Kulttuuri

Juha Berglundista, 60, koulittiin konserttiviulistia, mutta hänestä tuli viinikulttuurin edelläkävijä Suomessa

Juha Berglundin isä oli kapellimestari Paavo Berglund, ja hän koulutti poikaansa tinkimättömään tapaan. ”Musiikki hallitsi meillä kaikkea, ja neljävuotiaasta asti soitin viulua aina – siis aina.”

Vaikka Juha Berglund on viini­alan yrittäjänä jo neljättä vuosikymmentä, paljon muutakin on mahtunut elämään. Hän varttui perin poikkeuksellisessa talouden ja taiteen risteyskohdassa; Kirsti-äiti kuului Kivekkäiden ja Aaltosten teollisuussukuun ja Paavo-isä oli kärkikapellimestareitamme.

”Totta kai nyt ajattelen taustojani elämän rikkautena, mutta en siinä lapsena havainnut mitään ainutlaatuista”, Juha Berglund kertoo työhuoneessaan Lauttasaaressa.

”Musiikki hallitsi meillä kaikkea, ja neljävuotiaasta asti soitin viulua aina – siis aina.”

Paavo Berglund, itsekin alun perin viulisti, koulutti poikaansa tinkimättömään tapaan. Yleensä tunnit päättyivät pojan kyyneliin.

”Kerran sitten, kun palasimme laivalla Euroopasta, hän kehaisi minua ensimmäisen kerran. Olin silloin kahdeksantoista”, Juha Berglund kertoo – asialle nyt jo hymyillen.

Muistot isästä ovat ylipäänsä tulleet lämpimän arvostaviksi, Berglund sanoo. ”Hänellä oli suuri sydän, ja hän huolehti ympärillään olevista, niin kotona kuin orkestereissaan.”

Parikymppisenä Juha Berglund tajusi ja hyväksyi sen, ettei hänestä tule viulun suurvirtuoosia.

Samantasoinen huojentava ­oivallus iski opiskelijana. Nuorimies otti aktiivisesti osaa kauppatieteen opiskelijoiden sosiaaliseen elämään, mutta oluen latkinta ei enää riittänytkään hänen sofistikoituihin tarpeisiinsa.

Tilalle astuivat viinit.

”Aluksi oltiin toki liikkeellä puhtaasti snobistisista lähtökohdista. Mutta henkilökohtaisesti hoksasin pian, mitä haluan tehdä isona”, hän kertaa.

Alkoi massiivinen tiedon haalinta. Berglund imi itseensä kaiken saatavilla olleen viinitietämyksen, perusti jo kohta viinitarvikeliikkeen, sitten Viini-lehden, ja heti perään osti siskojensa kanssa viinitilan Ranskan Bordeaux’sta.

Berglundin mukaan 1980-luvun Suomi eli täysin pimennossa viiniasioiden suhteen.

”Siksi siinä sokeiden valtakunnassa pääsi jo yhdelläkin silmällä pitkälle.”

Kolmessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon – samalla kun ei ole. Liityttyään 1995 Euroopan unioniin Suomi tuli osaksi EU:n vapaata liikkuvuutta ja sisämarkkinoita – samalla kun ei tullut.

Berglund on tyytymätön tilanteeseen. Hän painottaa, että Suomen viranomaiset ovat koko EU-ajan heittäneet kapuloita viinin etämyynnin rattaisiin. Ja heittävät edelleen.

”Suomen liittyessä Eurooppaan EU:n komissiolle esitettiin, että esteitä etämyynnille ei ole. Yksikään alkoholilaki tai -asetus ei ole jäsenyyden aikana muuttunut. Viranomaistaho kuitenkin väittää nyt, että vuonna 2007 laintulkintamme muuttui, mutta jos näin on, tämä muutos olisi aikanaan pitänyt notifioida ­EU:lle”, hän sivaltaa.

Berglundilla on pitkä kamppailuhistoria viranomaisten kanssa. ”Minua on uhattu monin tavoin, ja arvioin heidän toimiensa takia menettäneeni myyntiä monen miljoonan arvosta.”

Byrokraattien päämotiivi on turvata Alkon monopoli, Berglund päättelee, mutta viinin etämyynnin vapauttamista hän ei pidä todellisena uhkana monopolille.

”Kun Ruotsissa vapautettiin alkoholin etämyynti vuosikymmen sitten, sen osuus vakiintui noin yhteen prosenttiin alkoholimyynnin koko volyymista.”

Oikeasti vaikuttavaksi ongelmaksi Berglund nimeää verottoman matkustajamyynnin, esimerkiksi Virosta rahdattavat viina- ja oluttonnistot. Mutta suurvarustamot ovatkin viranomaisille aivan eri vaikeusasteen vastapelureita kuin joku viininystävä Helsingissä.

Viinikulttuurin itsessään Berglund näkee muuttuneen myönteisesti. Viinin syvin olemus on ikään kuin löytymässä Suomessakin.

”Viinillä on sielu. Alamme jo puhua viineistä kuin ihmisistä, ja niillä onkin tärkeä osa eurooppalaisessa gastronomiassamme ja kulttuurissamme.”

Kuka?

Juha Berglund


 Syntyi 1959 Helsingissä.

 Ylioppilas 1977, Canford School, Britannia. Kauppatieteen maisteri 1985, Helsinki.

 Viinialan yrittäjä. Perusti Decanter-viiniliikkeen 1987 ja Viini-lehden 1989. Omistaa sisarensa kanssa Château Carsinin viinitilan Bordeaux’ssa Ranskassa.

 Nanso Groupin hallituksen varapuheenjohtaja 1989 alkaen ja puheenjohtaja 2009 alkaen. Pauniemi Oy:n hallituksen puheenjohtaja 1999 alkaen.

 Julkaissut viisi viinikirjaa, ja julkaissut vuotuista Viinistä viiniin -viiniopasta vuodesta 1998.

 Asuu Porkkalanniemellä Kirkkonummella, aviossa, kaksi aikuista tytärtä.

 Täyttää 60 vuotta sunnuntaina 19. toukokuuta. Juhlii ajellen Pappa-Tunturillaan Viron maanteillä.
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  9. 9

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  10. 10

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää