Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Ismo Alanko tekee synteesiä soolotuotannostaan suoraviivaisella rocklevyllä

Alanko soitti levylleen lähes kaiken itse. Lopputulos on Alangon korkeatasoisen tuotannon mittakaavassa vankkaa keskitasoa, mutta nousee muuhun nykytarjontaan suhteutettuna keskitason yläpuolelle.

Rock

Ismo Alanko: Minä halusin olla niin kuin Beethoven. ★★★★

Oli odotettua, että Ismo Alanko palaa suora­viivaisemman rockin pariin rauhalli­sesti pohdis­kelevan Ismo Kullervo Alanko -levyn sekä Yksin Vanhalla -konsertti­levyn jälkeen.

Yllätys kuitenkin on, että Alanko teki myös tänään perjantaina julkaistavan Minä halusin olla niin kuin Beethoven -rocklevyn työhuoneellaan lähes yksin, vain rumpali Mikko Sirénin ja kosketinsoitinosuuksissa, luupeissa, taustalauluissa ja sovituksissa auttaneen Artturi Tairan kanssa.

Bändiltä sekin kuulostaa, tosin ilman taitokitaristia, jollainen Alangolla on ollut rinnallaan lähes aina Hassisen koneen Reijo Heiskasesta ja Sielun veljien Jukka Ormasta lähtien.

Alanko on persoonallinen rytmikitaristi, ja Sielun veljien paluukiertueella 2011 rumpali Alf ”Affe” Forsman jopa pohti, mitä olisi tehdä ”biisien luurankoja” Alangon kanssa ilman taitokitarointia.

Nyt ollaan kuitenkin kaukana luurankosovituksista. Kosketinsoitinten ja luuppien johdosta kokonaisuus on paikoin runsas kuin Jäätyneissä lauluissa, jossa Alanko sukelsi vuoden 1993 konemusiikkiin.

Suoraviivaisuuttakin on. Vihaan Kalevalaa soi punk-kaahauksena ja päätyy myöhemmin myös kirjailija Juha Hurmeen ja Tuomari Nurmion kokoamalle Kalevala-aiheiselle levylle.

Vastapainona on Orjantappurakruunun balladimainen seesteisyys. Näiden uuden albumin ääripäiden välillä Alanko vetää musiikillista synteesiä soolotuotannostaan, joskin voin kyllä kuvitella, miten Transsioletettu tanssi soisi Sielun veljien käsissä Kuka teki huorin -kauden sovituksena.

Samalla oletan, että jokunen biisi nousee myös levyversiota komeampaan lentoon, kun Alangon nykyinen kiertuekokoon­pano saa tuoda oman panoksensa sovituksiin.

Säveltäjänä Alanko on kiistattoman musikaalinen. Kun listamusiikissa on nykyisin muotia tehdä neljän soinnun kiertoja parilla tarttuvalla melodialla, Alanko tekee aina vähän enemmän. Hän esimerkiksi yhdistää Suomarssin suoraviivaiset hokemat A-osan uljaasti polveilevaan melodiaan ja moduloi läpi albumin sävellajista toiseen aina paljon ovelammin kuin euroviisu­kliseissä.

Sanoituksissa ei tällä kertaa käsitellä rakkaudesta luopumista ja uuden löytämistä melankolian kautta, kuten vielä Ismo Kullervo Alanko -levyllä.

Nuorena nukkuneet on mitä ilmeisin Taiteilijaelämää osa 2 ja vieläpä lähes yhtä tarttuvalla kertosäkeellä. Alanko väittää Timo K. Mukasta, Mozartista ja Marilyn Monroesta laulet­tuaan, ettei ”kukaan jää heitä kaipaamaan”. Hyvä loppukoukku, mutta toki myös epäuskottava. Orjantappurakruunu viittaa Sielun veljien Ihminen-sanoitukseen, mutta näyttäisi myös aivan tutkija Otto Romanowskin tavoin visioivan aikaa, jolloin siirrämme ihmisyyden talteen koneisiin ennen kuolemistamme sukupuuttoon.

”Kaikki maailman tieto on ohjelmoituna sinuun”, Alanko laulaa koneelle ja kysyy: ”osaatko olla silloin kun minä en”.

Tähtien antaminen levyille asteikolla 1–5 on viheliäistä puuhaa. Levy on Alangon korkeatasoisessa tuotannossa asiallista keskitasoa. Alangon asteikolla: kolme tähteä.

Mutta yleisessä nykytarjonnassa? Näin hyvin sävelletty, sanoitettu ja laulettu (ja kohtalaisesti soitettu) albumi on neljän tähden levy.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää