alueen tilanteeseen. HS haastatteli alkuvuodesta israelinjuutalaista laulaja-lauluntekijää Me’ira Asheria, joka kehotti boikotoimaan viisuja. Israelin hallinnon kanta on tietenkin päinvastainen, ja hallinto on ilmoittanut puuttuvansa mielenosoituksiin ja protesteihin, joita Euroviisujen ajaksi on suunniteltu Tel Aviviin. Toistaiseksi merkittäviä mielenosoituksia ei ole nähty.

Barzilai itse on tehnyt alusta lähtien selväksi, että on Israelin hallinnon kanssa samalla kannalla. Heti viisuvoittonsa jälkeen hän kertoi toivovansa, että ensi vuonna Euroviisut nähdään Jerusalemissa, jota Israel pitää ”jakamattomana” pääkaupunkinaan. Lopulta Euroviisujen paikaksi valittiin Tel Aviv, joka on poliittisesti vähemmän tulenarka paikka.

Mitä Barzilai siis ajattelee boikottivaatimuksista?

”Euroviisuja alettiin järjestää 1950-luvulla parantamaan Eurooppaa toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen. Ajatus oli, että samalla lavalla nähdään erilaisia kansallisuuksia, sukupuolia, seksuaalisia suuntautumisia ja ihonvärejä. He ovat kaikki samanarvoisia. Se tuo valoa maailmaan.”

”Kun boikotoi valoa, levittää pimeyttä. Ihmiset saattavat toimia omien uskomustensa vastaisesti boikotoidessaan Euroviisuja. Jos he uskovat tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin, he vastustavat niitä boikotoidessaan Euroviisuja”, Barzilai sanoo.

”Euroviisut eivät ole yhtä kuin Israel. Euroviisut vain järjestetään Israelissa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää